COVID-19: не се стреляйте – болничните легла ни трябват!

COVID-19: не се стреляйте – болничните легла ни трябват!

https://i0.wp.com/icdn.lenta.ru/images/2020/03/19/10/20200319105338166/detail_ee2656c2ef6d9d21b20ddf0c94137381.jpg?w=640&ssl=1

Балтимор – с население от над 636000 души, е най-големият град в щата Мериленд (САЩ). Тамошният кмет – Джак Янг, направи емоционално обръщение към неговите жители: помоли ги да спрат да се стрелят помежду си, за да останат болничните легла за пациенти с коронавирус. Преди няколко дни в квартала Медисън парк бяха застреляни 7 души. Г-н Янг подчерта, че ръста на насилие, което се наблюдава в града – масови разстрели и увеличаване на престъпността, пречат на борбата с коронавируса. В Балтимор са установени 5 заразени с него, но това едва ли е реалната цифра на носителите на вируса. „Не можем да задръстим нашите болници и техните легла с хора, които се разстрелват безсмислено – заяви кмета. – Ние ще се нуждаем от тях за хора, заразени с коронавирус. И това може да е майка ти, баба ти или някои от твоите роднини.“

Основанията за безпокойство не само в този град, а в цяла Америка на фона на пандемията от коронавирусът, днес са твърде много. Тамошното здравеопазване има дълбоки проблеми, независимо от многото пари, които се наливат в него. Дори в Ню Йорк, чието  население е над 8 милиона души например, има само 3000 реанимационни легла. А специалисти предупреждават, че на върха на кризата с коронавируса на щата ще са му потребни минимум 37200 легла!

Дори Пентагонът (военното министерство на САЩ) предупреждава, че разполага с ограничени ресурси за да помага на гражданските власти в борбата им с коронавируса. То има само 36 болници и до 50 пъти по-малко болнични легла от частните болници.

Но това не променя философията на властващите елити, за които САЩ са властелинът на планетата и затова имат право над всичко, което си пожелаят. Сега това се демонстрира и в политиката им към коронавируса.

Немският всекидневник Die Welt съобщи за настойчиви опити от страна на САЩ да си осигурят изключителни права върху ваксина против коронавирус, която се разработва в Германия от разположената в Тюбинген компания CureVac. Президентът на САЩ се опитва да примами учените с много пари и да осигури използването на лекарството само в Америка. Компанията CureVac работи върху него заедно с държавният Институт за ваксини и биомедицински лекарства „Пол Ерлих“. Според Die Welt на нея и е била предложена сумата от един милиард долара, като условието е ваксината да бъде прилагана единствено в САЩ и никъде другаде.

https://i0.wp.com/gdb.currenttime.tv/019069AC-AA5F-4030-9EF8-6312C7016B1C_cx0_cy0_cw97_w1200_r1.jpg?w=640&ssl=1

Според друга германска медия – Der Spiegel, немското министерство на здравеопазването е потвърдило факта, че американското правителство проявява много силен интерес към CureVac. Американските власти искат да монополизират техният продукт и да осигурят правото на използване на лекарството изключително само на територията на САЩ.

За този проблем пише и швейцарският немскоезичен всекидневник Tages Anzeiger. Авторите на публикацията в него – Кристиана Лудвиг и Елизабет Достерт, критикуват САЩ заради опита им да сложат ръка върху ваксината и да я направят недостъпна за хората в света, освен за собственото си население. Те цитират здравният политик Беарбел Бас, според който, „ако има ваксина, тя трябва да е достъпна за всички. Всичко друго би било скандално.“

За това, че на САЩ – държава, влюбена в своята изключителност, въобще не им пука за света е показателен и факта, че те не са коректни и към Световната здравна организация (СЗО). Те не са изплатили половината от това, което и дължат за 2019 г. Членският внос в СЗО за 2020 г. е над 120 милиона долара, но в проектобюджета за 2021 г. на САЩ за подкрепа на СЗО са предвидени едва 58 милиона долара. Това не само е свидетелство за безотговорно поведение, но сериозно усложнява и работата на организацията срещу коронавируса на планетата.

