Covid-19 ни казва: не жените, а мъжете са слабият пол!

Covid-19 ни казва: не жените, а мъжете са слабият пол!

https://i0.wp.com/mefart.ru/images/portfolio/man-photo/Man-photosession-55.jpg?w=640&ssl=1

Научното списание Frontiers in Public Health публикува резултати от най-ново проучване на китайски учени. Те подчертават, че рискът да се заразят с коронавирус е еднакъв за мъжете и за жените, но последиците са различни. Оказва се, че от Covid-19  умират 2,5 пъти по-често мъже, отколкото жени. Освен това от тежка форма на коронавирус се разболяват повече мъже, независимо от тяхната възраст.

Д-р Джин-Куй Янг от болницата Тонгрен в Пекин отбелязва, че  негови колеги още в началото на януари тази година са забелязали: броят на починалите мъже е по-голям от този на жените. Но досега никой не е отделил внимание на изучаване на реакцията на половите различия в пандемията. Това ги мотивирало да потърсят причини, които увеличават риска за мъжете да се разболеят тежко и дори да умрат от коронавирус.

Китайските учени са анализирали данни за около 1000 пациенти с Covid-19. Освен това са проучили и информация за над 500 пациенти с тежък остър респираторен синдром (ТОРС), който се причинява от коронавируса  SARS-CoV. Той вилня в периода ноември 2002 – юли 2003 г., най-вече в Китай и Хонконг. Заразени тогава бяха общо  8098 души в 17 държави, починаха 775 – смъртността при него бе 9.6 на сто. Изследователите са установили, че  при него по-силно поразени са били мъже. И сред починалите пациенти с Covid-19 около 70 на сто са  мъже. Мъжкият пол се оказва и фактор на риска за развитие на тежка форма на инфекцията, независимо от възрастта.

Едно от възможните обяснения за по-големият поразяващ ефект на коронавирусът върху мъжете е равнището на т.н. ангиотензин конвертиращ ензим 2 (ACE2), отбелязват китайските специалисти. Става дума за своеобразна мишена, посредством която Covid-19 прониква в клетките на човека. ACE2 е по-висок при мъжете, както и при пациенти със сърдечно-съдови заболявания и диабет – хора, които също показват най-ниски резултати на оцеляване.

До подобен извод – мъжкият пол следва да е фактор за повишен риск от гледна точка на усложнения и смъртност от Covid-19, стигат и специалисти от други страни. Британската медия The Guardian съобщи, позовавайки се на научни проучвания, че мъжете умират два пъти по-често от коронавирус в сравнение с жените. И тази тенденция се проявява във всички възрастови групи. Това са забелязали медици в много държави – Франция, Германия, Испания, Южна Корея, Иран и др.

https://i0.wp.com/pic1.win4000.com/wallpaper/f/53ace8e3bc923.jpg?w=640

Сред възможните обяснения за това е и по-рисковият начин на живот на мъжете – те пушат и пият повече от жените, много от тях са обездвижени, хранят се нездравословно и т.н. Освен това  немърливи се срещат повече сред мъжете – те по-рядко си мият ръцете, избягват да търсят лекарски консултации, обичат да игнорират препоръките на здравните служби.

Но не трябва да се изключват и биологичните различия между двата пола. Забелязано е, че мъжката имунна система се справя по-лошо с редица вируси, включително с хепатит С и СПИН. Известно е, че женските полови хормони (естрогени) са способни да засилват противовирусната реакция на имунните клетки. По-устойчивата имунна система на жените защитава тях и потомството и им дава преимущества при оцеляването.

А Хлое Фридман от страниците на най-старият френски всекидневник – Le Figaro, предлага друг интересен поглед на старата тема за силният и слабият пол. Тя твърди, че в условията на пандемията много по-добре се справят жените-лидери, отколкото мъжете. Според нея Ангела Меркел в Германия, Джасинда Ардърн в Нова Зеландия, Сана Марин във Финландия, Цай Инуън – президент на  Тайван,  Катрин Якобсдотир – премиер на Исландия, Ерна Солберг – премиер на Норвегия, са реагирали далеч по-адекватно, отколкото колегите им мъже в други държави. В резултат в тези страни има изключително ниски нива на смъртност. Така, когато в САЩ под ръководството на Доналд Тръмп в първите седмици на пандемията имаше около 24000 починали, то в Нова Зеландия с нейният премиер Джасинда Ардърн те бяха 9. Дамата стартира в Нова Зеландия и мащабен икономически план за предотвратяване на надигащата се криза, в който влизаха гаранции за работните заплати, данъчни облегчения, специална програма за подпомагане на авиокомпаниите и пр. Много навреме и адекватно реагира в Германия Ангела Меркел. А Катрин Якобсдотир предостави на всички свои съграждани възможността да преминат безплатно тестиране. Бързината на реакцията на жените-лидери им донесе редица преимущества в борбата с пандемията. Тяхното образцово антикризисно управление доказва: в действителност силни са не мъжете, а жените-лидери!

В интерес на истината на въпросът защо все пак мъжете се оказват по-беззащитни пред коронавирусът, категоричен отговор все още няма. Тепърва учените ще се опитат да открият причините защо мъжете всъщност са по-слабият пол.

А дотогова ние, мъжете, не е зле да имаме едно наум. Не само да се вслушваме в съветите на компетентни хора, но и да се стремим да ги спазваме. И да бъдем особено подозрителни към всичко онова, което би могло да ни изправи непосредствено срещу Covid-19.

Най-малкото защото в подобна ситуация не следва автоматично, че точно ние ще сме победителите.