Ще купи ли България подобно на Турция руски оръжия?

Ще купи ли България подобно на Турция руски оръжия?

През август т.г. стана ясно, че прекрасната ни Татковина е активирала процеса по закупуване на 8 американски изтребители  F-16 Block 70. Очертава се за тях страната ни да заплати над един милиард долара. Те са допълнение към другите 8 броя F-16, за които вече платихме 2.2 милиарда лева (при първоначална цена от 1.8 милиарда лева). Самолетите от първата партида ще започнат да идват в началото на 2024 г. Е, има малък проблем – те няма да стават за бой, защото са почти невъоръжени. Пристигат с няколко ракети клас „въздух-въздух“ и  бомби, при това   без лазерен прицел за прецизно насочване. Точно, както в поговорката  евтини на брашното, скъпи на триците.

А защо са ни самолетите F-16 в крайна сметка? Отговор на този въпрос дава информиран източник от военното ни министерство, който цитира  в. „Капитал“: „Спешно трябва да започнем да се отърваваме от МиГ-29, защото…  с тях няма как да воюваш ефикасно срещу руснаците“.

За това ги искат родните политици и военни – да се изправят смело срещу  Русия, държавата, която НАТО определя като свой враг №1. Откакто страната ни стана член на този военен блок (на 29.03.2004 г.) тя е един от най-ревностните изпълнители на нарежданията на неговия лидер – САЩ. Това тя доказва с увеличаване на разходите за военни цели, следвайки агресивната политика на НАТО, който не пести пари за покупки на нови оръжия. През 2020 г. общо страните-членки на блока са похарчили над 1.1 трилиона долара за купуване на оръжие и военна техника. Лидерът на НАТО – САЩ, е увеличил военния си бюджет със 7.5 на сто и той е бил 778 милиарда долара. За сравнение – „агресивната и вероломна“ според НАТО Русия, е имала военен бюджет в размер на 61.7 милиарда долара, като го е намалила при това с 5.4 на сто. Или другояче казано  само „миролюбивата и демократична“ Америка, която диктува правилата на играта на НАТО, харчи за военни цели 12.5 пъти повече от Русия!

За да оправдаят това безсмислено прахосване на пари на данакоплатците, една огромна армия от професионални манипулатори дезинформира общественото мнение с мита за „руска заплаха“. Политици, генерали, всевъзможни неправителствени организации, които са на издръжка на НАТО, неуморно действат за увеличаване на парите, отделяни за нови оръжия. Естествено, става дума най-вече за въоръжения с етикет Made in USA.

Генералният секретар на алианса  Йенс Столтенберг обвинява Русия за „агресивно поведение“ и заявява за необходимостта да бъдат сдържани действията и. Това според него изисква увеличение на парите, отделяни за тази цел в НАТО. Министърът на отбраната на Федерална република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер също мотивира необходимостта от още по-високи разходи за въоръжаване с „поведението на Русия“.

Дали обаче  бъдещите ни самолети F-16 могат да ни помогнат, ако Русия бъде принудена да се отбранява от едно нападение от страна на НАТО?

Интересен отговор на този въпрос ни дават полски експерти. Известно е, че Полша, заедно с прибалтийските републики (а към тях вече трябва да прибавим и все повече родни политици) са лидери в русофобството в Европа. И там хвърлят луди пари за да купуват американски оръжия. Но какво ще се случи с тях при евентуален въоръжен конфликт с Русия?

Мариуш Ковалчик е известен полски журналист. На страниците на Newsweek Polska той търси отговор на въпроса дали ще има  ефект от все по-високите разходи за купуване на американско оръжие, които прави сега Полша. Той цитира твърдения на министъра на отбраната Мариуш Блащак, според който най-съвременните американски танкове не само ще стреснат, но и ще разгромят бързо руския „агресор“. Военният министър рисува възможен сценарий, в който руски танкови войски пресичат полската граница и се движат към Варшава. Но на линията Радзин Подляски – Миендзижец Подляски – Сиемятиче на пътя им застават 250 американски танка „Абрамс“, използвани от полската армия. Руснаците знаят, колко опасно е това оръжие, затова уплашени не поемат риск и спират своята атака. Но не се предават – те  опитват да нанесат ракетен удар по полски градове и военни бази с комплекси „Искандер“, разположени в Калининградска област и Беларус. И това тяхно начинание се проваля – Полша предвидливо е закупила американски зенитно-ракетни комплекси „Патриот“, които с лекота прехващат вражеските ракети.

