COVID-19 вилнее в могъща Америка

COVID-19 вилнее в могъща Америка

Ядреният самолетоносач „Теодор Рузвелт“ носи името на 26-тият президент на САЩ и е въведен във флота през 1986 г. Това е четвъртият кораб от типа Nimitz. Производството му е струвало на бюджета на страната около 4,5 милиарда долара. На борда му има изтребители-бомбардировачи F/A-18 Hornet, самолети за радиоелектронна борба, за далечно радиолокационно разузнаване, транспортни самолети, вертолети за борба с подводници – общо 90 на брой. Разполага със зенитни комплекси, танкове „Абрамс“, коли-амфибии AAV7. Натоварен е и с над 2000 тона боеприпаси. Самолетоносачът се обслужва от екипаж от 3200 души, плюс още около 2500 души към авиационната група.

Самолетоносачът активно бе използван при агресията на САЩ и НАТО през 1999 г. срещу Югославия. Тогава от неговият борд бяха осъществени 4270 излитания, като пилотите бомбардираха на югославска територия общо около 565 обекта. А през 2007 г. самолетоносачът бе основно ремонтиран и модернизиран.

На 20 март, когато „Теодор Рузвелт“ бе в Тихия океан, стана известно за заразяване на негови военнослужещи с коронавирус. Това се е случило след като корабът е посетил пристанището на Дананг във Виетнам.

Самолетоносачът, който би трябвало да патрулира в Тихият океан и Южно-Китайско море, сега е акустирал за неопределено време край брега на остров Гуам, където САЩ имат военноморска база. Причината за това е, че „Теодор Рузвелт“ се е превърнал в огнище на коронавирус – заразените от него военнослужещи на борда му вече се над 200. Американската медия  Contra Magazin характеризира случващото се с екипажа като „абсолютна катастрофа“.

Капитанът на самолетоносача Брет Крозиер поиска от командването да бъде спешно евакуирана по-голямата част от екипажа. „Не сме във война и няма нужда моряците да умират“, написа той. Според капитанът разпространението на заразяването продължава, защото заради ограниченото пространство на кораба  на практика е невъзможно да се поддържа социална дистанция и да се спазва карантина от 14 дни. Но един ядрен самолетоносач не може да бъде напълно обезлюден – там трябва постоянно да се намират хора, които да се грижат за реакторите, самолетите, електрониката и пр.

Американският военен министър Марк Еспър засега не вижда необходимост от евакуация на екипажа на самолетоносача. Лазаретът на базата на остров Гуам не е в състояние да поеме заболелите – те ще трябва да бъдат изолирани в палатки и в хотели. При това населението и военните, разположени на острова, не са съгласни моряците от самолетоносача да бъдат свалени на него. А броят на заразените расте буквално с часове, отбелязва информационната агенция  Bloomberg.

„Теодор Рузвелт“ не е единственият самолетоносач, чиято бойна готовност съсипва коронавирусът. Американските медии съобщават за заразени с него военнослужещи и на още един – „Роналд Рейгън“, който е базиран край Япония.

Случващото се с гордостта на САЩ – самолетоносачите, е свидетелство за трудната ситуация, в която се оказа тази страна, вманиачена в свето могъщество и изключителност. Месеци наред американски политици и медии демонизираха Китай, обвиняваха го в авторитаризъм и виновник за появата на коронавируса – в официална употреба те въведоха и термина „китайският вирус“. А на особена критика и присмех от американски политици и медии бяха подложени строгите мерки на карантина, въведени от китайските власти.

Това даде основание на най-големият китайски вестник – „Женмин жибао“ в началото на март да публикува редакционна статия, озаглавена „Действително ли САЩ са готови за борба с новия коронавирус?“ В нея американската политика бе подложена на жестока критика заради липсата на елементарно разбиране за опасността от Covid-19. Вестникът цитира обсъждане в Конгреса на САЩ на бюджета на Департамента за вътрешна сигурност  за 2021 г. То е показало пълна неосведоменост на неговият министър Чад Улф, както и на много други висши американски ръководители за същността и последиците от пандемията. Нещо повече – вместо решителни и бързи мерки, властимащите елити в САЩ седмици наред са демонстрирали необоснован оптимизъм и непукизъм относно ситуацията с разпространението на коронавирусът. „Женмин жибао“  цитира Алекс Азар – министър на здравеопазването на САЩ, според който при потребни само за медицинския персонал в САЩ 300 милиона маски №95 в нейните стратегически запаси има само 30 милиона. А хаотичните действия, показани от САЩ по време на предишни стихийни бедствия – като случаят с урагана „Катрин“ например, поставят под съмнение способността на тази страна да реагира на извънредни ситуации, обобщава „Женмин жибао“.

