COVID-19: некомпетентно и опасно решение

COVID-19: некомпетентно и опасно решение

https://i0.wp.com/pixellife.ru/wp-content/uploads/2020/03/948d184ea4ae39750f97372bd3c7ea68.jpg?w=640&ssl=1

Не е трудно да се досети човек, че извънредното положение е и подходящ повод на управляващите да заработят „точки“ за себе си и да позитивират имиджа си – та по-рано или по-късно предстоят и избори. То им позволява непрекъснато да са в публичното пространство и да демонстрират висока загриженост и социална отговорност. Още  повече, че в условията на паника и истерия, създавана целенасочено от много медии (така продават себе си и привличат рекламодатели), това никак не е трудно. Но в стремежът си да  демонстрират безгранична любов към нас, простосмъртните и да ни обгрижват всячески, се стига и до парадоксални решения.

Като това за задължителното носене на маски. Трудно ми е да допусна, че хората, овластени сега да контролират живота ни, не са  наясно с реалната ситуация – дали те наистина  са полезни или не в условията на пандемията. Врочем не изключвам  варианта това решение, впоследствие отменено, да е взето и под натиска на корпоративни интереси – та маските сега са си направо златна мина! Причината за подобно предположение е, че в различни изследвания на най-авторитетни европейски институции точно България се определя като най-корумпираната държава в Евросъюза.

Но по-важното е да си изясним има ли полза или не от носенето на маски в условията на пандемия от Covid-19. Най-компетентната институция в здравеопазването несъмненно е Световната здравна организация (СЗО). Нейните висококвалифицирани експерти предупреждават: носенето на медицински маски не защитава човек от респираторни вируси. Заради микроскопичният им размер те проникват безпроблемно през филтриращия слой.

Не по-ефективни от тях са и медицинските респиратори – в тях трудно се диша, лицето се поти. Това обяснява, защо често лекари и медицински сестри ги свалят – да се носят е крайно неудобно.

СЗО ясно определя случаите, когато трябва да носим маски. Те са полезни най-вече за хора, които имат симптоми на заразяване с коронавирус – повишена температура, кашлица, хрема… Трябва да ги носят и хора, които се грижат за болни у дома или по време на посещение на болница. И, естествено, медицинският персонал, който лекува болни с подозрения за инфекция с Covid-19 или вече установено заразяване.

https://i0.wp.com/static.expres.online/storage/2020/03/29/image/pexels-photo-3983428.jpeg?w=640&ssl=1

Доказано е при това,  че 95 на сто от хората използват маската неправилно и във вреда на здравето си. Тя незабавно трябва да се  изхвърли, след като се е навлажнила от дишане и слюнкоотделяне. И нещо конкретно за родните тарикати – маските не следва да се използват повторно. Независимо дали се продават за многократно използване или са респиратори (от типа №95) експертите категорично  препоръчват да не бъдат използвани многократно маските, защото това застрашава живота на човека. Независимо от внушенията на манипулаторите от маркетинга и рекламата, покрай които припечелват сега и немалко „консултанти“ в бели престилки, маските се създават само за еднократна защита! Повторното им използване е недопустимо – и това е една от причините, защо недостигат маски в болнични заведения например: след  няколкочасовото им използване те задължително се унищожават. Това важи и за хора, които се грижат за болни у дома, ако те са инфектирани – маските периодично следва да бъдат сменяни, на няколко часа.

Експертите на СЗО са категорични: да се носи маска на улицата е абсолютно безполезно! Нещо повече – то е и опасно за здравия човек. Тя няма да го защити от от попадане на вирус на лицето му. При това на открито той много бързо загива. А човекът с маска, който ходи, ограничава достъпа на кислород в дробовете си. Възможно е да получи и замайване, задух. При това маската не трябва да се носи дълго – максимум два часа. Надхвърли ли се този период под нея са образува среда, която е  твърде благоприятна за размножаване на вредни бактерии.

Има и друга опасност – хората с маски на улицата или в помещения намаляват бдителността си. Те заживяват с чувството, че след като са я поставили на лицето си вече са защитени. Лъжливото усещане за безопасност може да им направи много лоша услуга. Дори и само заради това, че маската става абсолютно ненужна в мига, когато почешем  носа си или се докоснем до устните си.

А какво да правим, ако ни се докашля? СЗО ни съветва да прикрием устата и носът със салфетка или със свивката на лакътя. А после да я изхвърлим  в кофа за боклук и при първа възможност да измием ръцете си със сапун и топла вода. Да внимаваме когато пазаруваме, да спазваме дистанция на обществени места. Редовно да проветряваме дома си, да мием ръцете си.

https://i0.wp.com/radiokp.ru/sites/default/files/2020-02/2644043lluu.jpg?w=640&ssl=1

Ще си позволя да се позова и на друг експерт в областта на превенцията на инфекциозните заболявания – Ели Перънцевич, доктор по медицина, професор по медицина и епидемиология в Медицинския колеж на Университета на Айова. В интервю за авторитетната медия Forbes  проф. Перънцевич подчертава: маските не просто не са ни нужни, а не трябва да ги носим! Не съществуват никакви научни доказателства за това, че те защитават здравите хора. При това преобладаващата част от тези, които се движат с маска на лицето и представа си нямат как трябва да я носят. А при неправилното и използване тя вместо да предпазва, буквално прихваща всичко онова, от което искаме да избягаме. Носенето на маска създава лъжливо чувство за безопасност, а това може да доведе до игнориране на други предпазни мерки – като дезинфекциране на ръцете например. Никак не са малко и хората с маски, които забравят най-важното правило: по време на пандемия не трябва да докосваме лицето си. Дори в общественият транспорт, ако сме с маска и някой се изкашля срещу нас, тя няма да ни защити.

Купуването на големи количества маски в условията на съществуващ дефицит затруднява работата на медицинския персонал, който най-вече се нуждае от тях.

Най-сигурното средство да се защитим от този натрапник, наречен Covid-19, е да бъдем мъдри: да се храним нормално, да сме физически активни, да не пушим и да не употребяваме алкохол и безалкохолни напитки. И да спазваме стриктно самоизолацията.

Нищо повече.