Ще сме още по-бедни, но с американски войски и у нас!

Ще сме още по-бедни, но с американски войски и у нас!

България, заедно с още осем източноевропейски държави, иска увеличаване на американските войски в района. Причината е растящата заплаха за националната и сигурност. За това съобщи румънският външен министър Богдан Ауреску. Евроатлантично ориентирани недоразумения, които  комфортно са се настанили в коридорите на властта у нас, се готвят да наситят територията ни с американски войници и въоръжения.

И това е само началото на набиращата все по-високи обороти милитаризация на България. Готви се увеличение на военния бюджет, за да бъдат покрити и  разходите за покупки на много американско оръжие, за издръжка и на предстоящите им военни бази на наша територия. В края на януари т.г служебният военен министър Димитър Стоянов поиска за модернизация на армията ни (разбирай  американизацията и!) вместо сегашните 1.85 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) да се отделят поне 2.5 на сто. Може да не се съмняваме: партиите на войната (ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“), които неадекватни избиратели отново доведоха на власт  на последните избори у нас,  ще вдигнат още по-нагоре летвата. Те с неописуем възторг и ентусиазъм ще прахосат 3-5 на сто от и без това мизерният ни БВП. За радост на родни и американски олигарси, а и за собственото си обогатяване.

Вероятно ще се намерят читатели, които имат подобно на моето „неправилно и недемократично“ мислене. За разлика от верното и модерното – това на евроатлантици, демократи, глобалисти, соросоиди, либерали, трансдежендъри и просто тарикати. Неориентираните като мен така и не могат да разберат,  защо трябва да се хвърлят милиарди за безумни военни проекти. Та нали над 80 на сто от населението на България едва оцелява, повече от 800000 души вземат пенсии, с които не могат да покриват и най-елементарните си всекидневни нужди? С темповете, с които се прахосват пари за военни програми лети и инфлацията у нас: през миналата година тя е скочила над четири пъти. И няма никакво намерение да се укротява – тя продължава стремително да нараства. Ние, обикновените българи, на които не ни плащат западни правителства и фондации, за да изпълняваме прищявките им, усещаме това  всеки път, когато влезем в магазин.

Това, че летим към бездна, от която няма измъкване, се забелязва и по безогледно трупаните заеми от овластени дебили – дългът на страната ни вече е около 42 милиарда евро! Може да сме сигурни: в мига, в който „елитите“ на партиите на войната поемат кормилото на властта, той веднага ще скочи още повече!

Тепърва ще ни приспиват с приказки, колко безценни за нас са цветнокожите с пагони (наясно сте, че във възпитано общество като американското, пола е трудно разпознаваем). Те ще долетят в  прекрасната ни Татковина за да ни опазят от една огромна опасност – от кръвожадният руски агресор, който само чака възможност, за да превземе територията ни. И вместо американската ни демокрация, на която сега толкова много се радваме, да настани една свирепа путинска диктатура.

Като неправилно мислещ тип, аз имам един въпрос към  влюбените в Америка родни вождове и обслужващите  ги всевъзможни „интелектуалци“ – журналисти, университетски преподаватели, пропагандисти, членове на неправителствени организации и разни други тарикати. Как ще ни опазят американците, като те себе си не са в състояние да защитат?

Не питам за да се заяждам, а защото се запознах с  един наистина стряскащ анализ на двама неслучайни американци, който разпространи Fox News. Майкъл Уолц е отлично осведомен точно по военните въпроси човек – бивш командос, а сега  сенатор, член на комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ, както и на постоянната комисия по разузнаване и комисията по външни работи. Към неговата компетентна оценка се добавя и тази на д-р Кевин Робъртс, който е президент на влиятелната The Heritage Foundation. Двамата се позовават на най-ново проучване на състоянието на американската армия – „Доклад на Националния независим панел за военна служба и готовност“. Основният извод в него е, че демократите на власт в САЩ буквално са съсипали националната отбрана на Америка. Последният годишен индекс на военната сила на САЩ на Heritage Foundation, оценява боеготовността на американските въоръжени сили като „слаба“. Армията е завладяна от уок-идеологията (от woke – събуди се), в която изключително внимание се отделя на въпроси за социалната, расовата и половата справедливост. Тя прекалено се политизира – това отбелязват 65 на сто от военнослужещите. Абсурдно е, но в нея се налагат организационни рамки, известни като разнообразие, равнопоставеност и приобщаване (Diversity, equity, and inclusion – DEI). С тях витаещи из облаците англосакси целят да насърчават участието на всякакви хора в една или друга дейност. Независимо дали притежават или не необходимите качества, за да са я вършат.  Последиците от това са, че сега от военните вече не се очаква да бъдат смели, честни и самоотвержени. Те трябва да са единствено „политически коректни“ и  да се прекланят пред „ценностите“ на ЛГБТ+ – общността.

