Евросъюзът – новата опасност за мира в света?

Евросъюзът – новата опасност за мира в света?

През 2012 г. на Европейския съюз (ЕС) бе присъдена Нобелова награда за мир. Тя му бе дадена за неговия принос в продължение на шест десетилетия за напредъка на мира и съгласието, демокрацията и правата на човека в Европа. Днес, близо десетилетие по-късно, ЕС стремително се отдалечава от тази си роля – да допринася за укрепване на мира в света и конкретно на нашия континент.

Манлио Динучи – научен сътрудник към Центъра за изследване на глобализацията (the Centre for Research on Globalization) отбелязва в своя публикация в медията Global Research, че Европа се превръща в зона за реализиране на агресивната стратегия на САЩ и НАТО. На практика Шенгенското пространство е предадено на силите на САЩ и НАТО – създадено е „военно Шенгенско пространство“. За да се реализира тяхното искане за военна мобилност, ЕС сега осъществява проект, наречен „Постоянно структурирано сътрудничество“ (Permanent Structured Cooperation – PESCO). За тази цел от парите, предвидени за социални разходи (за подобряване на жизнения стандарт на европейците) са прахосани близо два милиарда евро. НАТО (а негови членове са 21 от 27-те държави-членки на ЕС) е „инструктирало ЕС да извърши и заплати преструктурирането на европейската инфраструктура за военни цели“, пише Манлио. Според него  НАТО поема управлението на създаденото „военно Шенгенско пространство“.

А в началото на май т.г. на срещата на външните министри на Г7 (САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Япония) в Лондон, стана ясно и кой е противника, срещу който трябва да се милитаризира бързо ЕС: Русия. „Фактът, че Г7 формулира тези обвинения със същите думи, използвани от Пентагона и повторени от НАТО, потвърждава съществуването на същата матрица в стратегията на напрежението, която тласка Европа във все по-опасна ситуация“, обобщава  Манлио Динучи.

На този фон особено актуално звучи най-ново изследване, осъществено от Зак Кембъл, Кейтлин Чандлър и Крис Джоунс, за британският вестник The Guardian. Публикацията им е подкрепена от Фонда за разследваща журналистика за Европа (IJ4EU). Те припомнят, че в речта си за приемане на Нобеловата награда за мир тогавашният председател на Европейската комисия – Жозе Мануел Барозу, е заявил:  светът може да „разчита на нашите усилия за борба за траен мир, свобода и справедливост“.

Днес тези приказки нямат нищо общо с реалността – ЕС се готви да използва публични (т.е. наши, на данакоплатците) пари, за да увеличава военния си потенциал и да участва непосредствено във военни конфликти извън блока. Милитаризацията, която сега започва да доминира в ЕС, реално тече и може да има много опасни последици.

Журналистите от The Guardian изтъкват, че през декември 2020 г. Европейският фонд за отбрана (European defence fund – EDF) е договорил бюджет в размер на 8 милиарда евро. Той изцяло е насочен към разработване и придобиване на нови оръжия и технологии за военни не само в ЕС, но и  в чужбина.

ЕС започва и нов проект, маскиран под невинното название „Европейско съоръжение за мир“ (the European peace facility – EPF). На практика става дума за  механизъм, посредством който ще се се предоставя не само обучение, но за първи път и оръжия на неевропейски военни сили по света. Милитаризацията на ЕС се осъществява по искане на Франция, Германия, Еврокомисията и мнозинството евродепутати. Тените аргументи са, че така ще се засили европейската мощ в чужбина – към икономическото и дипломатическо влияние на ЕС  ще се добави  солидна доза „твърда сила“.

Зак, Кейтлин и Крис много точно отбелязват, кой всъщност ще прибере милиардите евро, които сега ЕС отделя за военни цели: военно-промишления комплекс. С тях той не само ще разшири своята научноизследователска и развойна дейност, но ще получи и нови обекти за продажби на оръжие в чужбина.  Журналистите подчертават, че с политиката, насочена към милитаризация, ЕС е изоставил основните си принципи. А лобистите от оръжейната индустрия, които знаят на кого трябва да платят, за да осигурят на клиентите си мощно  финансиране, са постигнали целите си.

The Guardian цитира Йозлем Демирел – евродепутат от Германия и заместник-председател на подкомисията по сигурност и отбрана, който казва: „За първи път в историята на Европейския съюз имаме бюджетни редове с военни компоненти!“ А правно становище, изготвено за европейската парламентарна група на Демирел, твърди, че the EDF е „явно нарушение“ на учредителните договори на ЕС, които забраняват използването на бюджета на блока за „операции с военни или отбранителни последици“.

