COVID-19: бъркотията все по-очевидна…

COVID-19: бъркотията все по-очевидна…

http://images.unsplash.com/photo-1445951545727-726badeeb89f?ixlib=rb-1.2.1&q=80&fm=jpg&crop=entropy&cs=tinysrgb&w=1080&fit=max&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9

Тегу е четвъртият по големина град в Южна Корея и столица на правинцията Кьонсан-Пукто, която има общо 10 града. Населението на Тегу, което е около 2,5 милиона души най-пострада от коронавирусът. Ето защо тук южнокорейски учени направиха проучване сред вече оздравели от заразяване с Covid-19. И така намериха у тях отново същият вирус: броени дни, след като те са били изписани тестовете им  пак са се оказали положителни.

Според корейските учени, които цитира британската медия Daily Mail,  много е възможно да има реактивация на Covid-19. Те допускат, че вирусът е в състояние да „задреме“ на ненаблюдавани равнища в клетките на човека. По необясними засега причини частиците могат да станат отново активни. Проблемът е  в това, че никой не е в състояние сега да каже дали подобен пациент отново е заразен. Естествено, не се изключват и несъвършенства в тестовете, с които се проверяват бившите пациенти – възможно е и образци да са били лъжливо отрицателни. Специалисти припомнят, че използваните тестове за коронаривус могат да дават неверни резултати в около 30 на сто от случаите.

Японски експерти също са обезпокоени от възможността у пациенти, заразени с коронавирус да е възможен рецидив. Но засега информацията, с която разполагат учените в тази страна е недостатъчна, за да се направят категорични изводи. В интерес на истината преобладават мненията, че у оздравелите заразени пациенти от Covid-19 се изработва имунен отговор на вируса, който предотвратява повторно заразяване.

А според изследователи от Гьотингенският университет „Георг-Август“ в Германия,  броят на потвърдените случаи на заразени от коронавирус, няма нищо общо с истината. Те твърдят, че средно медицинските заведения установяват само 6 на сто от инфектираните. С нефективни и забавени тестове може да бъде обяснено, защо в някои страни на Европа – като Италия и Испания, броят на  починалите от коронавирус е много по-голям, отколкото в Германия. В Италия са открити 3,5 на сто от заболелите, в Испания – 1,7 на сто, а в Германия – 15,6 на сто. В САЩ и Великобритания този показател е още по-нисък – 1.6 на сто и 1.2 на сто. Докато в Южна Корея са били установени почти половината от заразените с Covid-19.

Според немските учени  на 31 март в Германия в действителност заразените са били 460000, в САЩ – над 10 милиона, в Испания – над 5 милиона, в Италия – около 3 милиона, във Великобритания – около 2 милиона.  Но техните изводи съществено се различават от тези на американските им колеги от университета  „Джонс Хопкинс“. Според тях на 31 март в целия свят е имало по-малко от 900000 заразени с коронавирус.

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u14/photo3130/20839472102-0/original.jpg?w=640&ssl=1

Немските изследователи предупреждават, че правителствата и депутатите трябва да са много внимателни, когато интерпретират статистическите данни и планират мерки. Съществуването на толкова голяма разлика в обема и качеството на провеждането на тестове означава, че те не получават полезна информация, изтъква Себастиян Волмер – професор в  Гьотингенският университет „Георг-Август“. Според него спешно трябва да се усъвършенства методиката за откриване на нови инфекции за да може да се противодейства адекватно на коронавирусът.

Правилността на действията, които сега предприемат различни държави против Covid-19 се поставя под съмнение и от експерти на Научно-консултативната група за извънредни ситуации  (The Scientific Advisory Group for Emergencies – Sage) във Великобритания. Те предоставиха на правителството доклад, който оспорва ефективността от приемането на строги мерки от типа на тези в Китай  за ограничаване на населението. Основният извод, до който стигат учените ни информира The Telegraph е, че ползата от въвеждането на ограничения само забавя пикът на коронавирусът, а не го намалява. В резултат неизбежно ще се появи ново огнище на зараза по-късно тази година. В краткосрочна перспектива въвеждането на извънредно положение съкращава количеството на заболелите, но щом то бъде отменено ще последва крупна епидемия. Стратегията на вмешателство с цел да се съкрати разпространението на вируса ще отдалечи, но няма да реши проблема, е мнението на експертите от Sage. Те смятат, че въвеждането на дракановски ограничения подобни на тези в град Ухан, когато хората са били буквално затворени по домовете си, а след това са освободени, може да доведе до последващ втори и още по-голям пик на епидемията. Британските експерти твърдят, че строгите ограничения пречат у населението да се изработи „групов имунитет“, който да позволи вируса да премине през големи социални групи и после да умре. Те припомнят, че Китай, Хонконг и Сингапур съобщават за увеличаване на броят на заразените в последната седмица, когато хората са се възползвали от възможността свободно да се придвижват.

А Световната здравна организация (СЗО) отново промени позицията си за носенето на маските. След като преди седмица тя препоръча хората да ги използват, сега тя твърди: няма никакви доказателства, че маските предотвратяват заразяването с коронавирус! СЗО заяви, че се въздържа от препоръки да се носят маски на обществени места. Ако хората не работят в медицински заведения, то маските не могат да послужат за собствена защита – помагат не те, а социалната дистанция, защото вирусът се предава посредством капки във въздуха и от повърхността. Маски трябва да носят само хората, когато се чувстват зле и тези, които са до тях. Нещо повече – носенето на маски на улицата създава илюзия за защитеност и така човек може да се окаже в голяма опасност. Но дори устата и носът му да са прикрити, вируса може да проникне чрез очите.

Британският The Guardian привежда мнението на Уилям Кийвил – професор по здравеопазване в Университета в Саутхемптън. Според него призивът да се носят маски на обществени места е просто признак за това, че правителствата се опитват да направят нещо. Независимо, че тази мярка е безполезна и води до разхищение на ценни ресурси.

https://i0.wp.com/cdn.fishki.net/upload/post/2017/04/13/2266385/gallery/2017-04-07t052957z-1863758766-rc17953b2660-rtrmadp-3-spring-cherryblossoms-japan.jpg?w=640&ssl=1

Свеждането на социалните ни контакти до минимум, личната ни хигиена и грижите ни за укрепване на имуннната ни система,  засега май са единствената ефективна стратегия за защита от Covid-19 – поне докато не бъде изнамерена и произведена в достатъчни количества ваксина.

Същевременно с  повишаване на температурите става все по-трудно да оставаме по домовете си – ние всички, особено децата ни, се нуждаят от чист въздух, слънце и много зеленина. Моето скромно мнение е, че парковете и градините следва да станат  достъпни за семейства, които следват правилото за социално дистанциране. Но при това незабавно да бъдат най-строго санкционирани всички онези, които не го прилагат и така застрашават не само другите, но и себе си. След като има хора, които не са в състояние да се самоконтролират , то някой друг трябва своевременно да направи това.

Древните ни предшественици са ни оставили много мъдри завети. Сред тях е и този: последният и най-висш дар на човека от Боговете, е чувството за мярка. Той е необходим във всяка област на живота ни, включително и в отношението ни към коронавирусът.

В противен случай ще ни съсипе не той, а обездвижването ни и липсата на кислород и слънчева светлина.