Ще управляваме ли колата само с мисълта си?

Ще управляваме ли колата само с мисълта си?

https://i0.wp.com/foto.carexpert.ru/img/foto1680/mercedes/mercavtr025.jpg?w=640&ssl=1

В началото на 2018 г. една новина привлече вниманието на мнго хора в света, за които е удоволствие да шофират. Медиите съобщиха, че учени от изследователският център на корпорацията „Нисан“ са създали кола, която се управлява от мислите на  шофьора. За да направят своята уникална система за автономен автомобил те са използвали вече готови решения от областта на медицината. Тяхната технология, наречена Brain-to-Vehicle  (B2V), е в състояние да чете мислите на водача – във всеки момент тя знае какво възнамерява  той да направи и го извършва сама. Шофьорът си слага удобна шапка, а сензорите в нея черпят необходимата на компютъра информация от главата му. Те непрекъснато следят и дешифрират активността на кората на главния мозък на шофьора и я предават на изкуствения интелект. Благодарение на  B2V е достатъчно той да поиска да натисне педала на газта или на спирачките и това веднага се извършва – технологията го изпреварва, като действа с до 0.6 секунди по-бързо от него. В критична ситуация точно тези частици от секундата придобиват решаващо значение за предотвратяване на евентуално произшествие на пътя. Ако колата се движи със скорост 60 км/час и внезапно изкочи човек или препятствие, то реакцията на B2V на натискане на педала  съкращава спирачния път с  8 метра. А това може да спаси човешки живот.

Благодарение на множество датчици изкуственият интелект на „Нисан“ обработва важна информация не само за това, което замисля водача, но и за случващото се на пътя. Това означава, че ще бъде предотвратено погрешно решение на шофьора, ако то не е съобразено с пътната обстановка.

Учените на „Нисан“ са помислили не само за безопасността, но и за удоволствието на шофьора. B2V разбира в какво настроение е той – ако е уморен ще смени стила му на шофиране, ще пренастрои всички режими за работа на колата в синхрон с неговите желания. И, естествено, ще създаде в купето виртуална реалност, която да намали нивото на стреса му.

Преди около четири години  технологията Brain-to-Vehicle   на „Нисан“ звучеше като дошла от света на приказките. Но се оказа, че нейните създатели са прозрели промени, които ще се случват в обозримото бъдеще. Доказателство за това ни предоставя изложбата IAA Mobility 2021, която се провежда в периода между 7 и 12 септември т.г. в Мюнхен (Германия). На нея Mercedes-Benz представя своят невероятен продукт –  Mercedes Vision AVTR (разширена трансжформация на превозното средство – Advance Vehicle Transformation).

https://i0.wp.com/api.interior.ru/media/images/setka/2020_01_09/Mercedes_Benz_Vision_6.jpg.webp?w=640&ssl=1

За неговото създаване инженерите и конструкторите на знаменитата компания са се вдъхновили от фантастичният филм „Аватар“, написан и режисиран от Джеймс Камерън. Вероятно си спомняте, че заради токсичната атмосфера на луната Пандора дошлите на нея хора са принудени да прибягват до Аватари. Те са създадени изкуствено, като са използвани ДНК на хора и на местните жители На’ви. Филмът има огромен успех – при бюджет общо от около 460 милиона долара (за производство и маркетинг) той донесе  на компанията-производител печалби от близо три милиарда долара.

Mercedes-Benz Vision AVTR за първи път беше представен на CES (изложение на потребителска електроника) през 2020 г. в Лас Вегас. Още тогава той определено впечатли публиката с дизайна си – прозрачни плъзгащи се врати и колела,  въртящи се и настрани,  подвижни аеродинамични части. А 33-те бионични клапи, разположени отзад на превозното средство  комуникират с външния свят – те присветват с ритъма на сърцето на водача. Вместо конвенционален волан Mercedes Vision AVTR има многофункционален контролен елемент в централната конзола. Когато водачът постави ръката си на него, интериорът оживява и превозното средство го разпознава по сърдечната честота. Просто повдигане на ръката проектира избор на меню върху дланта, което позволява на потребителя да избира интуитивно между различни функции. Автомобилът има четири електромотора с обща мошност от 480 к.с. С едно зареждане на батерията, което става за по-малко от 15 минути, спокойно изминава 700 км.

Но това, което е  най-интересно за този невероятен автомобил  и което сега се показва за първи път на изложбата в Мюнхен е,  че той е в състояние да чете мислите на шофьора.  За тази цел той интегрира подходи на технологията „Иинтерфейс мозък-компютър“  (Brain-Computer-Interface – BCI). Шофьорът си слага шлем с носими електроди, които следят неговата  мозъчна  активност. Следва едноминутно настройване (калибриране). На екрана на таблото се проектират светли точки, на които мозъкът реагира.  Устройството BCI измерва невронната активност в кората в реално време, анализира мозъчните вълни и разпознава към кои светлинни точки потребителят насочва своето внимание. Колкото по-силно е неговото фокусиране, толкова по-висока е невронната активност. След това устройството изпълнява самостоятелно неговите очаквани действия.

На практика инженерите на Mercedes са успели да реализират управление на основните функции на автомобила със силата на мисълта. BCI работи независимо от думи или докосвания – има интуитивно взаимодействие на шофьора и колата. Според главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz Cars – Маркус Шафер, целта на компанията е да „опрости радикално експлоатацията на превозното средство“. А това несъмнено увеличава невероятно  бързината в действията на шофьора, прави много по-безопасно пътуването.

На щанда на панаирната площадка в Мюнхен в зала В3 посетителите могат да изпитат как работи BCI-технологията, като използват своите мисли във взаимодействие с нея в реално време. Те могат да проверят, колко бързо собственият им мозък се свързва с превозното средство – подобно на невронната връзка между На’ви  и природата в холивудския блокбастър „Aватар“. Като се фокусират върху светлинни точки, те могат да използват силата на своите мисли, за да изпълняват различни функции в дигиталните светове на Vision AVTR, които се показват на таблото за управление. Да генерират вятър например, да отглеждат растения, да избират места за паркиране, които да зареждат или да превръщат деня в нощ.

Новаторският Mercedes-Benz Vision AVTR ни показва как ще изглежда бъдещето на транспорта и човека. Само с мисълта си ще сме в състояние да управляваме автомобила, да превключваме светлините или да сменяме радиостанцията, да отваряме или затваряме прозорци, да отговаряме на телефонно позвъняване, да регулираме температурата в купето… Или да тръгнем по нов маршрут, който внезапно ни е хрумнал.

Mercedes-Benz Vision AVTR ни подсказва: идва свят, наситен с непозната мобилност, благодарение на невероятно ефективно взаимодействие между човека, технологиите и природата.

И на също така  непозната ни днес хармония между тях.