Ясно е, че пандемията ще е с нас, неясно е откъде се появи

Ясно е, че пандемията ще е с нас, неясно е откъде се появи

https://i0.wp.com/asd.news/upload/iblock/920/92006685fc3e9ff4835f3091b39d6a92.jpg?w=640&ssl=1

Не само в Европа, но и в света като цяло пълзи новата, четвърта по ред мощна вълна от коронавурис. TV5 Monde съобщава, че в Испания се въвежда отново комендантски час. Във Франция и Белгия броят на заразените с Ковид-19 само за седмица се е удвоил, в Португалия и Гърция се е утроил, в Нидерландия се е увеличил 7 пъти! Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус предупреждава за много висока вероятност от появата и разпространението в целия свят на крайно опасни нови щамове на коронавируса. Математически модели, разработени от учени от Института за геномика и еволюционна медицина в университета „Темпъл“ сочат, че в близките четири месеца ще се появат 22 нови щама на патогена. Сред тях ще има и способни да намаляват защитната способност на антителата, т.е. да са много по-малко уязвими от тях. А това означава, че те ще бъдат и много по-трудни за контрол от сега известните ни негови видове.

Същевременно израелски експерти предупреждават, че ваксините против Ковид-19 най-вероятно са неефективни за хора над 50 г. Проучване на Еврейския университет в Йерусалим, за което ни информира британският вестник The Times сочи: около 90 на сто от новите потвърдени случаи на заразени с щама „Делта“ на коронавируса,  са сред напълно ваксинирани над 50-годишни хора. Според учените това свидетелства, че ефективността на ваксината намалява – поне за по-възрастните хора. The Times припомня, че в Израел се използва ваксината на Pfizer.

Явно битката на здравеопазването с коронавируса и то повсеместно в света, съвсем не е спечелена. Нещо повече: пандемията навлиза в нова и твърде опасна фаза, след като Ковид-19 продължава да мутира и да ни изненадва с необичайни щамове, пред които ваксините се оказват безпомощни.

На този фон отново става отново актуален въпроса: но откъде все пак се появи това чудо, което  кардинално промени живота ни? Наистина ли дойде по естествен път – дари ни го природата, заради белите дето и правим, както твърдят много учени-вирусолози и медици. Или пък е избягъл от нечия секретна лаборатория, където са го готвели като средство за масово унищожение в една утрешна биологична война?

Дискусиите, малко по-притихнали отново пламнаха, след изказване не на кой и да е, а на генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Той заяви на среща с журналисти, че стремежът да се изключи вероятността от изтичане на Ковид-19 от лаборатория, е бил преждевременен –  напълно възможно е той да се е появил от нея. Американският всекидневник  The Hill пише, че на закрит брифинг Тедрос е цитирал собствения си опит като лаборант и имунолог и е споделил, че „лабораторни инциденти се случват често“. Той е призовал Китай и други държави да бъдат прозрачни и да си сътрудничат с учени и служители, които искат да определят как е започнала пандемията. The Hill подчертава, че неговите думи се разминават с по-ранен доклад на СЗО, в който лабораторния произход на коронавируса е наречен малко вероятен. Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан подкрепи изказването на Тедрос, като поиска повече разследвания за произхода на COVID-19.

Така теорията за изтичане на коронавируса от лаборатория, която първоначално беше отхвърлена, придоби отново популярност. Президентът  Джо Байдън  настоява американската разузнавателна общност да „удвои усилията си“, за да открие откъде се е появил Ковид-19. Но внушението е, че най-вероятно е изтекъл от китайска биолаборатория.

Китайското правителство незабавно отговори, като заяви, че Байдън играе политика с искането си, вместо да разследва доказателства. Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян нарече намерението на САЩ специалните им служби  да се занимават с произхода на Ковид-19, опит да се прехвърли вината на други.