За Мариуш Ковалчик твърде опасни са илюзиите, че с масови покупки на скъпо струваща американска техника ще се решат проблемите. Полша се готви да купи 250 танка „Абрамс“, от последната модификация M1A2 SEP v3, като похарчи за тази цел над 6 милиарда долара. Други милиарди долари от държавния бюджет отиват за покупка на зенитно-ракетни комплекси Patriot, реактивната система за залпов огън  M142 HIMARS, изтребители-бомбардировачи F-35…

Мариуш Ковалчик е интервюирал бивши високопоставени полски военни, които да анализират плановете на тамошните власти. За разлика от пропагандистите, те чертаят една наистина апокалиптична картина за полската армия, ако се стигне до нейн сблъсък с руски въоръжени сили. Тъй като Полша няма комплекси за противовъздушна отбрана със средна и малка далечина на действие, то танковете „Абрамс“ ще бъдат незабавно унищожени от три ескадрили руски ударни вертолети. Ракети „Искандер“ за не повече от два дни ще ликвидират летищата заедно с базираните на тях изтребители F-16. Вярно, те биха могли да се пребазират в Германия, но оттам самолетите могат да долетят до източната граница само като се дозаредят във въздуха. Това, обаче, не може да се случи, защото пилотите не са тренирани за подобна сложна операция в небето.

Що се отнася до системите „Патриот“, то Полша купува две батареи от тях, но те не могат да защитят дори Варшава. Русия разполага с ударни ракети с далечина до 480 км. Руските самолети могат да атакуват цели, при това без да влизат в полското въздушно пространство. А системите M142 HIMARS ще бъдат унищожени преди да направят и един залп – те с нищо не са защитени. Друг е въпросът, че с необмислените покупки на американски оръжия M142 HIMARS идват в Полша с боеприпаси само за един ден война например.

Турция е една от най-мощните във военен аспект държави-членки на НАТО, а е и със силно развита собствена оръжейна индустрия. Но това ни най-малко не и попречи да купи руският комплекс за противовъздушна отбрана „Триумф“ С-400. А сега се готви да напазарува още от тези системи – те са несравнимо по-ефективни от американските, при това и много по-евтини от тях. По съобщения на медиите Турция ще се снабди и с руска радиолокационна станция 59Н6-ТЕ, с която да замени сега използваната от турските въоръжени сили американска  AN/FPS-117. За разлика от продукта с етикет Made in USA, руската система идентифицира успешно аеродинамични и балистични обекти, които летят със скорост до 8000 км/ч на далечина до 450 км и височина до 200 км. Руската 59Н6-ТЕ е в състояние да съпровожда над 1000 обекта от различни класи, да  разпознава своевременно противорадиолокационните ракети, както и най-модерните високоточни оръжия на врага.

Ако последват примера на нашата съседка, то  родните властимеющи биха могли да спестят милиарди на данакоплатците, които да отидат за образование, здравопазване, за по-високи заплати и пенсии, за по-добър жизнен стандарт на всички нас, обикновените хора. Руското оръжие е не само супер качествено и ефективно, но е и далеч по-евтино от американското.

Но има проблем – тези, които ни управляват са поставени на власт да защитават не нашите интереси, а тези на техните реални господари, благодарение на които те са се оказали и в коридорите на властта. Америка не би допуснала до тях хора, които не работят за максимализиране на печалбите на нейния военно-промишлен комплекс.

А има и още нещо – той знае как да се отблагодарява на хората, осигуряващи му поръчки за милиарди.