COVID-19: извънредното положение има алтернатива

COVID-19: извънредното положение има алтернатива

https://i0.wp.com/www.solidarnost.org/netcat_files/1447/1492/Stockholm_012_1200.jpg?w=640&ssl=1

Той определено дълго ще бъде № 1 в дневният ни ред. Твърде властно коронавирусът нахлу и промени живота ни – работата ни, общуването  с приятели и познати, плановете ни за лятото…  А според различни учени вероятността от нова вълна от вече модифициран Covid-19 в началото на есента, е все по-голяма. Ако това наистина се случи то ще е много сериозно изпитание за отслабената в сегашната битка здравна система. Ще се срещнем и с още повече недоимък и мизерия – та не всеки има доходите на олигарха или на обслужващите го политици.

Основна причина за евентуално победоносно завръщане на коронавирусът след като сега отшуми, ще е липсата на т.н групов имунитет – този на по-голямата част от населението. За да се появи той е необходимо около 60 на сто от него да се зарази с инфекцията – мисия невъзможна там, където е въведено извънредно положение или най-строга карантина.

Това накара управляващите в Швеция да изберат друг подход в противодействието си на коронавирусът – отказ от сурови мерки, за да се изгради групов имунитет на населението на стрната.  Шведското спокойствие на фона на паниката, която е обхванала милиони по света, основателно привлича интереса на много медии – като CNBC, The Times и др.

Разбира се, властите в Швеция също препоръчват работа от дома, ако това е възможно, избягване на несъществени пътувания, ограничаване на социалните контакти най-вече за възрастни хора, поддържането на лична хигиена и др. На ресторантите, баровете, кафенетата, нощните клубове, които продължават да работят в страната, е наредено да предлагат само сервиране на маса. Забранено е и събирането на повече от 50 души. Университетите са затворени, но децата до 16 г. ходят на училище. Бизнесът работи, което означава, че хората са сигурни за доходите си.

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/e0ek9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWWpnN01EQV8vNjZhNzA5ZTcyYjZmM2NmNWVkMzNiN2I4Y2QxYzY1MTcuanBnkZMCzQSwAIEAAQ

Това, което се случва с пандемията в Швеция е под строгият контрол на тамошната Агенция за обществено здраве. И на нейният главен епидемиолог – Андерс Тегнел, човек с много богат опит, лично участвал в битки с инфекциозни заболявания в различни райони на света. Днес той се ползва с невероятна популярност сред шведите – сравняват с я тази на световна рок-звезда.

Андерс Тегнел е убеден, че когато се зарази 60 на сто от населението на Швеция, то  ще е в безопасност и ще посрещне подготвено следващият взрив на пандемията през есента. За разлика от други държави, където заради извънредно положение или карантина е възможно да ги очакват нови шокове след няколко месеци.

Впрочем шведите не са единствените, които се съмняват в необходимостта и ефективността от въвеждане на извънредно положение – то може да реши временно проблема с коронавирусът, но в перспектива най-вероятно ще го усложни. The Times цитира проучване, осъществено от учени от Харвардският университет. Те са стигнали до извода, че точно твърде суровото социално дистанциране, осигурявано чрез извънредно положение в една държава, може да доведе до рязък скок в броят на инфекциозните заболявания след броени месеци. И последиците от тях – здравни и икономически, могат да се окажат много по-сериозни отколкото, ако властите не правеха нищо сега.

В Швеция също има ръст на заразилите се: при около 10 милиона население в страната с коронавирус са над 6100 души, починали са около 370 души. Но истината е, че заразяването не е така стремително, както в други държави – Италия, Испания, Германия, Великобритания и др. А точно това е и целта на шведските епидемиолози – постепенно заразяване, за да бъде защитена здравната система на страната. Те не изключват, обаче, ако има рязко увеличение на случаите да се вземат и други мерки – като изолиране на Стокхолм например. При подобна ситуация на болниците ще им е трудно да се справят. Правилният подход, според шведски експерти е не да се спира, а да се забавя процеса на заразяване.

https://i0.wp.com/kursiv.kz/sites/default/files/styles/_xlarge_1280x720/public/2020-04/shveciya-boretsya-s-koronavirusom-ne-tak-kak-ostalnoj-mir.jpg?w=640&ssl=1

Предполага се, че досега около десет на сто от шведите са се заразили с коронавирус. През април броят им ще се увеличи и в края на този месец вероятно половината от населението ще бъде заразено. В средата на май с коронавирус вече ще са около 60 на сто от шведите и ще започне да се проявява ефектът на груповият имунитет. А неговото най-голямо предимство е, че щом той се появи, то населението на страната вече е в пълна безопасност – получило е своят групов имунитет.

В интерес на истината подобен подход бе първоначално възприет от Великобритания. Но негативната обществена реакция там принуди правителството да се откаже от него. За разлика от британците шведите одобряват решението на своето правителство. По данни на една от най-големите изследователски мрежи в света – YouGov, от населението в 26 държави точно шведите най-малко се страхуват да се заразят с коронавирус.

Социалният живот в Швеция, за разлика от много други държави, където са въведени ограничения за свободата на хората, е почти непроменен отпреди да се появи пандемията. И хората са спокойни за бъдещето си, независимо, че и в тази страна се очаква ръст на безработицата. Но той ще е в пъти по-малко от това, което предстои да се случи в държави въвели извънредно положение. И със сигурност, ако всичко върви както сега, то шведите няма защо да се притесняват от евентуално завръщане на коронавирусът през есента. А заедно с това щетите, които ще понесе икономиката на страната ще са много по-малки, безработицата – ниска, а хората ще съхранят стандарта си на живот.

Кой от двата модела на поведение – шведският или извънредното положение, което решава някои проблеми днес, но ни заплашва с много беди в перспектива е ефективният, ще разберем скоро.

Още в средата на май.