Ще ни върнат ли в пещерите европолитиците от Брюксел?

Ще ни върнат ли в пещерите европолитиците от Брюксел?

https://i0.wp.com/kolesa-uploads.ru/-/1cc66555-bc40-41ef-9a2e-1f1733d5aed2/125559680.jpg?w=640&ssl=1

През февруари тази година около 300000 души в американския щат Тексас останаха без електричество. Спря подаването на вода, не работеше интернет, нямаше мобилна връзка и т.н. Американците  спяха в домовете си в спални чували и се  грееха в колите си от работещите им двигатели. Цените на всичко – храна, лекарства, бензин и др., литнаха до небесата. Така изненадалата южния Тексас зима показа несигурността на  възобновяемите източници на енергия – студовете доведоха до замръзване на ветрените електростанции.

На 14 юли Еврокомисията (ЕК) представи своята мащабна програма за борба с промените на климата. И тъй като нейната цел е до 2030 г. емисиите на въглероден диоксид  (CO2) на територията на ЕС да се съкратят не по-малко от 55 на сто в сравнение с равнищата от 1990 г., тя е наречена „Годен за 55“ (Fit for 55). Идеята е най-активно да се използват от бизнеса в ЕС и от всички граждани чисти технологии, в това число възобновяеми източници на енергия и електромобили. Става дума за екологично преустройство  на  транспорта, строителството, промишлеността, инфраструктурата, селското стопанство, жилищата и пр. Предвижда се да бъдат въведени драконовски санкции за неспазване на програмата „Годен за 55“.  С много високи митнически такси ще бъде облаган вноса на стомана, алуминии, цимент, въздушния и морския транспорт, леките коли и камионите с двигатели с вътрешно горене. От 2035 г. се забранява движението на автомобили на традиционно гориво и се спира тяхното производство. Ще се увеличи цената на вноса на много стоки, за да се гарантират амбициозните климатични усилия на ЕС.

Незабавно след появата на „Годен за 55“  Асоциацията на европейските автомобилни производители на ЕС (ACEA) нарече решението да се забранят двигателите с вътрешно горене нерационално. Международната асоциация за въздушен транспорт  (IATA) определи като контрапродуктивна идеята на ЕК да въведе допълнителни екологични такси на авиационния керосин.

Интересен коментар на програмата на ЕК направи в списание  New Eastern Outlook Ф. Уилям Енгдал – експерт, консултант и преподавател по стратегически рискове. Според него с  „Годен за 55“  ЕК окончателно ще унищожи индустрията на нейните 27-държави. Група неадекватни технократи, докопали се до властта в Брюксел ще осигурят на европейското население огромна безработица и мизерия. Икономическият колапс, с който предстои те да се срещнат ще е по-лош от кризата, която света е преживял през 30-те години на миналия век. Ще бъдат унищожени транспорта, производството на електроенергия, металургията… Налаганите финансови санкции  ще са в размери, които ще направят много скоро невъзможно шофирането на всякакви коли с двигатели с вътрешно горене. Над 16 милиона работници в транспортната система ще останат без работа. Спирането на камиони с двигатели с вътрешно горене ще доведе до блокиране на всякакви доставки – от хранителни и медицински стоки до индустриални. Цели региони на ЕС ще изпаднат в невероятна депресия. Данъците  заради климатичните промени ще засегнат всеки шофьор и собственик на жилище.

https://i0.wp.com/love-is.org/wp-content/uploads/2019/04/kak-zapisat-parnya-v-telefone-3.jpg?w=640&ssl=1

Група не съвсем адекватни образи докопали се до властта в ЕС, без въобще да се съобразяват с общественото мнение на около 455 милиона граждани на общността, налагат една убийствена за индустрията програма, отбелязва Ф. Уилям Енгдал. Той припомня, че на 7 юли коалиция от синдикати, компании от транспортната индустрия и доставчици, включително Европейската конфедерация на профсъюзите и Европейската асоциация на автомобилните производители, спешно се обърна към „зеления цар“ на ЕС – холандският технократ Франс Тимерманс. В обръщението си те заявиха, че „ние искаме да видим трансформация на еврпопейската промишленост на основа на иновации, а не на разпад на индустрията и социални сътресения“.

Хората, които са работили по програмата  „Годен за 55“  определено „не са в час“. Те би трябвало да знаят, че през 2020 г.  въглищата са осигурили 34 на сто от необходимото на света електричество, природния газ – други 25 на сто, а атомната енергетика – 37 на сто. Независимо дали се харесва на неадекватните политици в ЕС, но точно изкопемите горива ще играят и в бъдеще ключова роля в производството на електричество. А потребностите от него, според Международната енергийна агенция (IEA), която цитира американската медия CNBC, тепърва рязко ще се увеличават. Да се разчита те да бъдат задоволявани от възобновяеми източници, е меко казано  наивно – в следващите две години те ще могат да удовлетворят едва около половината от търсенето. Останалата половина ще дойде от енергията, добивана от от изкопаеми горива.

Но най-парадоксалното е, че според експерти на IEA е нереалистично да се бърза с реализацията на зелени стратегии: колкото повече правителствета се стараят да преминат към нови решения, толкова по-силна ще е необходимостта от още повече въглища, нефт и газ. IEA предвижда тяхното търсене в близките 15 години да се увеличи над 6 пъти! При това цифрата е осреднена – в много държави търсенето ще е още по-високо. Така наземна ветрена електростанция се нуждае от 9 пъти повече минерални ресурси, отколкото газова електростанция от аналогичен размер.

CNBC цитира изпълнителният директор на IEA  Фатих Бирол, според който актуалните данни свидетелстват за  растящо несъответствие между амбициите на политици и наличието на критично важни полезни изкопаеми, които са необходими за тяхната реализация. Той е убеден, че в дългосрочна перспектива подобно разминаване ще забавя прогреса и ще го прави много по-скъп. А това ще води до нови проблеми в борбата с климатичните промени. Фатих Бирол  призовава политиците да се откажат от нереалистичните си амбиции в полза на един прагматичен, балансиран подход – евентуално намаляване на търсенето на изкопаеми горива може да се очаква не по-рано от 2050 г.

В началото на тази година Бил Гейтс направи следния коментар: „Ако ви се струва, че мерките за борбата с пандемията са лоши, то почакайте да бъдат публикувани тези за борбата с глобалното затопляне“.  ЕК сега иска да ни лиши от колите ни, да приемем безропотно непоносимо високи цени на електричество, вода, на хранителни и други продукти. А с много късмет дори  да запазим и работното си място.

https://i0.wp.com/mcs-associates.com/wp-content/uploads/2020/04/MCS-Associates-CFIA-Update.jpg?w=640&ssl=1

Програмата  „Годен за 55“  е пример за целенасочено съсипване на индустрията на нашия континент и за обричане на милиони европейци на глад и мизерия. След вече реализирания „розов“ фашизъм – този на издигането в култ на ЛГБТИ-идеологията и унищожаване на семейството, сега ЕК ни налага  друг фашизъм: „технологичен“ (по точното определение на Ф. Уилям Енгдал).

Естествено, с десетките хиляди евро, които прибират всеки месец европолитиците и евробюрократите – от заплата и различни бонуси, те няма да почувстват последиците от неадекватните си действия. Но възниква въпроса защо все пак разработват и въвеждат подобни зловещи програми?

Ако този въпрос наистина възникне у вас, то помислете, кой всъщност печели милиарди евро  от съсипването на реалната индустрия и заменянето и със „зелена“. А после си спомнете народната приказка, че  който плаща на музикантите определя какво те да свирят.

И ще  стигнете сами до верния отговор.