COVID-19 доказва: ефективен е не Запада, а Изтока!

COVID-19 доказва: ефективен е не Запада, а Изтока!

Глобалната пандемия на коронавируса започна от китайският град Ухан – административен център на провинция Хубей, с население от близо 10 милиона души. За невероятно кратко време китайските власти изпратиха в огнището на кризата над 42000 специалисти, мобилизирани от други градове и провинции на страната. Две трети от тях бяха жени. Първите медицински работници се появиха в Ухан на 24 януари – в навечерието на китайската Нова година.  Незабавно бяха създадени 14 мобилни болници в Ухан, а отделно от тях още 7 болници бяха приспособени за коронавирусни пациенти.

На 10 март бе закрита и последната мобилна болница в Ухан, след като от нея бяха изписани останалите там 49 пациента. А на 17 март, както съобщава медията  Global Times, първата вълна от 3675 специалиста, дошли от цял Китай в провинция Хубей да подкрепят колегите си в битката им срещу Covid-19, се отправи към домовете си. С риск за живота си те спасиха стотици хиляди хора от заразяване и смърт. Известният американски епидемиолог Марк Липсич от Харвардският университет, така определи ефективността на китайските медици: ако те не бяха свършили тази работа сега  в Китай трябваше да има над 2 милиона заболели и над 40 хиляди починали. Китайският лидер  Си Цзинпин поетично нарече медиците, работили в Ухан, „прекрасни ангели“, „посланици на света и надеждата“,  „най-забележителни хора на новата ера“.

За по-малко от два месеца Китай съумя да овладее огромна по мащабите си и невероятно опасна инфекционна криза. И показа на света как трябва да се работи: с перфектна организация, с невероятно чувство за отговорност и самодисциплина, с упорита и самоотвержена дейност. Качества, които бяха демонстрирани както от медици, така и от китайското население като цяло.

Китайската медия South China Morning Post отбелязва необяснимият за нея, но определено антихуманен подход, който демонстрира Запада: вместо да използват уникалният опит, натрупан от Китай в битката срещу коронавируса, повечето западни държави, а най-вече САЩ, се отнасят към него с нескрито пренебрежение. Хаосът, бюрократизма, безпомощността, които характеризират действията на западни лидери, вече доведе до увеличение в техните страни на човешките жертви от коронавурисът. Китай предупреждава, че много западни властимащи нямат реална представа за сериозността на пандемията. И че днес повече от всякога е необходимо светът да координира усилията си срещу коронавируса (впрочем ето още един пример за безотговорността и цинизма конкретно на САЩ: когато тези дни Русия  предложи да обединят действията си срещу коронавируса, САЩ отговориха с въвеждане на нови санкции срещу нея!!!). Китайски медици споделят много ценна информация относно диагностиката и лечението на коронавируса в международни публикации, но те високомерно се игнорират от Запада или им се отделя недостатъчно внимание. Както отбелязва експертът от нанкинската болница Чжунд Цю Хайбо най-вероятно някои държави ще трябва от собствен опит да усвояват уроците, които вече извлече за себе си Китай. Проблемът е, че цената за това ще е твърде висока – животът на хиляди техни граждани.

Поемайки на плещите си колосално натоварване предприетите своевременно от Китай адекватни действия дадаха шанс на света, като му помогнаха да спечели време. Но заради беозтоговорността и некомпетентността на управлявищи елити, както европейските държави, така и САЩ не се възползваха от това,  загубиха безценни дни. И през това време заразените носители на коронавируса, а и неговите жертви, растяха в геометрична прогресия.

Китайските медии критикуват равнището на подготовката на западните държави към епидемии. Те цитират Борис Джонсън – министър-председател на Обединеното кралство, който вместо да закрие училищата и да отмени спортните съревнования твърди: за британците е полезно да си изработат групов имунитет.

В интерес на истината Джонсън промени становището си – Times съобщи, че той е предупредил британците за опасна „фаза на бърз ръст“ на заболелите от коронавирус във Великобритания. Броят им се удвоява на всеки пет дни. А главният медицински съветник на правителството Крис Уити предупреждава: Британия я очаква дълго и тежко изпитание – мерките за борба с инфекцията може да продължат много месеци.

Показателни са и действията на САЩ, чиито власти пренебрежително се отнесоха към предупрежденията на Китай. Сега The New York Times съобщава за строги мерки, които се готвят да предприемат тепърва САЩ. А причината за раздвижването им е изводът на учени от Имперският колеж в Лондон, че от коронавирус може да умрат над 2,2 милиона американци. Заради безгрижието на властите ограниченията, които трябва да се вземат в САЩ могат да траят и повече от 18 месеца.

Хуманизмът на Китай се потвърждава и в реалната подкрепа, която той оказва сега на много държави в света – Япония, Филипините, Испания, Германия, Иран, Ирак…. Осъществени бяха стотици видеоконференции между китайски медици и техни колеги от други страни. На много езици е преведена седмата, обновена китайска инструкция, как медиците да действат срещу коронавируса. Китай дари на Световната здравна организация 20 милиона долара за борба с коронавируса и т.н.

Особено активна е помощта на Китай на най-закъсалата страна на нашия континент – Италия.  На 12 март там кацна самолет от Китай с 9 суперподготвени специалиста, преминали през ада в Ухан. Със себе си те носеха най-нови програми за лечение и профилактика на коронавируса, но най-вече уникален и безценен опит, натрупан в тяхната битка с него.  И над 31 тона медикаменти за италианският народ – медицинско оборудване, средства за защита, лекарства, кръвна плазма и пр.

Освен правителството на помощ на Италия се притекоха и китайски компании, които даряват на италианците най-необходимите им медицински принадлежности. Производителят на млечна продукция Blue River Dairy, разположен в провинция Хунан, дари 40000 респираторни маски тип №95, 1800 комплекта защитни костюми, 250000 медицински ръкавици на обща стойност над  343000 долара. Друга компания – Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Co., Ltd., водещ китайски производител на строително оборудване, изпрати в Италия първата партида от над 75000 маски, изработени по стандартите на ЕС. Фондът Fosun при Fosun Group в Шанхай, Longfor Group и пекинският фонд Taikang Yicai дариха 5500 защитни костюма и 45000 маски и т.н. Само Шанхай експортира в 22 държави реагенти за тестиране на Covid-19, предназначени за над 80000 човека. Този град-провинция, подчинен пряко на централното правителство, осигури за 9 държави 19 единици оборудване за медицинска визуализация, произведено в местни компании.

Китай и Русия призоваха САЩ да отмени санкциите по отношение на Иран на фона на борбата с пандемията. За по-малко от две години те са нанесли преки щети на Иран в размер от над 200 милиарда долара. Сега в страната заразените от коронавирус са 16169, а починалите – близо 1000. Китай, както и Русия оказват сериозна хуманитарна помощ на Иран – като изпращат експерти, експрес-тестове, противоепидемични средства и пр. Но кризата ще е по-бързо овладяна от иранските власти, ако не бе безчовечността, сега проявявана от САЩ към тази страна.

Пандемията с коронавирусът е поредното доказателство за това, че Запада неуминуемо е обречен на залез. И бъдещето принадлежи на Изтока.

Там, откъдето изгрява и Слънцето.