Ще си вземете ли пистолета в училище?

Ще си вземете ли пистолета в училище?

Все по-несигурен става света. И е без значение къде се намираме – у дома, в метрото или мола: като нищо може да нахлуе някакъв въоръжен до зъби образ и да започне да стреля.
Но това може да се случи и в училището. Затова трябва да се вземат своевременно мерки.
И тук, както навсякъде другаде, нашите нови приятели – американците, ни дават непрекъснато полезни идеи. Както знаете, там оръжието е в изобилие – едва ли ще се намери дом, в който да няма някои и друг револвер, карабина, картечница, а защо не и по-сериозно гърмящо средство – като ръчен гранатомет или бронетранспортьор например.

Пистолетите в тази несъмненно демократична страна, са в джобове, в жабки на автомобили, в дамски чанти и мъжки куфарчета, в чекмеджета на всевъзможни бюра…
А при толкова много възможности за избор от средства за унищожение, мераклии да ги изпробват няма как да не се намерят.
И ето, че властите в щата Колорадо след като се запознаха с ръста на масовите убийства в американските училища, взеха мъдро решение: всеки учител да ходи с оръжие на работа. В окръга Уелд вече 17 учители преминаха тридневно обучение на специално стрелбище. Там те овладяха навици за стрелба с различни пистолети и автоматични карабини.

– Сега е очевидно, че училищата стават места с повишена опасност – споделя един от учителите пред журналисти. – Полицията далеч не е способна да предотврати евентуална трагедия. Затова умението да се стреля и оказва медицинска помощ, е необходимост за възрастните, които се намират в училището.
Решението да се въоръжат учителите се подкрепя не само от местните полицаи, но и от родители на ученици.


Курсът е наречен “Обучение по въпросите на сигурността и екстреното реагиране за преподаватели и администратори” (FASTER). Създаден е след масовото убийство през 2012 година на 20 деца и 6 служители. Трагедията се разигра в началното училище „Санди Хук“ в американския град Нютаун, щата Кънектикът. След него последваха още много престъпления със стрелба и в други учебни заведения в САЩ.
Съгласно законодателството на щата Колорадо, служители в училищата могат да носят скрито оръжие и да изпълняват ролята на сътрудници на службите за сигурност в пределите на учебното заведение.
И сега, преди да поемат към работното си място, тамошни учители вероятно си задават и въпроса: а взех ли достатъчно патрони за пищова?