Това, което се случва сега в тази страна потвърждава правотата на китайските анализатори. На 1 април броят на заразените в САЩ с коронавирус надхвърли 190000 души, а този на починалите – над 4100. САЩ станаха страната с най-много заразени от новият вирус, като многократно надхвърлиха броят на тези в така критикуваният от тях Китай.

Американският щат Ню Йорк се превърна в център на глобалната епидемия, отбелязва немската медия Die  Zeit. Там нагледно се вижда резултатът от високомерното и безотговорно отношение на властите към пандемията: условията за работа на медицинският персонал в болниците са ужасяващи, има остър недостиг на всичко – на апарати за изкуствена вентилация на дробовете, на маски, на защитно облекло, на персонал, на легла… По информация на The New York Times лекарите масово си пишат завещания. Пациенти с Covid лежат заедно с други болни и ги заразяват. Моргите са препълнени.

Друга медия – Handelsblatt, отбелязва: американците се страхуват повече от своята здравна система, отколкото от коронавируса. Тя е предимно частна и е ориентирана най-вече към получаване на печалби. Медията цитира проучване на организацията Kaiser Family Foundation и Peterson Center of Healthcare в Калифорния. То сочи, че ако няма застраховка човекът, заболял от коронавирус ще плати 9783 долара при липса на усложнения. Но, ако те възникнат, сумата нараства до 20000 долара. Дори и със застраховка пак трябва да се доплатят около 1,300 долара на човек. Ако се разболее цяло семейство това е голяма сума – та 40 на сто от американските семейства не са в състояние да посрещнат неочаквани разходи в размер на 400 долара! За да си ги осигурят те трябва да продадат или заложат нещо. Затова впрочем В САЩ наред с хранителните магазини и аптеки, и на заложните къщи е разрешено да работят.

Прогнозите на властите в САЩ са, че жертвите от коронавирусът в страната могат да достигнат до 220000 души, а при най-лошият вариант –  до 2,2 милиона души. Пикът на смъртността се очаква на 15 април – прогнозата е на този ден да умрат 2214 души. След това цифрите ще започнат да намаляват, за да достигнат до по-малко от 100 починали към 1 юли.

Във времето, когато кризата в САЩ стремително се задълбочава, а недостигът на защитни материали и други медицински средства вече наистина е критичен, на помощ се притече Русия. Страната, срещу която САЩ непрекъснато въвеждат нови санкции, демонизират и водят безумна пропагандна война. На 1 април от военното летище „Чкаловский“ край Москва отлетя за САЩ огромен руски транспортен самолет Ан-124-100 „Руслан“. Той е напълнен с маски и специално медицинско оборудване, а е в състояние да превозва над 120 тона товари.

Впрочем американската пропаганда не изневери на себе си – тя незабавно се нахвърли върху Русия. Американският журналист Фон Роланд Нелс коментира например, че като помага на САЩ в този труден момент руският президент Владимир Путин едва ли го прави от чисто сърце – той иска да покаже, че Америка е слаба, а Русия е силна и щедра. А за сънародникът му  Андрю С. Вайс от фондацията Карнеги, е истинско безумие да се приеме помощ от Русия – та това ще означава, че Тръмп играе по свирката на руската пропаганда.

Такава е реалността: хората с промити мозъци не се променят – те и под вола ще търсят теле…

Но кой знае защо си мисля, че заразените с коронавирус американци и тамошните лекари, за които помощтта на Русия означава да съхранят живота си, едва ли в бъдеще ще вярват безпрекословно на американските русофоби и обслужващите ги манипулатори.