Ще превърнат ли Черно море в зона на бойни действия?

Ще превърнат ли Черно море в зона на бойни действия?

https://i0.wp.com/seaforces.org/usnships/ddg/DDG-75_DAT/DDG-75-USS-Donald-Cook-122.jpg?w=640&ssl=1

Свързваме го с  галещ телата ни морски бриз, топъл пясък, много слънце, шум на вълни… С безгрижие, радостно настроение, детска глъч и незабравими отпускарски мигове.  Очакваме с нетърпение да дойде лятото за да бъдем с него – нашето Черно море.

Но като нищо може и да се разминем с всичко това, а морето да се превърне в зона на бойни действия. Британският всекидневник The Times пише, че  военноморските сили (ВМС) на САЩ засилват своето военно присъствие в Черно море. Към тези действия те са пристъпили, след като президента Джо Байдън е предупредил Москва, че „решително ще противодейства“ на „руската агресия“ в региона. И в Черно море са се появили натъпканите с крилати ракети „Томахоук“ USS Porter (DDG-78) и USS Donald Cook (DDG-75), както и кораба-танкер USNS Laramie. Вестникът отбелязва, че това е най-крупното прехвърляне на американски ВМС в Черно море след 2017 г. The Times подчертава, че политиката на Джо Байдън по отношение на Русия определено ще е по-различна от тази на екс-президента Доналд Тръмп, който „не е обръщал внимание“ на „агресията“ на Путин в региона.

А  U.S. News & World Report  цитира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който повтаря американската версия за причината за рязката активизация на НАТО в Черно море: за всичко е виновна Русия!  „В последните години наблюдаваме значително нарастване на руското военно присъствие“, е заявил Столтенберг в Брюксел. Той е категоричен:  без значение е, че Русия нееднократно  посочва реални провокации от страна на НАТО – точно нейните действия обуславят увеличаването на присъствието на НАТО в региона. Неговите думи са в пълно съответствие с позицията на новата администрация във Вашингтон.

Разбира се, само един много наивен човек може да допусне, че руснаците ще се примирят с увеличаването на  присъствието на американски и натовски кораби в Черно море, а още повече пък ще се стреснат и уплашат. Руски журналисти разказват, как е бил посрещнат   Donald Cook, след като в края на януари т.г. е преминал Босфора и е навлязъл в Черно море. Незабавно с с него започнали да се забавляват 6 руски самолета – два фронтови бомбардировача Су-24, два изтребителя Су-30 и два изтребителя Су-27. Те буквално изправяли косите на американските военни, имитирайки атаки и хвърляне на бомби в морето. Същевременно блокирали комуникациите му със средства за радиоелектронна борба. А с бръснещ полет  наподобявали кацане на палубата му. По този начин на Donald Cook, който се движел в посока Крим било показано, че веднага трябва да смени курса си. Американците явно разбрали намека и спешно поели към румънското пристанище Кюстенджа. Те най-вероятное знаят, че на руските ВВС и ВМФ е наредено незабавно да използват оръжие, в случай на нарушаване на границите на страната от чужди самолети и кораби.

https://i0.wp.com/news.usni.org/wp-content/uploads/2016/04/160412-N-00000-006.jpg?w=640&ssl=1

Медии  припомнят и една стара история, която се е случила точно с Donald Cook в Черно море през април 2014 г. Тогава след като минали Босфора американците се движели като на парад – с развято огромно знаме и право към бреговете на Крим. А той току що бил решил да се присъедини отново към Русия. Срещу него излетял невъоръжен Су-24 от състава на авиацията на черноморския флот. Носел само комплекс за радиоелектронно противодействие „Хибины“, с който блокирал натъпканият със свръхсъвременна електроника Donald Cook. Су-24 имитирал и 12 атаки срещу  този кораб, зареден с крилати ракети, със система за противовъздушна отбрана Аеджис (Aegis combat system) и зенитни управляеми ракети. И го принудил  спешно да смени курса си и да поеме към румънско пристанище.

На 30 януари т.г. руските ВВС повториха и  срещу USS Porter  тренировката си, която осъществиха два дни преди това с USS Donald Cook.  Но този път в нея участваха осем самолета – двойки  Су-30СМ, Су-24М, Су-27 и Су-34. Те излетяха не само от две летища в Крим, както при предишната си игра с Donald Cook, но и от летище в Краснодарския район на Русия. И така втори американски военен кораб бе условно унищожен от руски бойни самолети.

Лукас Лейроз – изследовател по международно право във Федералния университет в Рио де Жанейро (Бразилия), публикува свой експертен анализ в медията Global Research. В него той отбелязва, че неизбежно присъствието на военни кораби на САЩ в Черно море – на хиляди километри от техните териториални води и в непосредствена близост до границите на Русия, ще  провокира напрежение. Още повече, отбелязва той, като се познават военните възможности на USS Porter и USS Donald Cook. Намирайки се в  Черно море  в зоната  на поражение на техните крилати ракети е цялата територия на европейската част на Русия, включително и Москва. С други думи, подчертава експертът по международно право, американското присъствие край бреговете на Русия е достигнало недопустимо ниво на провокация и  е посегателство на нейният национален  суверенитет.

Според Лейроз с идването на власт на Джо Байдън американската външна политика ще става още по-агресивна. Новият американски президент ще влага значителни средства за възстановяване на военно-морското превъзходство на Америка, защото по мнението на американската политическа върхушка то е важна стъпка за възраждане на статуса и на глобална свръхдържава. А това, според автора, означава и още по-опасни и чести провокации и в Черно море, които ще раждат постоянно напрежение и безпокойство.

https://i0.wp.com/www.kchf.ru/photos/photo_bpk/kerch_13_big.jpg?w=640&ssl=1

Но дали имат шансове САЩ и НАТО да постигнат стратегическата си цел – да изолират Русия от Черно море? Отговор на този въпрос дава влиятелният американски „мозъчен тръст“  The RAND Corporation. Негови експерти проведоха военна игра на възможен сблъсък между руския  Черноморски флот и ВМС на НАТО в  региона. Резултатите от нея представи наскоро в обширна публикация Аника Бинендейк – член на екипа на RAND. Основният извод, до който стигат тя и колегите и е, че Русия ще разгроми всяка пронатовска коалиция, включително със засилено участие на американски въоръжени сили. А най-интересното, отбелязва Аника Бинендейк е, че за да съхрани контрола си над Черно море, на Русия въобще не е необходимо да воюва с Америка и НАТО. Просто за това тя разполага с предостатъчно нелетални средства – психологически и кибернетични операции, информационни удари, изключително ефективни средства за радиоелектронна борба, собствени военни учения и др. Широкият набор от подходи позволява на Русия до адаптира стратегията си към потребностите и поведението на всяка черноморска държава, отбелязва RAND. И така да остава най-важният „играч“, който определя статуквото в региона.

Оказва се, че всички ние – простосмъртните жители на черноморския регион само ще спечелим, ако Русия продължава да съхранява своята мъдрост и самообладание, и не се подава на агресивните провокации на САЩ и НАТО. Тогава вероятността Черно море да се превърне в бойно поле, ще е минимална.

И прекрасните мигове, които ще имаме и в бъдеще на родното черноморие няма да имат край…