Що да не сключиш брак със себе си

Що да не сключиш брак със себе си

https://i0.wp.com/www.oreanda.ru/aimg/80x16000/1269789/head_0.jpg?w=640&ssl=1

Преди известно време британката Грейс Гелдър за броени часове се превърна в световна знаменитост. В интерес на истината една немалка част от хората, научили за нейната история, бяха като ошашавени. Не е трудно да ги разберем – те все още не са уловили най-новата вълна на либерализацията, родена на Запад и препускаща стремглаво насам. Еднополовите бракове вече са демоде – хита е да сключиш брак със себе си!
Точно това направи Грейс знаменита – тя се омъжи за Грейс. В един ноемврийски ден младата дама си направи предложение, което прие благосклонно. Самата сватба се състоя четири месеца по-късно. На церемонията присъстваха около 50 души. А нейният връх бе страстната целувка на Грейс с образа си в огледало.
На любопитни журналисти, които я бяха обкръжили Грейс обясни, че през последните 6 години, докато е била самотна, тя е успяла да изгради отлични отношения със себе си. И решението на Грейс да сключи брак с Грейс си е дошло съвсем естествено.
Що се отнася до родителите на булката, те споделяха, че за тях най-важното е дъщеря им да бъде щастлива…

Сега да не си помислите, че Грейс е самотна ентусиастка, тръгнала да разрушава векове изграждани представи за това що е семейство. Хората, които старомодно мислят и наблюдават странно еднополовите семейни двойки, са изправени пред ново изпитание. Идва (от напредничавия Запад, естествено!) една нова тенденция – брак със самия себе си. Линда Бейкър, Сара Шарп, Надин Швайгерт, Тимоти Джордж, Дженифер Хус, Чен Вей-Ий, Ясмин Елеби, Дезире Лонгабо – кохортата от дами, сключили брак със себе си, продължава да набъбва.
Появи се ново движение, което проповядва щастието да сключиш брак със себе си. На сайта selfmarriageceremonies. com например всеки, на който му е писнало от традиционни взаимотношения мъже-жени, може да се запознае с невероятните преимущества да управляваш сам своя единствен и неповторим път във вселената. На него ще прочетем, че сологамията (така се нарича брака със себе си), е изкуство да постигаш себепознание, самореализация и истинска хармония със самия себе си. Това е ритуал на дълбока трансформация,  която ще ни позволи да разкрием истинския потенциал на своя уникален и неповторим живот. И да го изживеем така, както го диктува нашия вътрешен свят в нашето собствено тяло.

И може и да са прави тези мили мили, напредничави хора. Като се замислим ние, демодираните, какво всъщност е  брака? Сам се набутваш в свят, в който си длъжен да се съобразяваш с капризите на някакъв друг образ. Принуден си да търпиш досадна свекърва/тъща, само за да има някакъв мир в къщата. А около тебе се мотаят хленчещи и вечно недоволни хлапета, които знаят само да искат. Е, писва ти, развеждаш се, после пак се бракуваш за да установиш, колко права е поговорката от трън та на глог. Докато един ден осъзнаеш, че най-хубавите ти години са отлетели и ще трябва да се примириш с реалността на остаряването…
Докато ако сключиш брак със себе си ти потвърждаваш самоличността си, любовта към собствената си забележителна, неповторима личност. Имаш пълната свобода да разполагаш с живота си – да го подреждаш така, както ти си поискаш. И  наистина да се превърнеш в конструктор на собственото си щастие.
Е, има ли търсене, ще се появи и предлагане. Всеки, който иска да сключи сологамен брак вече може да си закупи от брачно свидетелство до инструкция по провеждане на церемонията. Непрекъснато растат консултантите и агенциите, които предлагат всичко необходимо за подобен брак.

Сологамията е още един от резултатите на нарастващата кампания, осъществявана на Запад срещу традиционните отношения мъж-жена и в полза на еднополовите сексуални отношения. Един пример: тези дни британския “Дейли мейл” разказа за най-новото “Ръководство по ефективна комуникация” на Британската медицинска асоциация. В него се изисква от лекарите да не наричат бремените жени бъдещи майки, защото това може да обиди трансджендърите (хора, чиято полова идентичност не отговаря на пола, приписан им при раждането). Вместо “майки” ръководството предлага да се използва термина “бремени хора”.
Но ако сериозно се отнесем към подобни истории, ще открием, че зад тях са скрити много и немаловажни проблеми: за епидемията от самота, която обхваща съвремения свят, за непознати затруднения, които поражда неспирното развитие на най-новите технологии, за задълбочаващо се социално неравноправие, безперспективност и страх от утрешния ден, обхванали милиони… Така погледната темата за сологамията ни кара да се замисляме – какво се случва с нас, хората и какви ще са утрешните дни на децата ни…