Ще подкрепи ли Китай протестиращите в Америка?

Ще подкрепи ли Китай протестиращите в Америка?

https://i0.wp.com/www.oreanda.ru/aimg/83x16000/1319927/head_0.jpg?w=640&ssl=1

В края на миналата година президента на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, наречен „За правата на човека и демокрацията в Хонконг“. Той е насочен към подкрепа на протестиращите там и предвижда санкции против китайски представители на властта, причастни към т.н. „нарушения на правата на човека“ в Хонконг  (наричат го още Сянган) – административен район на Китайската народна република.  Освен това закона изисква ежегодно преразглеждане от външното министерство на САЩ на особения търговски статус, предоставен на района от Вашингтон. Американската медия The Washington Post цитира Бен Сас, сенатор от Републиканската партия, който така коментира приетият закон: „Знайте, председателю Си: американците презират тираните и изразяват солидарност с Хонконг. Целият свят вижда мъжеството на хонконгци и жестокостта на вашата комунистическа партия. Докато борците за свобода излизат на улиците на Хонконг, американският народ ще е на тяхната страна“. А неговият колега и един от инициаторите за приемането на закона – Кристофър Х. Смит заяви: „Избиването, измъчването и хвърлянето зад решетките на демократични активисти е погрешно. И този исторически закон ясно показва на Китай, че е изключително важно да се спазват основните човешки права.“

Ще припомня, че през 2019 г. в Хонконг избухнаха протести срещу действия на полицията. А те бяха напълно в рамките на закона: развилнялата се тълпа громеше и рушеше, блокираше пътища, нарушаваше движението на обществения транспорт, работата на банки и магазини, устройваше пожари, замерваше полицията с бутилки със запалителна смес, нападеше мирни минувачи. Един от тях – 57 годишен мъж бе жив запален и попадна в тежко състояние в болница. Пренебрежението към закона, тероризма и насилието дни наред, демонстрирано от организирана и направлявана тълпа, което заплашваше сигурността и собствеността на хората, принуди китайските власти да активират силите за сигурност.

А техните действия предизвикаха незабавно истинска истерия на Запад и най-вече в САЩ. И доведоха до приемането там на закона, наречен „За правата на човека и демокрацията в Хонконг“. Естествено, Министерството на външните работи (МВнР) на Китай осъди решението на САЩ и го определи като „сериозна намеса“ във вътрешните работи на страната. „Това е грубо нарушение на международното право и основните норми на международните отношения. То е явна проява на хегемонизъм, която китайската държава и народът категорично отхвърлят», заявиха от МВнР. Нещо повече: китайските власти нееднократно обвиняват, при това с конкретни доказателства Запада и най-вече САЩ,      за предизвикване на безпорядъците в Хонконг с цел да се дестабилизира Китай.

https://i0.wp.com/cdn.tvc.ru/pictures/o/412/877.jpg?w=640&ssl=1

А наскоро тази страна прие и нов закон за националната безопасност, който да не позволи тероризъм и насилие по улиците на Хонконг, както и намесата на външни сили в суверенните дела на Китайската народна република. И отново САЩ реагираха мълниеносно: осъдиха действията на Китай и го заплашиха с въвеждане на нови санкции след приемане на този закон.

Парадоксът е в това, че размириците и несигурността, които се породиха в Хонконг (с активната подкрепа най-вече на САЩ според китайски медии), сега обхванаха Америка. Хиляди хора са по улиците и громят всичко, което им хареса.

Началото постави Минеаполис – най-големият град в американския щат Минесота. Там смъртта на 48-годишен чернокож жител на града на 25 май доведе до масови безпорядъци. Полицаи са повикани заради подозрение, че афроамериканец използва фалшив чек при плащане. На него са поставени белезници, след което той е съборен на асфалта и полицай в продължение на 8 минути грубо натиска с коляното си гърлото му. Негърът е викал, че го боли и се задушава, но полицаят го натискал, докато престанал да диша. Отведен в безсъзнание в болница, мъжът умира там.

Всичко това се случило пред очите на много хора. Видеозаписът на жестокото отношение на полицая към невъоръженият негър е качен в социалните мрежи и е довел до взрив на възмущение у десетки хиляди жители на Минеаполис, а после и в цяла Америка. Нестихващи протести има в щати като Вашингтон, Ню Йорк, Калифорния, Колорадо, Флорида, Джорджия, Илинойс, Минесота, Кентъки, Охайо, Орегон, Пенсилвания, Южна Каролина и пр. Протестите са обхванали вече над 30 крупни американски града. Разярената тълпа се държи точно като протестиращите в Хонконг – пали, руши, троши, граби магазини, бензиностанции, автомобили, напада полицейски участъци… Само в Минеаполис са повредени над 200 сгради. Срещу полицията се хвърлят бутилки със запалителна смес, камъни, тухли, строят се барикади… Във Филаделфия в сблъсъците с протестиращи са пострадали 13 полицаи, в Атланта – 4 и т.н. В Детройт в хода на протестите е убит 19 годишен младеж  – в него е стреляно от преминаващ джип.

Силите за сигурност са принудени да отговарят със сълзлив газ, гумени куршуми, палки – също както колегите си в Хонконг. В над 30 града на Америка е въведено извънредно положение – има комендантски час, но в интерес на истината почти никой не го спазва. Затова  все повече градове активират срещу безредиците и тежко въоръжени формирования на Националната гвардия. Губернаторът на щата Минесота Тим Уолц обяви пълна мобилизация на силите на Националната гвардия за първи път от 164 години. Пентагонът привежда в състояние на бойна готовност и военната полиция, съобщава Associated Press.

https://i0.wp.com/i.dailymail.co.uk/1s/2020/05/30/05/28998154-8371389-image-a-203_1590811831901.jpg?w=640&ssl=1

Но за американските политици и медии в Хонконг има потъпкване на демокрацията, докато в САЩ – съблюдаване на закона. Губернаторът на щата Минесота описва ситуацията като „абсолютен хаос“, а президентът Тръмп нарича протестиращите „главорези“. Той разказа в  Twitter, че лично е наблюдавал действията на протестърите заедно със сътрудници на Секретната служба около Белия дом. Тръмп ги определи като „голяма, професионално организирана тълпа“ и споделя, че ако те са преодоляли загражденията щели да ги посрещнат зли кучета и зловещо оръжие.

Нанси Пелоси – говорител на Камарата на представителите в 111-я конгрес на САЩ нарече  размириците в Хонконг „прекрасно зрелище“. Сега китайците си спомнят нейните думи и присъщите за американските политици двойни стандарти – да осъждат действията на тези, които те определят като недемократи, но безцеремонно да прилагат същите похвати на собствена територия. Много хора в Китай, както отбелязват тамошни медии, си пожелават повече „красиви зрелища“ на територията на самите САЩ. Те настояват Китай да повдигне протест за нарушаване на правата на човека в Америка в ООН. И не само това, но да  приеме и адекватен на американския  закон – „За правата на човека и демокрацията в Америка“.

И вероятно са прави да го искат – просто, когато фактите говорят, Боговете мълчат.