COVID-19: истерия, която им носи милиарди долари

COVID-19: истерия, която им носи милиарди долари

В дигиталната ни епоха най-лесно е човек да се информира по всеки въпрос, който би го заинтригувал. И тъй като сега темата за живота и смъртта е особено актуална, решавам да проверя колко сънародници са си заминали от този свят на 9 април 2020 г. Така узнавам, че те са около 260 души и сред тях няма нито един починал от коронавирус (предишният ден заради него си е отишъл  само един възрастен мъж, но той е имал тежко придружаващо заболяване). Но кой знае защо нито един от  журналистите не проявява любопитство към това – тях ги интересува единствено случващото се с коронавирусът. Денонощно те насочват вниманието ни само към него, елиминирайки или подценявайки всичко друго. Политици, всевъзможни медицински величия и обслужващи ги журналисти не спират нито за миг да ни затрупват, с колкото се може по-страшни и ужасяващи детайли за коронавирусът по света и у нас.

А когато това се случва, то няма начин и ние подсъзнателно да не се фокусираме върху негово величество Covid-19. Няма пролет, няма обич, няма радост, няма бъдеще – право на съществуване има само коронавирусът!

Допускам, че не съм единственият човек, който се пита как така Covid-19 придоби подобна изключителност и се настани устойчиво в дневният ред на медиите? И понеже зад гърба ми има вече не малко десетилетия, стигам неизбежно до отговора: ами някои трябва да има твърде силен интерес пламъците на тази истерия не да затихват, а  да се разпалват още повече!

Тони Карталучи е известен изследовател и публицист. Медийният консорциум Global Research публикува интересен негов коментар за паниката около Covid-19. Според него властимащите по света са безкрайно благодарни на възникналата криза, защото тя им дава възможност хората да забравят за далаверите им, за неспособността им да се справят с истинските социални проблеми. Те сега спокойно могат за наша сметка да преразпределят огромни суми към големите фармацевтични производители (т.н. big-pharma), а те знаят как да се отплащат за подобни услуги.

https://i0.wp.com/izvestia.ca/images/2017-08/10/j4a7uqRShTpOJTI3/img_top.jpg?w=640&ssl=1

Според  Тони Карталучи в комбинациите около Covid-19 е замесена и Световната здравна организация (СЗО). Сценарият, по който сега ни манипулират медиите и политиците, е повторение на случилото се с т.н. „свински грип“ (H1N1)  преди десетилетие. Тони Карталучи ни припомня за  тесните връзки на фармацевтичната компания  Roche с експерти на СЗО. Точно те определиха появата на H1N1 като „пандемия“, сътвориха невероятна паника в света и така разчистиха пътя за фантастичните продажби на нейни H1N1-тестови комплекти и лекарството и „Тамифлу“. Той цитира разследване на БиБиСи, което показва, че учени на ключови позиции в СЗО са имали финансови връзки с фармацевтични компании. В резултат СЗО е подтикнала много страни по света да изкупуват големи запаси от „Тамифлу“,  произведени от Roche, както и на препарата Relenza на GlaxoSmithKline. Продажбите само на „Тамифлу“ – едно абсолютно безполезно и крайно опасно за здравето на хората лекарство, през 2009 г. са надхвърлили 3 милиарда долара! Е, трябва да сме големи наивници за да повярваме, че най-висши държавни чиновници и собственици на медии не са се облажили от тази крупна далавера.

Днес същата тази СЗО и пак корпорации като Roche са готови отново да подхранват и поддържат обществена истерия, за да пълнят държавни складове и печелят милиарди, отбелязва Тони Карталучи. И точно това на практика сега се получава в света – харчат се огромни пари от държави за продукти, вариращи от комплекти за тестване до ваксини и антивирусни лекарства. Парадоксът е, че сред тях се срещат и вече доказали своята безполезност и вредност продукти.

Но медиите това не ги интересува – те се фокусират върху броя на заразените, починалите, на все по-драстичните мерки, с което още повече нагнетяват паниката. Благодарение на нея развързват ръцете на властимащите за разходи, от които печелят фармацевтичните компании. А като знаем равнището на корупцията в света и у нас можем да не се съмняваме: някой печели луди пари за наша сметка.

Неговото мнение споделя и Мишел Чосудовски – професор в Университета в Отава, основател и директор на Центъра за изследвания на глобализацията (CRG), автор на единадесет книги, публикувани на повече от двадесет езика, сътрудник на Encyclopaedia Britannica. Той ни съветва да не се подаваме на кампанията на страха, която заинтересовани среди сега масово осъществяват по света. Управляващи елити, медии, дори СЗО, отбелязва проф. Чосудовски, не полагат никакви усилия да успокоят хората, а правят точно обратното: насаждат страх и паника. Всевъзможни учени прогнозират опустошителни сценарии, при които милиони хора ще умрат, ако не се вземат спешни и най-строги мерки за да се спре разпространението на Covid-19. Той е убеден: онова, което се крие от хората е, че паниката е необходим претекст на милиардери и корумпирани политици, да вкарат света в спирала на масова безработица и крайна бедност, за да продължат ускорено концентрацията на своето богатство.

https://i0.wp.com/travel.aviastar.org/america/ny/ny_56.jpg?w=640

Съзнателно раздухваната истерия около коронавирусът има и още един негативен аспект: тя води до отказ на пациенти с други заболявания да търсят медицинска помощ. Кардиолози от цял свят отбелязват например, че консултациите им рязко са се съкратили. В САЩ това установяват около 60 на сто от кардиолозите, в испанските им колеги регистрират 40 на сто намаляване на неотложните процедури при сърдечни пристъпи. Заради паниката и страха от коронавирусът хората избират да страдат, за да не се заразят в болница с Covid-19. Търсят медицинска помощ едва след като състоянието им се влоши. Така лекари от Хонконг съобщават за увеличение на броя на пациенти, постъпващи в болница твърде късно със сърдечен пристъп – когато вече не могат да бъдат излекувани.

Пандемеията ще отшуми – като всичко друго. Собствениците на медии, на фармацевтични компании и обгрижващи ги политици ще постигнат целта си – невероятен ръст на печалбите си. За разлика от нас – простосмъртните, които със сигурност ще бъдем много по-бедни, отколкото сега можем да си представим.

Нищо лично – просто така си работи тази социална система…