COVID-19: наистина ли са здрави оздравелите от него?

COVID-19: наистина ли са здрави оздравелите от него?

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/bor_odin/31022566/1470757/1470757_original.jpg?w=640&ssl=1

Неканеният гостенин вече наистина властва на планетата ни. Последните данни сочат, че коронавирусът е в 157 страни (припомням ви, че в неделя те бяха 142). Броят на заразените надхвърли 214000 срещу 156400 в неделя, а на смъртните случаи – съответно 8730 срещу 7100.

Това са цифрите, които стряскат най-вече повечето от нас. Но в интерес на истината има и непоправими оптимисти. Те веднага ще ни посочат главният аргумент: та коронавируса е далеч по-безопасен от обикновения грип например! И от него оздравелите вече са около 83200!

Несъмненно цифрата впечатлява – та тя е близо десет пъти повече от тази на починалите от вируса. И затова се намират немалко тарикати, които не ограничават себе си – нито в контактите си, нито в удоволствията си. Намират си начини да заобиколят забраните, които се въвеждат. Те държат много повече на личното си пространство, отколкото на преекспонираната според тях заплаха от пустият му Covid-19. И основание намират най-вече в това: и да ме докосне той бързо ще си замине – също като сезонният грип.

Дали обаче това е точно така? Здрави ли са хората, които вече са се запознали с коронавируса и са били изписани, защото са „оздравели“?

За съжаление, срещата ни с коронавируса – не дай си Боже!, най-вероятно няма да ни се размине без последствия. Изследователи от Хонконг предупреждават, че пациенти, излекували се от него могат да имат впоследствие много сериозни проблеми с дробовете си. При това не е ясно дали те могат напълно да бъдат отстранени, цитира изводите от тяхното проучване медията Business Insider.

https://i0.wp.com/media.voltron.voanews.com/Drupal/01live-166/ap-images/2020/03/ef5813983a84f93d12638fa9d8899f0a.jpg?w=640&ssl=1

Факт е, че пациенти под 50-те години се справят с Covid-19. Но се оказва, че болестта носи със себе си много сериозни усложнения в бъдеще. Учените от Хонконг са анализирали пациенти от първата вълна, които са били изписани от болници. Така са установили, че при някои от тях е намалял белодробният обем и са се появили проблеми с дишането. В най-тежките случаи дробовете са намаляли с до 30 на сто. Това води до задух при бързо ходене например. Само ще отбележа, че коронавирусът от първата вълна, който впоследствие се модифицира, бе далеч по-малко коварен и агресивен от сегашният. Или другояче казано вирусът днес най-вероятно ще даде по-сериозни усложнения от този, с който стартира пандемията в края на миналата и началото на новата  година.

Сканирането с помощта на томограф разкрива, че част от измененията са свързани с увреждане на дробовете и натрупване в тях на течности – на снимките засегнатите участъци напомнят на матирано стъкло. Специалистите не знаят дали в бъдеще подобни увреждания могат да бъдат отстранени.

За подобни „странични ефекти“ свидетелстват и други епидемии, които са идвали на гости на света. Вирусната хеморагична треска ебола (Ebola Haemorrhagic Fever – EHF) е много опасно заболяване с летален изход. Но тези, които оцелеят от заразяване с нея, впоследствие страдат от мускулни и ставни болки, проблеми с черния дроб, слуха и пр.

А близкоизточният респираторен синдром  (от англ. Middle East respiratory syndrome –  MERS-CoV) е от същото семейство коронавируси, от което е и Covid-19. Появи се преди седем години, но и сега има случаи на заболявания от него. Така в началото на тази година в света са регистрирани над 2500 пациента, заразени MERS-CoV. Починали са над 910 души. MERS-CoV  нанася смъртоносно опасни вреди на дробовете на пациента, уврежда стомаха и червата му за много години напред.

Излиза, че има защо да се безпокоим от коронавируса – той е опасен не само заради краткосрочните, но и заради дългосрочните си негативни вреди на здравето ни. И трябва да направим всичко възможно, за да не се срещаме с него.

Най-важното е да прекратим напълно общуването си с други хора. Съвсем  не е достатъчно да бъдат установени болните и те своевременно да се изолират. Рискът, носител на опасната инфекция да ни зарази преди въобще да се появат първите симптоми на болестта при него, е много вероятен. Прочуване, осъществено в Сингапур и в китайският град Тянцзин сочи, че 48 на сто от сингапурските и 62 на сто от тянцзинските пациенти, са предали вируса на други хора, преди да се установи, че те са заразени. При това сроковете за продължителност на инкубационният период са твърде кратки – 4-5 дни. Тогава пациентът може да разпространява инфекцията, без въобще да знае това. Голяма част от заразяванията с коронавируса стават точно по време на този безсимптомен, незабелязан период.

Международен екип от учени използва компютърни модели, за да симулира разпространението на COVID-19 в Китай през януари 2020 г. И стигна до извода, че стремителният ръст на епидемията е породен най-вече от хора, у които е нямало симптоми, че са носители на вируса. Според учените, изводите на които цитира списание Science, това „незабелязано“, невидимо разпространяване е най-големият проблем днес при борбата с инфекцията. Точно нерегистрирани, но носители на коронавируса хора стават източник за близо 80 на сто от  диагностираните случаи на болестта.

https://i0.wp.com/veved.ru/uploads/posts/2020-02/1581584856_photorep_imageid_544156_bd32e8961a8deb41581062999_d_850.jpg?w=640&ssl=1

Китай успя единствен в света да се справи бързо с епидемията най-вече заради изключително строгите мерки на карантина. Изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание The Lancet показва, че след приемането на решителни мерки за социална изолация, на Китай са му били необходими само две седмици за да съкрати два пъти скоростта на разпространение на коронавируса.

Затова е толкова важна социалната ни изолация – колкото и да не ни се иска рязко следва да ограничим живите си контакти. Да преминем само на дистанционни – посредством телефона и компютъра.

Специалистите даже изчислиха, колко точно трябва да съкратим контактите си: четири пъти. Le Figaro – един от най-популярните френски всекидневници, цитира Самуел Алисън, експерт по инфекциозни заболявания от Националният научно-изследователски център  (CNRS) в град Монпелие. Според него напълно възможно е във Франция да се заразят и 10 милиона души, което ще означава до 100000 починали. Но това е в най-благоприятният сценарий, когато болниците не са препълнени – в противен случай равнището на смъртността ще е много по-високо. За да се избегне подобна катастроха трябва да се ограничи скоростта на разпространение на вируса – ако всеки заразен  на свой ред заразява само един човек, то разпространението се намалява.

Струва си да помним това, особено след като знаем, че пълно оздравяване от коронавируса най-вероятно няма. И никой не знае в дългосрочен план какви вреди той може да нанесе  на организма ни. Затова е нужно максимално да се уединим, да съкратим до минимум общуването си с други хора, включително роднини, приятели, колеги.

Това засяга здравето, следователно и бъдещето на всеки един от нас.