Ще бъде ли утрешният ни ден по-рисков от днешния?

Ще бъде ли утрешният ни ден по-рисков от днешния?

https://i0.wp.com/dontimes.news/wp-content/uploads/2021/01/1-3.jpg?w=640&ssl=1

След скандала с ваксината на AstraZeneca, която се оказа опасна за човека, се появи ново доказателство за рискове, с които  потенциално са заредени препарати на западни фармацевтични компании. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (Food and Drug Administration – FDA) препоръча да бъде спряно ваксинирането срещу Ковид-19 с продукта на компанията Johnson & Johnson. Причината –  съображения за безопасност. Американски медии, като New York Times отбелязват, че има случаи на образуване на тромби у жени на възраст между 18 и 48 години, след вкарване в тялото им на ваксина на Johnson & Johnson. Има и починала жена, друга е хоспитализирана в критично състояние. Досега  тази ваксина в САЩ са получили около седем милиона души.

Косвено доказателство за това, че западните ваксини не дават очакваните резултати е и факта, че въпреки високият относителен дял на ваксинираните в САЩ, там има нов взрив на заразени с коронавирус. Американската медия ABC News съобщава, че лекари от щата Мичиган предупреждават: коронавирусът се разпространява отново като горски пожар! За миналата седмица броят на хоспитализираните в Средния Запад  е скочил с над 30 на сто и поради това пациенти чакат до 10 часа, за да попаднат в болница. Парадоксът е в това, че САЩ са постигнали рекорден брой на ваксинираните за един ден – само на 10.04. са направени над 4.6 милиона броя ваксинации. Но сега с проблемите, възникнали около ваксината на Johnson & Johnson,  най-вероятно темпото на ваксиниране в страната ще се забави.

ABC News съобщава още, че по данни на израелско проучване  хора, които вече са били ваксинирани с препарата на Pfizer, могат да се заразят наново с южноафриканския щам на Ковид-19. Впрочем има експерти, които предупреждават: ваксините на Pfizer и Moderna могат да се окажат генетични бомби със закъснител, които да се взривят в организма на ваксинирания с тях човек след време. Проблемът е, че те съдържат непознати  рискове за имунната система – в състояние са  генетично да модифицират клетки и организма като цяло.

На този фон основателен интерес буди появата на седмото издание на доклада Global Trends, който се подготвя и публикува от Съвета за национално разузнаване на САЩ (National Intelligence Council – NIC). В него влизат високо квалифицирани анализатори на разузнавателни данни, които са специализирани по определени региони и теми. В този доклад те описват тенденции в политическата, социалната, икономическата, военната област, които според техните прогнози ще влияят на ситуацията в света в следващите десетилетия. А за да го подготвят авторите се консултират и със стотици други експерти в различни области. Докладът, наречен „Глобални тенденции“ е несекретен и се публикува на всеки четири години, когато се сменя администрацията в САЩ – идва нов президент. Той трябва да помогне на него и екипа му да получи дългосрочна представа за основните тенденции, които ще се очертаят в света в следващите десетилетия.

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u13/photo7951/20722243082-0/original.jpg?w=640&ssl=1

Анализаторите, които подготвят „Глобални тенденции“ неведнъж са доказвали, че са в състояние да предвиждат събития, които ще се случат в света. Така още в  „Глобални тенденции 2025“, който е публикуван през 2008 г., се прогнозира появата през двайсете години на новия век на „крайно заразна и вирулентна респираторна болест на човека, против която не съществуват адекватни контрамерки“. И затова тя може да доведе до глобална пандемия. Нещо повече: предполага се, че тази заплаха ще се появи „в райони с висока плътност на населението и тесни контакти между хора и животни; такива райони има много в Китай и Юго-Източна Азия“. Още тогава авторите на доклада предупреждават, че дори да се въведат ограничения на международни пътувания, то   „пътешественици, у които симптомите са слаби или въобще отсъстват могат да пренасят болестта на други континенти“.

В  шестото издание на доклада „Глобални тенденции“, появило се през 2017 г., вече още по-точно се предсказва:  през 2020 г. ще има глобална пандемия. За да се намали нейното разпространение ще трябва да се ограничат пътуванията на хората в света. И това наистина се случи: появи се пандемията от коронавирус, която вече уби в света близо три милиона души. А броят на заразените  с Ковид-19 вече достига около 137 милиона души.

Според авторите на най-новия доклад Global Trends 2040, обемът на който е от 150 страници,  пандемията от коронавирус се превърна в  „най-значимото, единствено глобално разстройство след Втората световна война, което ще има последици за здравето, икономиката, политиката и сигурността“ и през следващите години. „COVID-19 разклати дългогодишните предположения за устойчивост и адаптация и създаде нови несигурности относно икономиката, управлението, геополитиката и технологиите“, се казва в доклада. Пандемията ще води в бъдеще до задълбочаване на социалното и икономическо неравенство,  ще породи продоволствена криза, ще разпалва националистически настроения и др.

Global Trends 2040 изтъква, че през следващите 20 години растежът на глобалното население ще се забави, което ще доведе до застаряване на света. Ще продължават да се задълбочават проблемите с климата, вследствие на което ще расте продоволствената несигурност, ще се увеличи недостигът на питейна вода и ще се ускори глобалната миграция на хора.  Ще възникват дълбоки финансови кризи. Международните отношения ще са „хаотични и нестабилни“, а броят на гладните на планетата  стремително ще се увеличава. Ще нараства недоверието към правителства и институции, както и пропастта между образовани и информирани елити и останалата част от човечеството. В следващите десетилетия ще се появяват все повече „информационни бункери“, а в тях  ще се намират хора с еднакви възгледи, които само ще укрепват убежденията си един на друг.

Global Trends 2040 много точно отбелязва, че човешките достижения в областта на технологиите могат да решат повечето от проблемите, които възникват, включително и тези, които са обусловени от климатични промени и непознати болести. Но същевременно неговите експерти са скептично настроени, че точно това ще се случи в следващите две десетилетия. За тях виновно ще е съперничеството „за лидерство и доминиране в науката и технологиите с рискове от потенциални каскадни ефекти и последици за икономическата, военната и социалната сигурност“. Те избягват категорично да подчертаят, но не е трудно да се разбере същинската причина това да се случи: неизбежната за капиталистическата социална система конкурентна война, за колкото се може повече пари.

Така виждат близкото бъдеще на човечеството  американските аналитици от Съвета за национално разузнаване. А дали ще са верни прогнозите им или не ще разберем след две десетилетия.

За това просто трябва да се въоръжим с търпение и да не спираме да работим за своето психично и физическо здраве. Защото  древната максима – всеки сам е ковач на съдбата си, в наше време става свръхактуална.