COVID-19: ще бягаме от него и като въртим педалите!

COVID-19: ще бягаме от него и като въртим педалите!

Ако намираме време да се ровим из океана от информация по темата „коронавирус“,  няма начин да не попадаме и на твърди любопитни неща. На невероятни изкази на  политици, за които Covid-19 си е направо подарък от съдбата – та той им позволява непрекъснато да демонстрират загрижеността си към електората и така да печелят неговата любов. А с нея да са още дълго из коридорите на властта и да се наслаждават на плячката, която тя им осигурява. Ще срещаме безкрайно банална информация, поднасяна ни високопарно от всевъзможни медицински величия. И на невероятно тъпи въпроси на въртящи се около тях журналисти.

Но най-интересното е, че по-голямата част от това, което ни се представя от медии и говорители на какви ли не щабове като абсолютна истина, скоро бива поставяно под съмнение. И то от хора, в чиято ерудиция може да не се съмняваме.

Факт е, че преобладаващата част от медицинските светила непрекъснато ни убеждават, колко важно е да носим маски в условията на пандемия. Но резултатите от най-ново проучване, проведено от учени към Медицинският център Асан на University of Ulsan (Южна Корея) поставят под съмнение тази препоръка. Те са публикувани в авторитетното научно издание Annals of Internal Medicine. Наблюдавани са били пациенти, заразени с COVID-19. Основният извод, до който стигат южнокорейските учени е: маските, които са най-популярното средство за профилактика на инфекции, не са в състояние да спрат разпространението на коронавирусът. Не трябва да разчитаме на тях, че те ще го блокират – вирусът прониква безпроблемно през маската, независимо от вида и.

А Лидия Буруиба, изследовател от един от най-авторитетните университети в света – Масачузетският технологичен институт (MIT),  поставя под съмнение една друга препоръка, която всеки ден звучи от медиите: да спазваме дистанция от 1,5-2 метра, когато сме на обществено място. В своя публикация в Journal of the American Medical Association (JAMA) тя доказва: дистанция от два метра не гарантира, че няма да се заразим от  Covid-19. Лидия, която от десетилетия изучава динамиката на силни рефлексни издишвания (кашлица и кихане) твърди, че препоръките на медиците за социално дистанциране и медицински маски се основават на модели, които са създадени през 1930 г. И оттогава не са се променяли. Според нея дори и висококачествени маски не се тестират, както трябва – в режим на скорост на въздуха при кашляне и кихане до 30 метра в секунда например. Това е една от причините за заболяване на много лекари и медицински сестри, които работят в отделения за заразени с Covid-19 пациенти. Нейни изследвания сочат, че вирусът при кашлица и кихане преодолява път до 8 метра!

https://i0.wp.com/live.staticflickr.com/3336/4606269785_761122ce14_b.jpg?w=640&ssl=1

В интерес на истината не всички нейни колеги споделят изводите на Лидия. Но съществуващата неяснота сред експертите, които си изкарват хляба с подобни изследвания, би трябвало да ни подсказва, че е наивно да им се предоверяваме. В наш интерес е да мислим критично, да активираме здравия си разум и да поемем сами грижата за себе си. Просто защото няма кой друг да стори това най-добре от нас.

В този смисъл ето едно полезно решение, още повече, че пролетта вече дойде и времето навън се затопля с всеки изминат ден: да се сетим за колелото! В германската медия Der Spiegel пулмонологът (експерт за белите дробове и дихателната система) Михаел Баршок твърди, че отлично средство да спазваме социална дистанция и да гоним коронавирусът от себе си, е велосипедът.

Той ни защитава от инфекцията, защото тя се предава предимно по въздушно-капков път на близко разстояние. Затова, ако се придвижваме не с обществен транспорт, а с колело шансът ни да прихванем вируса е равен на нула. Велосипедистите автоматично спазват дистанция и затова са подложени  и на най-малък риск да се заразят с Covid-19 при контакт с различни повърхности. Известно е, че възбудителят е в състояние да живее на тях до 9 дни – затова всяка повърхност в общественият транспорт е потенциално опасна.

А да не забравяме, че в условията на карантината, когато много от нас са обездвижени, то велосипедът е отлично средство да поддържаме формата си и да се предпазим от ред заболявания – сърдечно-съдови, диабет, затлъстяване и др. Точно те на свой ред усложняват положението ни при евентуално заразяване с коронавирус. Карането на колело подобрява и вентилацията на дробовете ни и тяхното кръвоснабдяване – когато въртим педалите ние дишаме интензивно, а това ги почиства от токсини. От гледна точка на противодействието на Covid-19 колелото е отлично средство! Особено полезно е за хора, които пушат, защото те са подложени на много висок риск при заразяване с коронавирус – смъртността сред тях достига около 60 на сто!

Да караш колело е отлично решение за всеки, който иска да укрепи здравето си въобще. Дори при спокойно каране на колело се изразходват  364 килокалории за един час. Учени от британският университет в Глазгоу – един от двата най-престижни университета в Шотландия (другият е Университета на Сейнт Андрюс), изследваха около 250000 души в продължение на пет години. И така установиха, че пътуването с велосипед до работното място например, намалява риска от ранна смърт с близо 40 на сто, а вероятността от концерогенно заболяване с около 45 на сто. Въртенето на педалите два пъти снижава и опасността от развитие на сърдечно-съдово заболяване – това важи и за мъжете, и за жените.

Пример за това е Копенхаген – столицата на Дания. В градската област, която включва 18 общини, живеят около 1300000  жители и около половината от тях се придвижват най-вече с велосипед. Вярно, тамошните власти са създали чудесни условия за колоездачите: зелена вълна в пиковите часове, ако се движат със скорост от 20 км/час; светодиоди, монтирани в асфалта, които им помагат да поддържат тази скорост; перила с опора за краката при изчакване на зелена светлина на светофара; вибриращи полоси, предупреждаващи за поява на препятствия и пр.

Инвестициите в подобни „глезотии“ не са хвърлени напразно. В Дания са изчислили, че стойността на един километър велопът се изплаща точно за пет години само от спестените пари, които иначе трябва да се похарчат за възстановяване здравето на хората, ако те не караха колело. Автомобилният трафик пада с 10 на сто, а велосипедният се увеличава с 20 на сто. Държавната хазна печели всяка година от велосипедната инфраструктура гигантската сума от над 250 милиона евро. А да не говорим за чистотата на въздуха и символичните пътно-транспортни произшествия…

Бърнард Шоу – знаменит британски писател, носител на нобеловата награда, е казал: „2 процента от хората мислят, 3 процента мислят, че мислят, а за 95 процента е по-добре да умрат, отколкото да мислят.“ Тази негова сентенция може да ни помогне да разберем, защо се появи пандемията. Ако хората мислеха щяха да са наясно, че от коронавирусът няма да ги  предпази здравеопазването и аптеките, нито пък действията на разни щабове. Щяха да знаят, че най-добрата защита е собственият им имунитет и затова не трябва да го поставят пред изпитания, които да го съсипват. А да се грижит за неговото укрепване и нормално функциониране – в сегашната ситуация като спазват социална дистанция, ядет качествена храна, често си мият ръцете, не пушат и не употребяват алкохол. И са много активни физически – със знания и въображение дори обикновеният стол в кухнята може да превърнем в работещ тренажор. Балконът  пък да стане фитнес салон.

А още по-добре е да въртим и педалите…