Над половин милион активни потребители на интернет  в Китай  подписаха отворено писмо до СЗО с искане да бъде разследван   Института по инфекциозни болести на армията на САЩ  (USAMRIID)  във Форт Детрик, Мериленд. В тази лаборатория се съхраняват най-смъртоносните и инфекциозни вируси в света, включително ебола, едра шарка, ТОРС, MERS и новия коронавирус. Нещата, с които там  работят, се определят от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), като „биологични агенти и токсини, за които е установено, че могат да представляват сериозна заплаха за общественото здраве и безопасност, за здравето на животните и растенията или за животинските или растителните продукти.“

В USAMRIID работят около 750 военнослужещи, цивилни лица и изпълнители, включително 200 изследователи по клинична и ветеринарна медицина, микробиология, биохимия, патология, токсинология, молекулярна биология, имунология и вирусология, които провеждат изследвания за най-големите в света заплахи за здравето.

В китайското отворено писмо  до СЗО се подчертава като особено  притеснителен факта, че Китай разреши на вирусолози от западни държави и на американски медии да посетят Института по вирусология в Ухан. Но САЩ не желаят и не отварят лабораторията Форт Детрик, за да  предоставят информация на експерти.

https://i0.wp.com/e-news.su/uploads/posts/2020-03/1584889310_e-news.su_6.jpg?w=640&ssl=1

Но големият проблем е, че във Форт Детрик има множество нарушения на сигурността и то не от днес. Особено нашумя случай от 2001 г., когато  един от неговите изследователи – Брус Айвинс, изпраща писма с проби от антракс на известни американци. Петима души са убити.

През лятото на 2019 г. Форт Детрик спешно е затворен след проверка на CDC, при която са установени сериозни нарушения. Оказало се, че нейни служители не са обучени правилно за работа с  токсини и избрани агенти, което води до повишени рискове. В нея „систематично не се осигурява прилагане на процедури за биобезопасност и ограничения, съизмерими с рисковете, свързани с работата с избрани агенти и токсини“. Не се е поддържала точна инвентаризация на токсините. Системата за обеззаразяване на отпадъчни води в лабораторията също не отговаря на стандартите, определени от Федералната програма за избор на агенти. Стаи са имали пукнатини в таваните и около оборудването и т.н.

Скоро след затварянето на Форт Детрик в цяла Америка се появиха множество загадъчни заболявания от пневмония, които официалните власти свързаха с пушенето на електронни цигари. През март 2020 г. на уебсайта на Белия дом се появи  петиция, която изброява странни съвпадения между времето на затварянето на Форт Детрик и избухването на пандемията от коронавирус. Така се споменава за „мащабен грип, който убива над 10000 души в САЩ“ през август 2019 г., след закриването на лабораторията. В петицията се изтъква, че  много англоезични новинарски съобщения за затварянето на Форт Детрик са изтрити на фона на растящата пандемия от Ковид-19, което поражда подозрения относно връзката му с коронавируса. Вносителите на петицията призоваха американското правителство да публикува истинската причина за затварянето на лабораторията и да изясни дали тя не е свързана с новия коронавирус.

А наскоро проучване на Изследователската програма на Националния здравен институт в САЩ, откри доказателства за инфекции с Ковид-19 в страната, няколко седмици преди 8 декември 2019 г., когато са документирани първите симптоми на коронавирус в Ухан (Китай).

Форт Детрик в САЩ не случайно го наричат „лабораторията на смъртта“. Публична тайна е, че там не само се изучават смъртоносни инфекции и се усъвършенстват известни, но се работи и за създаване на нови причинители на различни заболявания.

В интерес на истината Форт Детрик далеч не е единствената лаборатория на Пентагона, където има нарушения на сигурността. И всеки момент може стане теч, който да се окаже катастрофален за милиони хора. Една ревизия през 2016 г. на всички военни биологични изследвания, осъществена от генералния инспектор на Пентагона, за която припомня CQ Roll Call, стига до следния извод:  „здравето и безопасността на обществеността са изложени на риск“. А сред причините за това са използване на процедури не по предназначението им, липса на редовен контрол, на значителни недостатъци и уязвимости, които своевременно не се отстраняват и др.

Сега САЩ са мобилизирали огромен ресурс за да докажат, че виновника за появата на пандемията от коронавирус е Китай. Но като имаме предвид какви ги вършат учените глави във Форт Детрик и в други американски военни лаборатории, няма начин да не се сетим за  нашата  поговорка: крадецът вика дръжте крадеца!