Ще повторят ли югославският сценарий в Донбас?

Ще повторят ли югославският сценарий в Донбас?

https://i0.wp.com/telezritel.su/uploads/monthly_2020_04/1030487220_24.jpg.4d9380a55c533ec996844180e7ef8c75.jpg?w=640&ssl=1

На 14 април т.г., по нареждане на американското военно министерство бе отменен прехода на  ескадрените миноносци (разрушители) „Рузвелт”  (DDG-80 USS “Roosevelt“) и „Доналд Кук”  (DDG-75 USS “Donald Cook”) в Черно море. Западната пропаганда представи този акт като „стремеж на Вашингтон към дългосрочна деескалация в дадения регион“. Но сега военни експерти предупреждават: независимо от това решение  опасността от ескалация на напрежението в Донбас никак не намалява! А по-скоро се случва точно обратното – тя стремително расте. Доказателство за това е и факта, че през последните седмици САЩ увеличават доставката на военни средства за украинската армия. Самолети C-17 и C-130 летят от САЩ, Германия и прибалтийските държави и кацат в Бориспол – най-голямото украинско летище, разположено на 6 км западно от град Бориспол и на 29 км източно от центъра на столицата Киев. Според военни експерти най-вероятно американските самолети транспортират комплекси за радиоелектронна борба, а това предвещава скорошно настъпление на украинската армия срещу самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР). Над линията на съприкосновението между Украйна и двете републики постоянно работят разузнавателни дронове RQ-4 Global Hawk, а снимките с действията на техните армии в реално време се анализират от украинските военни.

Разрушителите „Рузвелт”  и „Доналд Кук” сега се намират в Бяло (Егейско) море, което е част от Средиземно море и е разположено между Балканския полуостров, Мала Азия и остров Крит. Те спешно са напуснали американската база Souda Bay на остров Крит и сега са максимално близко до Азовско-Черноморския басейн.

Според различни анализатори на двата кораба се отделя важна роля за осигуряване на победа на украинските въоръжени сили в предстоящия им сблъсък с армейските корпуси на ДНР и ЛНР. Главното оръжие на „Рузвелт“ и „Доналд Кук“ са крилатите ракети „Томахавка“, способни да носят и ядрени заряди. Предполага се, че след като бъдат изстреляни от разрушителите, те ще унищожат укрепените райони на ДНР  и ЛНР. И така ще позволят на украинските войски да затворят „прозореца“ на границата, който свързва двете републики с Русия. Всичко това ще се случи много бързо, без да се даде време на на руските войски да се притекат на помощ на на ДНР  и ЛНР. Надеждите на управляващите в Украйна са да решат кризата на Донбас с помощта на разрушителите. Един маскиран удар с техните томахавки, съчетан с мощен обстрел на украинска артилерия и ракетни системи за залпов огън, не само ще деморализира, но ще допринесе и за бързото унищожаване на  защитниците на двете републики.

https://i0.wp.com/warfiles.ru/uploads/posts/2017-04/org_tvpn512.jpg?w=640&ssl=1

Като се вземе предвид далекобойността на крилатите ракети „Томахавка“ (около 2400 км) изстрелването им от от Егейско море ще позволи да се избегне зоната, която се защитава от руските зенитно-ракетни дивизиони С-300ПМ2/С-400 и С-300В4, разположени в Крим. Според експерти, за тази цел 112-те „Томахавки“ (всеки от разрушителите носи по 56 от тях) ще бъдат програмирани да прелетят над територията на Гърция, България, Румъния, Молдова и централните области на Украйна. Така те ще се намират на разстояние 450 км от Крим.

В интерес на истината прехващането на „Томахавките“, изстреляни от разрушителите и насочени срещу Донбас, не е проблем за руските противовъздушни системи. Това те доказаха още през 2017 г. в Сирия. През нощта на 7 април същата година два американски разрушителя („Рос“ и „Портър“) изстреляха  крилати ракети „Томахавка“ срещу сирийската авиобаза Шайрат. От тях пет долетяха до нея, но 29  рухнаха в морето – не стигнаха дори и до брега. Тогава западни експерти заявиха, че средствата им за насочване най-вероятно са изключени посредством руски системи за радиоелектронна борба (РЕБ).

Сега Русия притежава уникални комплекси за РЕБ, които според нейния военен министър Сергей Шойгу нямат аналози в света. Благодарение на тях тя е в състояние да създава т.н. „мъртви зони“ – райони, напълно защитени от проникване на вражески безпилотни летателни апарати, крилати ракети и високоточно оръжие.

Освен тях  крилати ракети, изстреляни евентуално от американските разрушители в Егейско море ще бъдат унищожавани от ескадрили изтребители Су-30СМ/35 или прехващачи  МиГ-31БМ. Много ефективни срещу тях са и  зенитно-ракетните полкове, въоръжени със системи С-350 «Витязь» или ЗРС С-300В4, разположени в Ростовска област. А за започналата атака в Русия ще узнаят в момента, когато „Томахавките“  се отлепят от двата разрушителя. За това ще се погрижат самолети за далечно радио-локационно насочване, както и най-новите и ефективни  радиолокационни станции „Контейнер“, които вече са на постоянно бойно дежурство в кризисния район.

https://i0.wp.com/politeka.net/images/2017/06/08/WV61KqyGphZGtHNRoFgtpnyLHc2Jp4pT.jpg?w=640&ssl=1

Но, ако някои у нас си мисли, че всичко това не го засяга, то той е просто един голям наивник. За да ударят Донбас част от американските крилати ракети ще трябва да прелетят през българското въздушно пространство. Няма съмнение, че и сегашните ни управляващи ще повторят грешката от юни 1999 година. Тогава премиера Иван Костов и президента Петър Стоянов осигуриха въздушен коридор на натовските самолети, летящи  да бомбардират деца, майки, възрастни хора в Югославия. Но те отказаха да пропуснат руски самолет, който превозваше храна и медикаменти за руските войници, разположени на летището в Прищина. Сега в парламента, благодарение на липсата на памет, но най-вече на невежеството на голяма част от избирателите, отново влязоха хора от партията на Костов. Ето защо въздушният коридор за американските крилати ракети в нашето небе е гарантиран. Те ще летят за да убиват отново, както през 1999 г. деца, жени, възрастни хора, но този път в Донбас.

А всичко това означава, че и прекрасната ни Татковинаще се окаже съпричастна към една американо-украинска агресия срещу населението на Донбас, следователно и срещу Русия. А това, естествено, ще програмира в ракети на руските комплекси „Искандер“   и цели, намиращи се в България. Само припомням, че срещу тях са безпомощни американските и натовските системи за противовъздушна отбрана. Ракетите на „Искандер“ с хирургическа точност и сто-процентова ефективност поразяват всеки обект.

Впрочем тогава ще разберем и какво означава да си безхаберен към това, кой влиза в коридорите на властта – дали ще е компетентен, почтен и отговорен, или фанатизиран, ограничен, некомпетентен слуга на чужди интереси.

Точно както е казано в народната мъдрост – като се обърне каруцата, пътища много…