Ще се въоръжава ли Америка със съветско оръжие?

Ще се въоръжава ли Америка със съветско оръжие?

The Atlantic е авторитетно списание, което се издава от 1857 година в Бостън – столицата на щата Масачузетс. Негови абонати са около половин милион души, но реално читателите му са много повече. А посетителите на сайта му са милиони хора от цял свят. The Atlantic е медия на елита – на т.н. „лидери на мнения“, образовани и информирани хора. Те го следят, защото на неговите страници редовно се публикуват качествени материали за изкуство, икономика, международни проблеми, политика, технологии…

Преди известно време в The Atlantic се появи и много интересен анализ на Робърт Х. Скайлс – пенсиониран генерал-майор и бивш комендант на Военния колеж на армията на САЩ. Той бе посветен на пръв поглед на доста периферен за почитателите на изданието проблем – оръжието на американската пехота. Но след внимателният и прочит дори и скептично настроен читател най-вероятно би се замислил. Защото генералът визира един твърде сериозен проблем: непосредствената зависимост на живота на американските войници от тези предмети от метал и пластмаса. В публикацията си той търси отговор на въпроса как е възможно  най-богатата държава в света да не е в състояние да осигури на своите войници  качествени оръжия.

Генералът се обосновава в статията си и на опита, който е получил по време на войната във Виетнам. Тогава се е открила неефективността на пушките М16, с които са въоръжени американските пехотинци – достатъчно е те да бъдат замърсени, което всекидневно се е случвало, за да престанат да работят. Докато виетнамците са били въоръжени с „невероятно надеждния и здрав съветски АК-47“, пише  генарал Скайлс. Той си спомня за случай, когато виетнамски войници са се катерили няколко часа към височината, на която са се намирали американци. Те са влачили из калта нагоре своите автомати „Калашников“, но това въобще не им е попречило да открият с тях убийствен автоматичен огън. За разлика от американските войници, чиито М16 са отказвали да стрелят, защото са били замърсени. И до днес съм преследван от гледката на трима мои мъртви войници, лежащи върху пушките си, разстреляни докато те са се опитвали да ги почистят, си спомня генералът.

Той отбелязва, че американската нагласа да въоръжава армията си с некачествени оръжия е причина за зашеметяващ брой от убити военнослужещи. Според него Министерството на отбраната ще похарчи над 1 трилион долара за изтребители F-35, но лошите пушки в ръцете на войниците ще продължава  да ги има.

https://tabuksite.files.wordpress.com/2019/02/111-ccv-349-cc43120.jpg?w=1726&resize=580%2C390

Пехотата в американските въоръжени сили е около 100000 души. По време на Втората световна война 70 на сто от всички войници, избити от врага, са били пехотинци. Оттогава до днес техният дял е нараснал до около 80 на сто. Оцеляването им в най-голяма степен зависи от тяхното оръжие и боеприпаси, от това дали те разполагат с надеждна убиваща сила на дълги разстояния и с голяма точност, отбелязва генералът.

Според него М4 – стандартната карабина, използвана от американската пехота днес е по-лека версия на М16, която уби толкова много от американците във Виетнам (при това тя продължава да е на въоръжение и сега). Той дава пример от 13 юли 2008 г., когато девет американски пехотинци загиват, атакувани от талибани край село Ванат в афганистанската провинция Нуристан. Причината е, че в разгара на битката техните М4 са прегряли, заяждали, блокирали… А и по-късата им цев ги прави неефективни на далечни разстояния – много сериозен недостатък за съвременните сражения. Освен това М4 се нуждае от непрекъснато почистване – блокират я влагата, праха, калта…

Докато съветският автомат „Калашников“ няма никакви проблеми – смъртоносен е независимо от капризите на околната среда. Руски пехотинец може да направи около 140 изстрела в минута без да спира, докато М4 постига едва половината от тази скорост. Американската армия намира причини да откаже на своите войници на огневата линия най-безопасните и ефективни огнестрелни оръжия. Не трябва да е така – малко долари, вложени сега, ще спасят живота на легиони пехотинци за следващите поколения, завършва статията си генерал-майор Робърт Скайлс.

А сега авторитетната американска медия Forbes съобщава, че  САЩ планират да закупят оръжие, разработено по времето на съществуването на Съветския съюз. Авторът на публикацията Майкъл Пек пише, че предстои да бъде сключен петгодишен договор (от 2022 до 2026 г.) за производство на оръжия и боеприпаси, които да бъдат доставяни в САЩ и на бази извън страната. Въоръжените сили искат да получат разработени още в Съветския съюз противотанкови ракети, ракети за наземно и въздушно базиране, снаряди за гаубици и миномети – от леките 60-милиметрови до тежките 152-милиметрови снаряди, 125-милиметрови танкови снаряди, 23-милиметрови и 30-милиметрови оръдейни боеприпаси, противотанкови ракети РПГ. И разбира се – автомати „Калашников“ с милиони патрони за тях. Естествено, част от това оръжие е предназначено за т.н. тайни операции – то позволява да се скрива американската съпричастност към тях.

https://i0.wp.com/s6.pikabu.ru/post_img/big/2014/12/23/9/1419345727_1264739861.jpg?w=640&ssl=1

Основната причина за възроденият интерес към съветското оръжие в Америка днес е, че то е просто за употреба, здраво и надеждно. За разлика от съвремените американски въоръжения, които са твърде сложни за използване, изискват специална подготовка. Сериозен проблем за тях  е и потребността от непрекъснато и трудоемко техническо обслужване. И защо всъщност трябва да се изобретява отново автомата „Калашников“, след като той вече е създаден, обобщава Майкъл Пек.

Излиза, че мита за изостаналият Съветски съюз, денонощно и масирано внушаван и у нас вече три десетилетия и истината са две различни реалности. Точно тази държава – лидер на източния блок, първа в света изпрати спътник, а впоследствие и човек в Космоса. Много от днешните постижения на Русия, които привличат завистливи погледи на Запад, включително и създадената първа в света ваксина срещу коронавирусът Спутник V, сега се появяват благодарение и на наследството от невероятния интелектуален и научен потенциал, с който разполагаше Съветския съюз.

Поредно потвърждение на тази истина е и факта, че днес – във времето на Четвъртата индустриална революция,  Америка се готви да купува съветско оръжие за армията си.