Ще правим ли секс с роботи?

Ще правим ли секс с роботи?

Те стремително навлизат в живота ни. Изкуственият интелект, който ги управлява, се развива не с години и месеци, а буквално с часове. Следователно и техните възможности се увеличават непрестанно. Разликата между това, което ние можем и това, което роботите са в състояние да вършат, се стопява неотклонно и стремително.
Ако човек си направи труда да провери дали темата “Ще правим ли секс с роботи?” присъства в публичното пространство, неизбежно ще забележи, че тя все по-често започва да се появява и то и в най-авторитетни медии. А щом това е така, то тя вече е станала актуална и значима. И е безмислено да се правим, че тя не съществува.

Барселона е град, разположен в Североизточна Испания и е столица на автономната област Каталония. Населението му е малко над 1,6 милиона души. Точно там бе открит първия публичен дом, в който клиентите са обслужвани от роботи – мъже и жени. Идеята на компанията Lumidolls е в недалечно бъдеще да разшири своята дейност с тези услуги в целия свят.
Хора, които вече са посетили заведението твърдят, че почти е невъзможно да се различат роботите от живи хора. Те са направени от термопластичен еластомер – мек материал, който при докосване напомня на човешката кожа.
Клиентите на дома на роботите с лековато поведение в Барселона, имат пълната свобода да задоволят и най-необичайните си сексуални фантазии. Без да изпитват каквито и да е комплекси.
Един час общуване в публичния дом с роботите струва 135 долара. Фирмата продава и роботи за домашна консумация на цена около 2000 долара.


Американската компания Realbotix предлага на пазара удивително приличащи си с нас, хората, роботи с изкуствен интелект. Същото прави и китайската компания Shenzhen Atall Intelligent Robot Technology. Нейните специалисти са уверени: след няколко години андроидите вече няма да се различават от хората.
Британският футуролог Иън Пиърсън е на мнение, че мъже и жени ще започнат да сменят своите партньори с андроиди до едно десетилетие. За него секса с роботи в недалечно бъдеще ще е по-популярен от този с хора. Изкуственият интелект на роботите ще им позволява да установяват връзка с нервната система на човека и да активират негови мечти. А това ще направи общуването с тях истинско удоволствие. Впрочем и изследователи от реномирания Станфордски университет твърдят, че прегръдките на робота могат да бъдат много приятни за човека.

Дейвид Леви е експерт по изкуствен интелект и шеф на компанията Intelligent Toys Limited. Той е автор и на книгата „Любов и секс с роботи“. Според него в обозримо бъдеще брака с роботи ще стане нещо съвсем естествено.
– Ако поведението на робота силно ви напомня това на човек и ако с него ви е добре в леглото, интересно ви е да разговаряте, то е съвсем разбираемо, че неговия собственик ще започне да изпитва към него и привързаност – казва Дейвид.
Когато стане дума за секс с роботи, хората се държат нееднозначно. Едни се правят, че това въобще не ги засяга. Други смятат за просташко въобще да се разглежда подобна тема, което не им пречи насаме със себе си да се ровят из любимите си порно-страници. Трети онемяват само, като чуят да се обсъждат подобни въпроси. За много хора да се говори за това е аморално и въобще е губене на време, след като толкова други важни теми биват подценявани или въобще игнорирани. Те забравят, че децата ни, които сега растат, като нищо могат да се окажат в свят, за който въобще никой не ги е подготвял. Това ги заплашва със сериозна криза на ценности, загуба на ориентири в най-интимни сфери на човешкото общуване, с дълбоки лични драми.


По всяка вероятност не е далеч деня, когато хора ще се влюбват в роботи и дори ще сключват бракове с тях. За разлика от немалко тъпоглави, нагли, агресивни хора един робот може да е отличен компаньон, ерудиран събеседник. Той ще е в състояние винаги да разбира партньора си, да съпреживява с него, да му съчувства и помага. Роботът няма да е кисел, мрачен, да го боли главата или да приказва излишни думи. Той няма да ревнува и ще бъде деликатен. Създание, на което винаги ще можеш да се довериш и да разчиташ, че няма да те предаде. Трудно е да не се съгласим, че с подобни характеристики той може да се окаже мечтания партньор в живота.
Несъмненно ни очаква интересно бъдеще, заредено не просто с всевъзможни предизвикателства, а и с истински шокове за днешните ни представи. Но и с невероятни възможности, за които днес едва ли можем да предполагаме, че ще се появят.