The Guardian изрично подчертава: политиката в областта на милитаризацията, която сега активно стартира ЕС, е изключително опасна! Военните изследвания в ЕС са започнали през 2014 г., когато парламентът одобрява 1,4 милиона евро пилотен проект за изследвания в областта на отбраната. Това е проправило пътя за множество други програми. ЕС е осигурил над 500 милиона евро за военни изследователски проекти между 2017 и 2020 г. Сред тях са инвестиции в квантови технологии, изкуствен интелект, оръжия с „насочена енергия“, „адаптивна маскировка“, за борба с кибер заплахи … А сега говорител на ЕК  посочва проекти, които ще бъдат финансирани от  the EDF: технология за безпилотни летателни апарати, „земни прецизни ударни способности“, ново поколение земни, въздушни и военноморски бойни платформи и др.

Зак, Кейтлин и Крис отбелязват, че става дума за твърде опасни проекти. Те цитират д-р Беренис Бутин – старши изследовател по военни операции, международно право и изкуствен интелект в Института Asser в Холандия (T.M.C. Asser Instituut – изследователска организация за изучаване на правните аспекти на мира и войната). За експерта потенциалните приложения на изкуствения интелект (ИИ) за военни цели крият много повече рискове, отколкото носят обикновените оръжия. Един от основните проблеми е използването на ИИ в „системи за подпомагане на вземането на решения“. Става дума за ситуация, когато софтуерът предоставя съвети за това кога, къде или как да се движат войски или оборудване и да се изстреля ракета. А това може да доведе до непредсказуема ескалация – хората да не могат да контролират военния конфликт.

Финансирането на оръжия или друго специфично военно развитие е забранено съгласно гражданската програма. EDF ще е първата голяма инициатива на ЕС, която използва публични пари за разработването на оръжия и технологии, предназначени предимно за военна употреба. Според Йозлем Демирел Еврокомисията знае отлично, че това е нарушение на правилата на ЕС. За него особено рисково е, че става дума за възможни големи войни.

Красиво звучащата програма „Европейско мирно съоръжение“ (EPF) ще получи от бюджета на ЕС огромната сума от 5 милиарда евро през следващите седем години. Това ще позволи на съюза да предоставя смъртоносно оръжие  на неевропейски военни. Но политиците знаят как да не ни изплашат – The Guardian цитира германският  външен министър Хайко Маас, който определя машината за убиване  EPF  като  „основна инвестиция в мир и стабилност“. Без значение е, че вече над  40 правозащитни организации са заявили: възможността за снабдяване на чуждестранни военни сили със смъртоносни оръжия „ще допринесе за по-нататъшно насилие и разпространение на оръжия, вместо да защити цивилните и да търси политически решения“.  Но вместо да преразгледа стратегията си, ЕС възнамерява да разширява военните си операции, изтъква The Guardian. ЕС се отдалечава все повече от идеята за мирни проекти и появата на Европейският фонд за отбрана (EDF) и на Европейското мирно съоръжение (EPF) е ясно доказателство за това.

Разумно мислещите в коридорите на властта в Брюксел са твърде малко – доминират тези, които са убедени в необходимостта от ескалация на милитаризацията. За съжаление, тя едва ли ще ни доведе до нещо добро: новите военни програми, които сега се приемат в ЕС няма да укрепят, а само ще засилят неустойчивостта на Европа, а и на света. При това с действията си  евробюрократите нарушават  Устава на ЕС и неговата мисия да укрепва мира.

Наивно е да се надяваме хората, дето са начело на ЕС  да проявяват някакъв интерес към нас – простосмъртните данакоплатци. Но в едно можем да сме сигурни: те отлично знаят как да се облагодетелстват за наша сметка. Лобистите на военно-промишленият комплекс, под чийто натиск сега ЕС се милитаризира, знаят как да им се отблагодарят за това. Както и на манипулаторите, които са се сетили да скрият от нас истината за случващото се и са  нарекли смъртоносната програма  „Европейско съоръжение за мир“.

Евангелието от Матей е първата библейска книга от Новия завет, появила се около 80 г. В нея има и тази притча: пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители.

Поне за мен доста точно определение за персоните, попаднали по върховете на властта в ЕС.  И за тях трябва да си правим изводи  не от  красивите им приказки, а от делата им.