Covid-19 – точен показател за състоянието на здравето ни

Covid-19 – точен показател за състоянието на здравето ни

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/41204/pub_59f080357ddde894b72ccf3e_59f092345a104fd5d20eaa74/scale_1200

Истерията около пандемията от Covid-19 не спира – тя продължава да е водеща тема в родните и световни медии. Но това не означава, че е налице пълна яснота около нея – доколко е смъртоносна за хората, какви са последиците от нея за организма ни, в състояние ли сме да си изработим устойчив имунитет срещу коронавирусът и  т.н. Категоричен отговор нямат дори и експерти от Световната здравна организация.

Основната причина за това е, че в интерпретацията на информацията са замесени какви ли не интереси – от тези на производителите на лекарства и ваксини до политиците, за които пандемията е чудесен начин да си вдигнат рейтинга. И да продължават да са на власт, за да ползват нейните щедри благинки.

Но все пак има факти, които могат да ни подтикнат да се замислим над случващото се и обясненията, които властите ни дават. Влизам в един от родните информационни сайтове, който не крие изключителната си близост до управляващите и се стреми да стресне, уплаши, шокира посетителя със заглавията си. Затова ги прескачам и чета информацията за ситуацията с коронавирусът у нас за 17 май. Научавам, че са починали от  Covid-19 трима души: 31-годишен инфектиран мъж, който е имал диабет и друг мъж на 74 г., който е страдал от исхемична болест на сърчето и артериална хипертония, прекарал е и инфаркт. Третият смъртен случай е на 66-годишна жена, която пък е страдала от сърдечна недостатъчност и перитонит. Изводът сам се налага: умират хора, които не са здрави – всички те са имали сериозни хронични заболявания.

В немската медия Die Hamburger Morgenpost (Mopo) попаднах на интересен коментар на проф. Клаус Пюшел – ръководител  на Института по съдебна медицина към Университетския медицински център Хамбург-Епендорф (UKE) и заместник-директор на Центъра за интердисциплинарни изследвания на зависимостта (ZIS) към университета в Хамбург.  Проф. Пюшел сега е на 68 години, има огромен опит в областта на съдебната медицина и е един от най-видните специалисти по патологоанатомия в Германия.

Той е направил аутопсия на десетки починали от коронавирус в Хамбург, за да определи точната им диагноза.  Истината е, че това се върши в много малко страни – в повечето труповете незабавно се кремират. Проф. Пюшел е убеден: влиянието на коронавирусът върху здравето на хората е силно преувеличено! Той въобще не носи тази опасност, която му се приписва. И астрономическите икономически последици, които тепърва ще усетим от приеманите мерки за ограничаването на заразата, са просто несъпоставими със заплахата, която представлява Covid-19. „Аз съм сигурен, че смъртността от коронавирусът даже няма да се почувства като пик в годишната смъртност“, заявява патологоанатомът.

Той е категоричен: досега нито един човек без предишно заболяване не е умрял от Covid-19 в Хамбург. Всички негови жертви, които той и екипът му са изследвали, са имали рак, хронично белодробно заболяване, били са заклети пушачи или са силно затлъстели. Те са страдали от диабет, имали са сърдечно-съдови заболявания, били са с много отслабена имунна система. Вирусът е последната капка, която води до смъртта им, споделя проф. Пюшел.

https://i0.wp.com/www.over50s.com/wp-content/uploads/2017/07/shutterstock_58404058-e1499112078184.jpg?w=640&ssl=1

За него медиите, които се фокусират най-вече върху негативни процеси създават истерия и страхове, които са много обременяващи за хората. Проф. Пюшел е убеден: Covid-19 е смъртоносна болест само в изключителни случаи – иначе той е предимно безобидна вирусна инфекция. Сред причините пандемията да се преекспонира, споделя той е, че коронавирусът се разпространява изключително бързо, защото все още няма имунна защита.

В това, че проф. Пюшел казва истини, които скриват медии и политици, омайващи се от невероятната власт, която им донесе пандемията, доказват проучвания, осъществени в Италия. До 17 май заразените от  Covid-19 в тази страна са 224760, а починалите –  31763 (населението на страната е 60,36 милиона души!). Проучване, осъществено от Националният институт по здравеопазване на  Италия сочи: над 99 на сто от регистрираните жертви на коронавируса не са били здрави хора. Всички те са страдали от други заболявания, които нямат нищо общо с пандемията. И само 0.8 на сто от починалите не са имали в момента на заразяването си с Covid-19 други патологии (терминът е от гръцки и е образуван от две думички: „болест“ и „учение“ – наука за болестите).

Почти всеки втори от починалите е страдал като минимум от три заболявания, които нямат нищо общо с коронавируса. От италианците, станали негова жертва 75 на сто са имали високо кръвно налягане, а около 35 на сто са страдали от диабет. Починали са най-вече престарели хора, но има и млади, които също като тях са със сериозни заболявания – сърдечно-съдови, бъбречни, психични, метаболични…

Хронични или наричани още незаразни, са болести на сърдечно-съдовата система, астма, диабет, бъбречни проблеми и др. У нас с подобни заболявания официално се водят около 1,5 милиона души, но колко са тези, които статистиката не е отчела, един Бог знае. А определящият фактор за появата им е начинът на живот на човека. Ако той не пуши, не употребява или пие умерено алкохол, поддържа теглото си оптимално, храни се с чувство за мярка, избягва заведения от типа на „Макдоналдс“, не докосва колбаси и други видове промишлено обработено месо, не пие разхладителни, газирани, енергийни и други подобни напитки,  избягва стреса, физически е активен, то той ще е здрав. И, ако случайно прихване коронавирус, най-вероятно няма дори да усети това – както е дошъл, така той бързо ще си замине от него.

Оказва се, че безотговорното отношение към собственият ни организъм може да ни струва твърде скъпо, особено при среща с непозната инфекция. А ще бъдем и големи наивници, ако допускаме, че Covid-19 е последната епидемия, с която се срещаме. Най-вероятно и в бъдеще ще бъдем изправяни пред неочаквани и трудни предизвикателства. Дали ще се справим с тях или не зависи не толкова от медицината, колкото от самите нас.

Една древна китайска поговорка казва: „Мъдрият човек предотвратява болестите, а не се лекува от тях“. Струва си да я запомним и по-често да се сещаме за нея – така ще си спестяваме много проблеми и немалко средства.

И най-вече ще си осигурим пълноценен и спокоен живот.