Що е креативност

Що е креативност

Що е креативност е въпрос, на който е и лесно, и трудно да се отговори. Лесно е заради резултата – ако са се появили интересни хрумвания и прозрения, значи е проявен нестандартен подход. Трудно е заради богатото й съдържание – самият опит да вкараме креативността в ограничените рамки на някаква дефиниция, вече я лишава от важни нюанси.
Креативността е отказ от вървене по познати пътища и търсене на други възможности. При това е без значение мащабността на нещото, което ще създадем и предложим на пазара. То ще е успешно, ако е оригинално и решава конкретен проблем. А за да се случи това трябва да сме наясно, от какво се вълнуват и нуждаят другите. Затова креативността започва с дефиниране на проблема.
Живеем във времена, когато е пълно с всякакви откачалки. За съжаление, те не са само в политиката – все по-често са и на улицата, в магазина, автобуса или метрото. Как една очарователна дама, излязла рано сутрин да си направи кроса в парка, да се защити от някакъв нагъл натрапник? Е, ако тя притежаваше черен пояс по карате, айкидо, джиу-джицу, таекуондо и прочее азиатски тайнства, можеше само да съчувстваме на гамена за това, което го очаква. Но дамите с черни пояси не са толкова често срещани за разлика от невъзпитаните типове.
След като дефинираха проблема – несигурност в парка за милите дами, креативни глави сътвориха нещо не рутинно и затова и ефективно: пръстен-оръжие. Ценното при него е, че не е нужно то да се търси из джобове, чанти, за да бъде използвано при възникнала необходимост – то винаги им е под ръка, защото си стои на нея.
Определено работещо средство за самоотбрана, защото отговаря на най-важните изисквания: просто за използване, мълниеносно се включва в действие и върши работата, за която е създадено. Или другояче казано – продукт е на несъмненно креативно мислене.