Ще допусне ли Русия да бъдат избити хиляди хора в Донбас?

Ще допусне ли Русия да бъдат избити хиляди хора в Донбас?

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1540250/pub_5d863a6c3f548700ad0b4865_5d863a7b8f011100b7d4a1d3/scale_1200

Напрежението около двете самопровъзгласили се републики в Украйна – Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР), нараства с всеки изминат час. Според техни представители обстановката е предвоенна – украинската армия се готви за бойни действия. Разузнаването на ДНР и ЛНР установява прехвърляне в Донбас на смъртоносни реактивни системи за залпов огън (РСЗО) и мощна самоходна и гаубична артилерия. В украинските танкови подразделения са формирани ударни групи, в готовност са системи за разчистване на минни полета (реактивни установки за разминиране УР-77 и УР-83П). Край линията на съприкосновение в Донбас сега са разположени над 120000 души – около половината от личния състав на украинската армия. Там вече се намират и  неконтролируеми въоръжени отряди, съставени от истински главорези – нацисти и радикали (от т.н. формация „Десен сектор“). Разузнаването на двете републики е установило още, че в района на Лисичанск са пристигнали пет групи от силите за специални операции на украинската армия, които са подготвени от британски инструктури. Тяхната задача е да разрушат ключови обекти на гражданската инфраструктура, в това число и  станцията, която снабдява с вода населението на ЛНР. Във военните болници на Северодонецк и Часова Яра се подготвят допълнителни места за ранени. В Краматорск са пристигнали два мобилни крематориума. От болниците предсрочно се освобождават и изпращат във военните части механик-водачи и артилеристи.

Всичко това е в пълно нарушение на Минските договорености, в които изрично е записано прекратяване на военните действия и изтегляне на  тежките въоръжения от линията на съприкосновение. Ако тази мощна групировка бъде задействана, което става все по-вероятно, ще загинат и хиляди деца, жени, възрастни хора.

А причината за пълното пренебрегване на Минските договорености от страна на Украйна е оказваният и натиск най-вече от  САЩ и Великобритания. За англосаксите е без значение, колко ще са труповете, ако украинските въоръжени сили бъдат активирани. За тях далеч по-важно е да се провокира руска намеса, за да започне нов етап в демонизацията на великата славянска държава.

Русия неведнъж предупреждава, че в Украйна не спира потока от модерни оръжия и военни средства, които и доставя Запада. В нея, включително и в района на Донбас, работят стотици натовски военни инструктори. Украинските поделения са въоръжени с натовски снайперски карабини, с американски и британски преносими противотанкови комплекси, със средства за връзка, със системи за борба с противникова артилерия и др. Това, заедно с най-новите агресивни действия на САЩ и НАТО за настаняване на военни подразделения и най-модерни оръжия в бившите социалистически държави, сега нейни членове, подтиква управляващите в Киев към нападение на ДНР и ЛНР.

Русия не може да позволи събитията да излезат извън контрол и украинските въоръжени сили и прикрепените към тях нацистки батальони да устроят истинска касапница над мирното население на ДНР и ЛНР. В двете републики живеят и около милион руски граждани, с руски паспорти в джоба си. Най-ново доказателство за това е, че в Съвета на руския парламент (Държавната дума) е внесено за разглеждане обръщение на комунистическата фракция (КПРФ) към президента Владимир Путин за признаване на ДНР и ЛНР. То предстои да бъде обсъждано в близките седмици. И, ако събитията в Донбас по вина на Украйна преминат във война, то това най-вероятно ще се случи. Тогава Русия ще има правни основания за защита на милионите хора в двете републики, като въздейства силово на Украйна и  я „принуди към мир“. Между Русия и ДНР и ЛНР ще се създаде юридическа основа на междудържавни отношения и ще се установи пълно взаимоизгодно сътрудничество, в това число и в областта на отбраната. Казахстан е пример за това – достатъчно бе да поиска подкрепа от Русия и руските десантчици се оказаха там.

