COVID-19: защитникът ни от него не се намира в аптеката

COVID-19: защитникът ни от него не се намира в аптеката

https://i0.wp.com/www.santosaphuket.com/wp-content/uploads/2019/09/santosa-detox-wellness-center-women-eats-fresh-mixed-salad.jpg?w=640&ssl=1

Милиони хора сега се терзаят заради липсата на ефективни лекарства срещу коронавирусът. При така така жадуваната от тях ваксина срещу него едва ли ще се появи скоро – за това изглежда ще са нужни година-две, а е възможно и по-голям период. Тези мили хора са изцяло в плен на манипулативните кампании на производители и търговци на лекарства, които не спират нито за миг. А те правят всичко възможно, за да скрият от нас истината, че не техните продукти са нашият защитник от коронавирусът, така както и от неговите многообразни братовчеди.

Най-ефективният телохранител на здравето ни е скрит вътре в нас – това е личната ни имунна система.  Ако се грижим за нея и тя е в отлична форма, то няма защо да се безпокоим за поредния натрапник – Covid-19.

Това потвърждава и най-ново проучване на учени от  Института по инфекциозни заболявания и имунитет „Питър Дороти“ към Мелбърнският университет (Австралия). Те стигнаха до извода, че организмът на хората с добър имунитет е способен самостоятелно да пребори коронавирусна инфекция (резултатите от изследването им публикува списание Nature Medicine). В продължение на месец те са анализирали състоянието на различни пациенти, заразени с коронавирус. Сред тях е била и  47-годишна жена  от китайският град Ухан, която пристигнала в Австралия. По-късно е била хоспитализирана със симптоми на Covid-19 – слабост, задух, суха кашлица, повишена температура. Преди да се зарази с него тя не е имала хронични заболявания, нито пък вредни привички (цигари, алкохол, опасни храни и пр.). Докато е била в болницата лекарите не са и предписвали антибиотици или противорусни препарати –въвеждали са и единствено течности за поддържане на водният баланс на организма и.

След две седмици пациентката била напълно оздравяла. А анализът на кръвта и показал усилено изработване на антитела (увеличение на клетките на имунната система). Това е една естествена реакция на организма, която се проявява и при обикновен сезонен грип. Или другояче казано китайката сама се излекувала.

Проф. Катрин Кеджиерска – един от участниците в това интересно и полезно изследване споделя, че  Covid-19 е предизвикан от нов, непознат вирус. Но въпреки това хора, които са здрави много лесно се справят с него. Техният имунитет подготвя отговор подобен на този, който организма предлага, когато се бори с грип.

Факт е, че около 80 на сто от хората, заразени с коронавирус се справят с него безпроблемно. А откритието на австралийските учени доказва: човешкият организъм е способен да ликвидира инфекция с Covid-19 само със свои собствени ресурси, без никакви лекарства. Просто на него не трябва да му се пречи. Но при условие, че пациентът е напълно здрав – няма вредни привички и хронични заболявания. И най-вече се грижи постоянно за укрепване на имунитета си.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1703756/pub_5df314b65ba2b500b18774e9_5df3155c11691d00b1a5fa00/scale_1200

Добре е да помним: най-сигурният начин да намалим вероятността от вирусна инфекция и да се справим с нея, ако все пак ни навести, е да укрепим имунната си система. А средствата за това са много и са на наше разположение. За активната физическа дейност няма да споменавам – за нея наскоро писах на сайта. Само ще припомня, че тя укрепва имунитета ни, извежда патогените от дихателните ни пътища, помага на антителата и левкоцитите да достигнат до всяка точка на тялото ни. Да не забравяме, че физическите упражнения снижават и равнището на хормона на стреса – кортизола, който уврежда имунната система.

Необходимо е редовно да почистваме тялото си и от токсини. Особено полезно е сутрин да изпиваме по една-две чаши топла вода на гладно – тя ще измие вредоносните вещества, които тялото е отделило по време на нощният ни сън. Още по-добър ефект има добавянето във водата на сока от един лимон и лъжица мед. Това ще ускори обмяната на веществата, ще се произвеждат нови кръвни клетки, ще се стимулира кръвообръщението,  ще се предпазват бъбреците ни от камъни. Но особено полезно е пиенето сутрин на затоплена вода за правилният баланс на лимфната система – точно нейните имунни клетки (лимфоцити) ни пазят от вируси и бактерии.

Директно на имунитета ни влияе храната, която консумираме. Ако прекаляваме с червеното месо, пържени ястия, колбаси, сладкиши, разхладителни, газирани и енергийни напитки, няма как да имаме устойчив имунитет. Недостигът на цинк, селен, желязо, мед, фолиева киселина, на витамини като А, В6, които ни носят вредните храни,   незабавно се отразява върху него: той отслабва и не е в състояние да се бори с вируса.

Не вредни продукти е имал предвид Хипократ (роден около 460 г.пр.н.е и починал около 370 г.пр.н.е.), когато е казал, че най-доброто лекарство за човека е храната, а  натурални и полезни. Като чесънът например: той е  богат на алицин – естествен антибиотик. Само един милиграм алицин е 15 пъти по-ефективен от пеницилина. Когато разрязваме чеснова скалидка то парите, които се отделят от нея, незабавно унищожават опасните микроорганизми на разстояние до 20 сантиметра. Чесънът е отличен имуномодулатор, благодарение на съдържащите се в него витамини D, B, C, PP, микроелементи като магнезий, цинк, калий, желязо, йод, селен, германий, антиоксиданти…

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1709225/pub_5e5cc01d82f1425df7fa35fd_5e5cc183abb82a51e9efc39a/scale_1200

Сред най-важните органи на нашата имунна система е черният ни дроб. Ще го укрепим, ако консумираме червено цвекло – като салата или на сок. То съдържа бетанин – антиоксидант с антиканцерогенни свойства. Почти е невъзможно да си го доставим от други храни, но е много важен за почистването и укрепването на черния ни дроб. А е нужен на организма ни и за изработването на глутатион – най-важният антиоксидант, който той сам синтезира от три аминокиселини. Глутатионът чисти тялото ни от всевъзможни отрови и укрепва имунитета ни. Затова, когато пием чашата със сок от цвекло например, ние укрепваме нашата лична „пречиствателна станция“ – черния ни дроб.

Лимонът, за който споменах, съдържа цитрин, който подобрява усвояването на витамин С и извежда отровите от организма ни. Той, както и другите цитрусови плодове стимулира изработването на левкоцити, необходими ни в борбата с инфекциите.

Имунната ни система се нуждае още от бадеми и боровинки, броколи, домати, джинджифил, нар, киви, гъби, яйца, черен шоколад, зелен чай, от тиквени семки, ленено семе и пр.

Много е важно да внимаваме с алкохола, а най-добре е да забравим за него. Попадайки в стомаха ни той му пречи да изработва достатъчно макрофаги – клетки, които унищожават патогените, Т-клетки (антитела) и бета-клетки. Алкохолът уврежда имунните клетки в белите ни дробове, а това означава много сериозни проблеми при заразяване с коронавирус. Или другояче казано: колкото повече алкохол поемаме, толкова по-слаб става имунитета ни.

Много опасен за него е и цигареният дим – той намалява така необходимите ни антиоксиданти в организма, уврежда дихателната ни система и т.н.

Добре е да се сещаме за всичко това, ако искаме да имаме силен имунитет. А грижим ли се за него, като спазваме при това лична  хигиена и самоизолация, може въобще да  забравим за коронавирусът.

Както и той ще забрави за нас.