Ще сме здрави, ако не ги докосваме

Ще сме здрави, ако не ги докосваме

https://i0.wp.com/i.cbc.ca/1.2676892.1402926766!/cpImage/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/original_300/kids-caffeine.jpg?w=640

Задават се горещите летни денонощия. В тях все повече ще се нуждаем от течности – за да утоляваме растящата жажда, за да имаме енергия да вършим това, с което се занимаваме.
А производители точно това време чакат с нетърпение, за да направят огромните си печалби. И ни заливат с предложения – за всевъзможни газирани и негазирани, енергийни, спортни напитки, готови плодови сокове, чайове…

През миналата година в горещините ние, българите, сме изпили над 500 милиона литра безалкохолни питиета и бутилирана вода!
Някои ги пият за разхлаждане, други за тонизиране, а трети просто като компаньон към алкохола си. С удоволствие ги поемат малки и големи – у дома, на плажа, на работа… Всеки българин се очаква да изпие през трите най-горещи месеца на тази година повече от 70 литра!

Само дето не си даваме сметка, каква бомба вкарваме в организма си с така търсените разхладителни напитки. Точно те са един от най-застрашаващите го продукти в наше време. Тези течности не са просто опасни, те са страшно опасни за здравето ни, особено за децата!
Тестове, проведени в Франция и Англия, откриха следи от канцерогенни вещества в 230 различни безалкохолни напитки.

В тях е имало бензен осем пъти повече от допустимите равнища. А това отровно вещество, което влиза в състава на бензина, води до левкемия и други ракови заболявания. Според експерти, в напитките той най-вероятно се появява като реакция между популярния консервант натриев бензоат и аскорбиновата киселина в тях. Спомням си, че преди време 160 милиона бутилки от престижната марка “Перие” бяха изтеглени от пазара заради следи от бензен в продукта.

Американски експерти установиха, че химичната реакция между витамин С и консервантите, влизащи в състава на безалкохолните напитки, може да предизвика опасни заболявания на костния мозък или кръвта. Това се отнася особено за напитки и продукти, произведени на базата на портокал, ананас и други подобни. Бензолът, масово използван от производители на разхладителни напитки, е способен да предизвика разрушаване на костния мозък и да влияе на състава на кръвта.

Учени са установили, че с безалкохолните напитки ние получаваме над 400 калорий дневно – два пъти повече от това, което може да преработи организма ни. Това са около 10 допълнителни чаени лъжички от бялата смърт – захарта. Ето защо всяка изпита чаша газирана вода увеличава риска от развитие на диабет с близо една пета!

Кутия с обем 0,3 литра съдържа 39 грама захар – с 14 грама повече от препоръчваната дневна норма за възрастен човек. Това обяснява, защо с изпиването и скача кръвното налягане. Ако човек е привикнал към тези опасни напитки то при него расте вероятността от затлъстяване и развитие на метаболичен синдром – комплекс от нарушения, които водят до сърдечен пристъп, инсулт, диабет.

Сега да не останете с впечатление, че ако човек пие диетична газирана напитка то той е в безопасност. Да, там има само 10 калории и няма захар. За сметка на това пък се добавят изкуствени подсладители, което също води непосредствено до диабет, сърдечни заболявания и инсулт. А увеличава и вероятността от затлъстяване.


Много млади хора все по-често посягат към всевъзможни енергийни напитки. Разходете се около което и да е наше училище и ще видите невръстни хлапета с кутийки с подобни течности в ръце. Те са убедени, че така получават прилив на енергия, която им позволява да вършат нещата, с които се занимават. Но има малък проблем: след първоначалния енергиен прилив следва срив.

Учени от Австралия изследваха ефекта върху човешкото здраве след поемане на енергийна напитка. И така установиха, че тя увеличава риска от сърдечен пристъп с около 20 на сто при хора със синдром на удължен QT-интервал на електрокардиограмата. Става дума за заболяване, което при млади хора се предава по наследство, но човек може и да не знае, че е болен. Ситуация, която може да причини и внезапна смърт.

Но какво се случва в организма на детето или младия човек, ако те злоупотребяват с енергийната напитка – пият например по две кутийки всеки ден в продължение на седмица?
В първите два часа артериалното им налягане се повишава с 8 на сто, а в края на седмицата – с 10 на сто. Припомням, че повишеното артериално налягане може да доведе до сериозни сърдечно-съдови заболявания.

Честотата на пулса в първия ден се увеличава с 8 на сто, а в края на седмицата – с 11 на сто. Преди време изследване на университета на Циндао (Китай) показа, че с увеличаване на честотата на пулса с всеки 10 удара в минута рискът от смърт по различни причини нараства с 9 на сто, а вероятността от смърт от сърдечносъдови болести – с 8 на сто. При хора с пулс над 80 удара в минута рискът от преждевременна смърт по различни причини се оказва с 45 на сто по-голям, отколкото при тези с пулс от 60 до 80 удара в минута.

Срещат се млади хора, за които е станал навик да изпиват и повече от две кутии с енергийни напитки – в дискотека например. Е, можем да си представим на какви изпитания подлагат сърцето си. И то със сигурност дълго няма да издържи…
Изключително опасно е да се смесват енергийни напитки с алкохол. А също и да се пият по време на спортни тренировки.

Вредно е не само съдържанието на кутийките, но и самите те. Правят се от опасния химикал бисфенол-А, който лесно прониква и в течността. По данни на корейски учени у хора, които пият напитки от кутии, концентрацията на този смъртоносно опасен продукт се повишава с 1600 на сто в сравнение с тези, които пият от стъклени бутилки.

Бисфенол-А отдавна се сочи като причинител на мигрена, диабет, сърдечни пристъпи, рак. Учените от медицинския колеж на Националния университет в Сеул доказаха връзката между бисфенол-А и опасна промяна в ритъма на сърцебиенето.
Всяка година от диабет, проблеми със сърцето и от рак, които са се появили у човека защото той е злоупотребявал с газирани и всевъзможни други разхладителни напитки, умират близо 200000 души!

Милиони други влошават здравето си и затлъстяват – причината пак е в подсладените и газирани безалкохолни напитки. Те непосредствено влияят на предразположеността на човека към рак, диабет, сърдечносъдови и други заболявания, които са смъртоносно опасни.
Днешните млади хора, които са основни потребители на тези напитки сами създават предпоставки за много сериозни здравословни проблеми в бъдещето си. Както отбелязват учени има ясно очертана тенденция: задава се поколение от инвалиди.

Добре е да си припомним това, когато в жегите протягаме ръка към това изкушение – разхладителната напитка…
Естествено, само ако въпроса дали ще сме здрави или не представлява някакъв интерес за нас.