Сега в прозападните медии у нас много се спекулира с това, дали Русия е в състояние да се осмели да се намеси силово в конфликта в Донбас, при условие, че САЩ, Великобритания, Полша и други натовски държави стоят зад Украйна. На лековерната ни публика се предлагат всевъзможни сценарии за катастрофата, която очаква Русия не само в областта на икономиката, политиката, международните отношения и пр., но и във военната сфера. Твърди се, че хилядите тонове модерно оръжие, което най-вече англосаксите стовариха на украинска територия през последните осем години, както и обучението, което са преминали нейни въоръжени подразделения на територията на Украйна и в натовски държави, няма да  осигури победа на Русия. Или, ако тя бъде все пак постигната, то ще е за сметка на хиляди  убити руски военни.

Но дали, ако мечтаният от англосаксите най-вече сблъсък между Украйна и Русия се случи, точно така ще изглеждат нещата? Няма да ви предлагам оценката на руски военни експерти, която може да бъде намерена в публичното пространство. Вместо нея ще ви запозная с виждането на експерти от Rand Corporation – една от най-добрите „мозъчни фабрики“ на САЩ. За качеството на нейните разработки свидетелстват не само десетките нобелови лауерати, работещи за Rand Corp., но и това, че неин  главен клиент е преди всичко Пентагона. Военната стратегия и тактика на американските въоръжени сили в значителна степен се основава и на анализите на Rand Corp.

https://i0.wp.com/gordonua.com/img/gallery/15344/6/220098_big.jpg?w=640&ssl=1

А оценката за това, как най-вероятно ще воюва Русия с Украйна, ако ескалира конфликта в Донбас е на  Самюел Чарап, старши политолог в Rand Corporation, и на Скот Бостън, старши анализатор по отбраната в Rand Corp. Публикува я влятелната американска медия Foreign Policy.

Самюел и Скот  търсят отговор на ключов въпрос: дали оръжията, които доставя Запада ще помогнат на украинците в евентуален въоръжен конфликт с Русия? Те подчертават, че във Вашингтон има много влиятелни лидери, които сега призовават за още по-голямо увеличение на оръжията за Украйна. Според тях така ще бъдат убити повече руски войници и това ще създаде много сериозни политически проблеми на президента Владимир Путин.

Но Самюел и Скот са убедени: военната помощ от Запад за Украйна не работи! След 2014 г. само САЩ са предоставили на тази страна въоръжения за над 2.5 милиарда долара, но ефект реално няма. Причината, според експертите на Rand Corp., е в  „голямото разнообразие от характерни руски способности“. Става дума и за нейните военновъздушни сили (ВВС), балистични и крилати ракети – те досега не са били използвани срещу Украйна. В евентуален конфликт Русия ще нанесе на нейните въоръжени сили опустошителни удари и то и в дълбочината на страната.

Ще бъдат атакувани щабове, летища и логистични точки. „Украинските сили ще започнат конфликта почти обкръжени от самото начало, с руски сили, разположени по източната граница, военноморски и десантни сили, заплашващи от Черно море на юг“, пишат Самюел и Скот. Ще бъдат атакувани и откъм Беларус, а на север границата е на по-малко от 65 мили от столицата Киев.

Според Foreign Policy украинските въоръжени сили ги очаква пълна катастрофа, а линията на конфликта в Донбас ще се окаже само един от многото фронтове. Те сравняват укрепленията, които Украйна вече осма година изгражда в Донбас като линията Мажино: украинците са се подготвили за фронтална атака, но точно нея няма да я има – руските елитни мобилни сили просто ще я заобиколят.

Руските военни многократно са практикували използването на далечни удари, подсказвани от дронове, както и от други средства за разузнаване не само на учения, но и в бойни операции в Сирия. Руските ВВС и стратегическата и противовъздушна отбрана дават на Москва  възможности за тотален контрол на въздуха и за атака от много голяма дистанция (без непосредствен контакт и без да се навлиза в зоната на поражение от противника) по украинските сили.

Затова всяка военна помощ, която САЩ се готвят да предоставят в близките седмици на Украйна, няма абсолютно никакво значение за определяне на изхода от евентуален конфликт. Защото той е пределно ясен – ако Украйна нападне ДНР и ЛНР я очаква неизбежен, пълен разгром. „Най-ефективният начин, по който Вашингтон може да помогне, е да работи за намиране на дипломатическо решение“, обобщават Самюел Чарап и Скот Бостън от Rand Corp.

А  точно този техен ключов извод всеки нормален човек ще приеме.