Фанатизъм, който може да ни струва много скъпо!

Фанатизъм, който може да ни струва много скъпо!

След броени дни – на 20 януари, в Давос ще се открие поредният Световен икономически форум. По този повод група еко-активисти начело с Грета Тунберг с обърнаха с призив към държавните глави, които ще се съберат там. Те категорично настояват незабавно да спрат „безумните“ инвестиции в добива на въглища, нефт и газ, отбелязва британската медия  The Guardian. Човечеството следва да се откаже от тяхното използване и да ги замени с възобновяеми енергийни източници.  

Свръхактивните екозащитници, обаче, не се задоволяват само с това. В Project Syndicate се появи програмна статия, озаглавена „Защо отново стачкуваме“. Нейни автори са Грета и други две зелени активистки – Луиза Нойбауер и Анджела Валенсуела. Те са категорични: спасението на планетата изисква унищожение на сега съществуващата политическа и икономическа система. За тях кризата в климата е също криза в правата на човека, справедливостта и политическата воля. А те пък са рожба на една колониална, расистка и патриархална система на угнетение. И затова трябва  спешно да бъдат демонтирани.

Красиви думи несъмнено, с които много хора по света ще се съгласят. Въпросът, обаче е, че екоактивистите влагат в тях доста странно съдържание. Под „патриархална система на потисничество“ те имат предвид традиционни ценности, като майка и татко, мъже и жени, които трябва да бъдат премахнати. Нещо повече екоборците  призовават хората да се въздържат от раждане на деца в името на спасяването на климата.

Екозащитниците искат да бъдат затворени бензиностанциите и хората да спрат да карат автомобили, използващи бензин и дизел за гориво – в най-добрият случай да преминат на електроавтомобили. Да се забранят полетите със самолети, а най-добре е те въобще повече да не се произвеждат. Да бъде унищожен едрият рогат добитък по света в името на спасяването на климата. И т.н.

Ревностен привърженик на „зеленият курс“ е и Председателят на Европейската комисия – германката Урсула фон дер Лайен. Неслучайно в края на миналата година Еврокомисията прие т.н. „Зелено споразумение“, което предвижда кардинални промени в икономиката на Евросъюза. Ръководената от зелените ЕК планира сериозни промени в субсидирането на селското стопанство и риболова, което неминуемо ще се отрази незабавно и на цените на храните.

Впрочем Германия вече нагледно ни показва докъде води безумната стратегия за внедряване на „зелена енергетика“ в тамошната енергосистема. Проучване на световната консултантска агенция McKinsey, което цитира Forbes, стига до извода, че точно нейният преход към възобновяемите енергийни източници представлява значителна и нарастваща заплаха за икономиката и енергийното снабдяване на страната. А един от най-големите немски вестници – Die Welt, обобщи констатациите от доклада на McKinsey с една дума: „катастрофа“.

The New York Times е медия, която е върл фен на екоактивистите. Но точно в нея се появи интересен материал, посветен на енергетичното безумие, което се върши сега в Германия. В него се коментира решението на германското правителство за поетапно прекратяване дейността на атомните централи – последният немски реактор трябва да бъде закрит в края на 2022 г. Същевременно в Германия се стимулира покупката на електроавтомобили, което от своя страна натоварва още повече електросистемата. Изданието цитира Стивън Пинкър, професор в един от най-престижните университети в света – Харвардският, който определя решението на Германия да се откаже от ядрена енергия като „параноично“. Според него е невъзможно да се спрат климатичните промени, без да се засяга икономическият растеж, ако не се увеличи производството на ядрена енергия.

Истината е, че възобновяемите източници на енергия не са в състояние да компенсират загубите от изкопаема и ядрена енергия. А в райони на Германия, където са разположени ветрогенератори все повече хора протестират срещу тях. При това за да се осъществи немската енергетична революция са нужни нови 6000 км електропроводи – до края на 2018 г. са построени едва 100 км. Закриването на ядрените централи е неизбежно за Германия, където на власт са зелените – съпротивата срещу мирният атом у тях е заложена в ДНК-то им, отбелязва   The New York Times. Парадоксът е в това, че вече има разработени технологии в Русия, САЩ, Китай, които използват за гориво точно отработени радиоактивни отпадъци. Така един от главните аргументи против ядрената програма става безсмислен. Решението на немското правителство за The New York Times е безумие и вероятно ще е една от най-големите грешки на епохата на Меркел.

Любопитно е, как Грета и фанатиците като нея не са се сетили за военните – та точно те са сред най-големите замърсители на природата. Ще трябва да ги принудят да се откажат от техните самолетоносачи и подводници с ядрени двигатели, от корабите им с дизелово гориво, от изтребителите, бомбардировачите и крилатите ракети. И да се научат да атакуват врага с гребни лодки, да го замерват с копия, стрели и прашки.

Сега 16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг се къпе в слава. Феновете и в Инстаграм са вече над три милиона. По  версията на Collins Dictionary измислената от нея фраза „климатична стачка“ е станала дума на  годината. Тя се срещна в Рим с папата,  с експрезидента Барак Обама. Кара  колело с Арнолд Шварценегер и посети нефтопровода в Дакота, където лидера на народа сиу я удостои с името „жената, спуснала се от небесата“. Избрана бе за човек на годината от американското списание Time. Получи наградата „За целесъобразно поддържане на живота“ заедно със 105000 долара към нея.

Истината, която най-старателно се крие от нас, простосмъртните е, че зад зелената вълна стоят интереси за стотици  трилиони долари. И корпорациите, които ще ги приберат сега охотно спносорират зелените. Опакованите в красиви и благородно звучащи послания, режисираните от опитни манипулатори митинги и зрелища, им разчистват пътя за прибиране на колосалните печалби утре. Така в медиите се появи информация, че дейността на Грета е финансирана от съперникът на Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори – мултимилиардерът Майкъл Блумбърг.

А ние – простосмъртните, ще трябва да забравим за месото и да станем вегани (в интерес на истината има експерти, които твърдят, че това е здравословно). Ще трябва да забравим за смартфоните и компютрите и да започнем да учим морза и биенето по тъпани – ще ни трябват, ако искаме да си общуваме утре. Защото призивите да преставаме да дълбаем природата за ресурси, ще ни остави без мед за електропроводи, без литий за акумулаторни батерии, без тантал за мобилни телефони… И не само това – дори и да ги добиваме, няма да можем да ги ползваме. Та за отделянето им от другите елементи е нужна киселина, а това вече носи сериозни щети за екологията. Но пък, ако спрем да го правим няма да има слънчеви панели за алтернативна енергетика, хибридни автомобили, смартфони…

Ще трябва да се примирим с безработицата особено, ако имаме лошият шанс да си изкарваме прехраната в замърсяващи сектори на икономиката или в селското стопанство. Ще трябва да приемем и тоталното поскъпване на всичко като крачка, необходима за спасяването на природата.

А най-добре е да се върнем в пещерите…