Когато усетиха реална заплаха от Covid-19 за себе си, вманиачените в своята изключителност САЩ с невероятно пренебрежение се отнесоха дори към своите най-близки европейски съюзници: те просто закриха границите си за тях. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заявиха: Евросъюза не одобрява факта, че решението на САЩ за въвеждане на забрана за влизане е било прието в едностранен порядък и без консултации.

След като установиха, че САЩ ги интересуват единствено собствените им интереси, все повече европейски страни се обърнаха към Китай за помощ в борбата срещу коронавируса. И за разлика от САЩ тази велика държава не постави никакви изисквания – просто започна да помага.

„Женмин жибао“  – най-влиятелният вестник в Китай, редовно съобщава за това, което прави за света неговата страна. Експерти от китайски провинции, от правителствени организации, градове сега заминават в различни държави, където бушува коронавируса. Сичуански медицински отряд вече работи в Италия, Шанхайски – в Иран, лекари от Гуандун са в Ирак и т.н.

Посолството на Иран в Китай  публикува молба за помощ – само за едно денонощие обикновени китайци пожертваха за това над 4 милиона юана. Корпорацията  Mi дари десетки хиляди маски за италианското население. Друга китайска компания – Suning, подари на Италия 300000 маски и 100000 евро за миланската болница Саке, която се бори с коронавируса.

Две благотворителни китайски организации – Фонда на Алибаба и Фонда на Джак Ма, закупиха над един милион медицински маски за населението на Франция. На 19 март товарът отлетя от Ханчжоу, за да бъде предаден на френското здравно министерство. Освен за населението на Франция, самолетът е доставил и медицински продукти, предназначени за други европейски страни. Безвъзмедна и голяма помощ оказва на много държави и китайският Червен кръст.

https://i0.wp.com/img.tsn.ua/cached/1584619950/tsn-36d8529324d0d2add3490e97423bfbc5/thumbs/1200x630/95/35/cf465807bb6bc691404ac892fb5d3595.jpeg?w=640&ssl=1

Китайският вестник China Daily създаде сайта Covid-19, в който споделя опита и заннията на Китай в борбата с коронавируса. В него посетителят може да намери актуална информация за научно-изследователската дейност в разработката на ваксини и лекарства, данни за научни проучвания в областта на тестирането, профилактиката и лечението на  Covid-19. Известни експерти отговарят на въпроси, свързани с епидемията, как да се защитаваме от вируса, дават знания за китайската традиционна медицина, която активно се използва сега за лечението на пациенти и пр.

Не мога да не отбележа, че яростната антикитайска пропаганда, която сега САЩ водят по света и на собствената си територия, ражда абсурдни ситуации. Америка изпитва проблеми с недостиг на медицински средства в битката с коронавируса, който вече яростно я атакува. Заболелите в тази страна наближават  9500 души, а починалите са над 60. Но когато фонда на китайският милиардер Джак Ма публикува информация за това, че безплатно ще достави в САЩ 500000 теста за коронавирус и медицински маски, реакцията на американците с промити мозъци бе крайно негативна. Стигна се дотам, че коментатори настояха да бъде отказана помощта, само защото идва  от Китай. Наистина абсурдна ситуация:  американската медия The Atlantic съобщи на 13 март, че в САЩ са проведени само 13953 теста за коронавирус на национално равнище. Това за страна с население от над  327,2 милиона души е не само безхаберие – то свидетелства, че могъща Америка сега среща сериозна криза и недостиг точно на тестове за коронавирус!

Два свята. В единят да застреляш човек е нормален начин да си решиш проблем. Както и да монополизираш ваксина, за да натрупаш впоследствие трилиони долари от нея. Нищо лично, просто бизнес – проблемите на хората са си техни проблеми.

В другият е достойно да си социално отговорен и да помагаш на изпаднали в беда. А когато това се случва не просто  придобиваш висок международен авторитет, но се припознаваш от света като неговият нов лидер.

И вероятно не е необходимо да ви казвам, кой ще е той.