Според Майкъл и Кевин резултатът от програмите DEI е, че вместо истинска работа в американската армия сега има огромна бюрокрация. Невоенните учебни програми монополизират ценно време за подготовка на американските военнослужещи. Пентагонът (военното министерство) плаща пътни разходи за аборт и празненства на прайда (шествия на лесбийки, гейове, трансджендъри и т.н.), но не и за бойни тренировки. Във военният бюджет за 2023 г. са предвидени 34.1 милиона долара за „лов на вещици“ – откриване и изхвърляне на консервативно мислещи хора в армията, отбелязват двамата експерти.

Те са убедени, че политиката на уокизма отвлича вниманието от главната задача на американските военнослужещи – да защитават националната сигурност на страната. За Майкъл и Кевин  програмите DEI нямат място в армията! Стандартите за физическа годност и бойна подготовка трябва да бъдат предназначени да създават боеспособна и ефективна армия, а не да приспособяват демографски квоти.

Главният извод, който правят Майкъл и Кевине е: американската армия е в невероятен упадък! Общественото доверие към нея в САЩ рязко пада. Семействата на военни, от където доскоро са идвали новобранци, вече избягват да им препоръчват военната професия. През 2022 г. на армията на САЩ са липсвали една четвърт от необходимите и военнослужещи, като ситуацията за тази година ще е още по-лоша.  И тъй като „военното министерство на Джо Байдън продължава да се съсредоточава върху измислени заплахи, Конгресът трябва да се намеси, за да възстанови воинският етос и бойната готовност на армията“, обобщават двамата експерти.

Ще ви предложа и още една оценка. От нея ще добиете допълнителна представа за това, дали присъствието на американски войски в България ще ни направи по-спокойни и щастливи за бъдещето.  Според председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ – Майкъл Маккол, военноиндустриалният сектор не е в състояние да произвежда оръжия веднага. И така да гарантира сигурността на страните партньори. В интервю за медии той споделя, че оръжия закупени от Тайван, за които той се е подписал преди три години, все още не са се появили там. САЩ не разполагат с оръжейни системи, за да възпират противник от нахлуване. Нашата отбранителната индустриална базова система е увредена и ние не можем да произвеждаме оръжия достатъчно бързо, заяви г-н Маккол.

Според Лукас Лейроз,  изследовател в Центъра за геостратегически изследвания, неговите думи подкрепят и анализ, който е направен от военни експерти. Те също са категорични: САЩ не са в състояние едновременно да защитават всичките си съюзници! Това го доказва и ситуацията в Украйна – заради хилядите тонове оръжия и боеприпаси, изпратени на тамошния режим, американците и европейците са изчерпали запасите си. Способността им да помагат на други нации във възможни конфликтни ситуации, меко казано е твърде съмнителна.

Вероятно тук някой читател би запитал: а защо по дяволите  ще плащаме за скъпи американски оръжия, след като те не са в състояние да ги произведат? И какъв е смисълът да каним  и да издържаме на наша територия  техни военнослужещи, които не са боеспособни да защитат дори и Америка?

Е, поне за мен отговорът никак не труден: става дума за страхотна далавера! За огромно количество комисионни, които трябва да бъдат прибрани и от едни „наши хора“. Тези, на които   неспособни на критично мислене баламурници с вота си в изборния ден отново им осигуриха власт…