Здрави сме, ако гладуваме

Здрави сме, ако гладуваме

От три десетилетия дойде ли понеделник аз не хапвам нищо. Пия само вода, лимонов сок, чай с малко мед. И от собствен опит знам, колко добре се чувствам в останалите дни след понеделника, в който съм дал един заслужен отпуск на тялото си.
Същевременно с голям интерес следя различни проучвания на авторитетни специалисти от цял свят, които търсят отговор на въпроса: наистина ли гладуването е полезно за здравето на човека? И дали е прав Хипократ – бащата на медицината, когато нарича гладуването най-великия природен лечител?

Оказва се, че е прав. Точно гладуването е в състояние да спаси човек от заболявания, които лекарите определят като нелечими. Ето само някои от даровете, които носи на организма ни този наистина велик лечител – глада.

Укрепва имунната ни система
С течение на времето имунните ни клетки се износват и спират да функционират на оптимални нива.

Отделно редица лечебни процедури, както и приема на каквито и да е лекарства, директно увреждат тези пазители на здравето ни. Химиотерапията например е особено опасно лечение, което буквално опустошава имунната система.
Но периодичното гладуване не просто я пази: то е в състояние и да насърчи нейното възстановяване (регенерация), ако тя е отслабена.

Това се отнася и за възстановяване при редица други заболявания, включително и за определяни от лекари като нелечими.
Когато човек спре да се храни за определен период, то организма ни усеща недостиг на енергия. За да я компенсира той започва да преработва клетки на имунната система – най-вече увредените, които повече не са му нужни. Същевременно стартира процес на производство на здрави клетки. Крайният резултат е появата на нова имунна система.

Пази мозъка ни
Гладуването подобрява работата на нашия мозък. Това става възможно благодарение на увеличаването на белтъчината невротрофичен мозъчен фактор (BDNF) в него. Тя влияе на нашата способност да учим и запомняме, стимулира растежа на неврони. С годините равнището на BDNF започва да намалява и това води до редица мозъчни заболявания, включително болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и др.

Но ако равнището на BDNF започне да се повишава, то не само се забавят, но могат и да се отстранят мозъчни заболявания, да се подобрява паметта и умствените способности на човека. Като стимулира растежа на нови неврони и подобрява връзките между тях чрез нарастване равнището на BDNF, гладуването на практика пази нашия мозък.

Подмладява ни
През май тази година станаха известни резултати от проучвания, които показват, че гладуването позволява да се възстановяват стволови клетки. Това в крайна сметка води до подмладяване на целия организъм и застопоряване на процеса на неговото стареене.
Този ефект се постига благодарение на подобряване на процесите на енергетичен обмен в клетките на организма ни.

Една от причините за остаряването на човека е в нарушаване на функционирането на митохондриите (много точно специалистите ги определят като „електроцентрали на клетката“ – те доставят енергия на възможно най-ниското ниво, клетъчното). С годините митохондриалните мрежи се развалят и започват да произвеждат опасните свободни радикали, които тровят клетките ни и нарушават метаболизма. Крайният резултат е нашето остаряване и болестите, които си вървят с него.

Е, изследванията сочат, че ако човек гладува разумно, то неговите митохондрии ще бъдат в добра форма, ще се забави осезаемо остаряването му и ще се увеличи продължителността на живота му.

Регулира теглото ни
Това, че гладуването води до отслабване е добре известно. То ускорява метоболизма и изгарянето на мазнините, като активира протеини, които заставят мастните клетки да консумират своите запаси.

Помните, че ако приемате повече калории, отколкото изгаряте, то те ще се трупат под формата на мазнини в мастните ви клетки. В състояние е да ги напомпат 6 пъти повече от нормалния им размер, след което те започват стремително да се размножават. Крайният резултат ще е затлъстяване.
С храната ние осигуряваме енергия на тялото си. Но ако гладуваме то започва да търси нейната алтернатива и я намира вътре в своите запаси.

Започва да преобразува телесни мазнини в мастни киселини, които пък произвеждат кетони – източник на енергия.

Грижи се за сърцето ни
У нас основна причина за преждевременната смърт на хиляди хора са сърдечносъдовите заболявания. Но проучвания сочат, че е достатъчно човек разумно и редовно да гладува, за да намали рязко риска от подобни заболявания. Периодичното гладуване укрепва сърцето, понижава равнището на лошия холестерол, намалява кръвното налягане.

Помага ни да се справим с всяко заболяване
Изследвания, осъществени в Масачузетския технологичен институт установяват, че с помощта на гладуване пациенти могат много бързо да се възстановят след различни инфекции или ракови заболявания. На практика то активира в организма ни процеси, благодарение на които той се самопочиства от болни клетки и ги заменя със здрави.

При това безопасно за разлика от приема на лекарства, които винаги са съпроводени със странични, негативни за здравето ни, ефекти.
Естествено и при гладуването е нужен разумен подход. Така в деня, в който сме решили да забравим за храната, ще трябва да си спомняме за водата. Ако тя не ни достига, като нищо може да ни заболи главата.

Причината е, че когато се храним, ние потребяваме и около една пета вода. Ето защо, когато гладуваме се нуждаем допълнително от вода. В противен случай може да получим обезводняване.
Какво и колко да яде, ще гладува или няма, е избор който всеки прави сам. Но е добре да помним, че няма как да сме здрави, ако не даваме на жизнените си системи отвреме-навреме възможността да си отдъхнат и подредят себе си.

Истината е, че дали ще бъдем здрави или не, определят не хора с бели престилки. Колкото и банално да звучи, това зависи единствено от нас – от начина ни на мислене и действие.
И от никой друг.