Шефът, който със сигурност ще приближи войната до нас!

Шефът, който със сигурност ще приближи войната до нас!

Възможно най-агресивният военен съюз на планетата, който през тази година празнува своят 75-годишен юбилей – НАТО, се сдоби с  нов шеф. Доскорошният премиер на Нидерландия Марк Рюте е утвърден за генерален секретар на алианса, като официално встъпва в длъжност на 1 октомври т.г.

Сега да не си помислите, че този акт лично вас не ви засяга. Напротив, от досегашните публични изявления и действия на новоизпеченият главен натовец би трябвало косите ни да настръхнат! С неговото идване вероятността да се случи непоправимото – нашият континент заедно с нас да изчезне от картата на планетата, става още по-реална. За това допринася и тандемът между него и Урсула фон дер Лайен – старият и нов шеф на Емзрокомисията. Може да не се съмняваме: известната с всевъзможните си далавери гинеколожка сега още по-яростно ще работи за превръщане на Евросъюза в НАТО-2. А  това  е възможно най-лошото, което може да ни се случи.

Аз съм простосмъртен данакоплатец, който не се върти из всевъзможни евроатлантични среди. При това съм дълбоко убеден, че НАТО е напълно безсмислена военна организация. Тя трябваше да бъде разпусната още преди повече от три десетилетия, когато бе закрит Варшавският договор. НАТО е единствено полезен на една огромна кохорта от политици, генерали, журналисти, университетски преподаватели, „експерти“, членове на евроатлантични клубове и съвети, които ежегодно печелят стотици хиляди и дори милиони долари, само защото възхваляват НАТО. На тях не им пука въобще за това, че докато този алианс съществува, опасността не само от всевъзможни регионални конфликти и терористични прояви, но и  от нова световна война само ще ескалира.

Заради отношението ми към евроатлантизма и НАТО няма как да познавам отблизо новият натовец №1. Но благодарение на безграничното ми любопитство и на интернет, който ми осигурява достъп до разнообразни медии, мога да намеря информация и за тази персона. Още повече, че от идването и на власт в немалка степен зависи моето и на близките ми бъдеще.

След като прерових немалко публикации стигнах до извода, че г-н Рюте е наистина изпечен тарикат! Неслучайно в родината му са го нарекли „тефлоновият Марк“ и човека, „хлъзгав като змиорка“. Ловък, гъвкав, хитър, истински циркаджия, който е доказал способността си да бяга от всякакви скандали и да остава на върха на властта (несменяем премиер е на Нидерландия от 2010 г.). Човек без определена позиция – променя я непрекъснато така, както му е изгодно. Веднъж заявява, че Путин е направил огромна грешка, като не е дошъл на самита в Швейцария (където впрочем никой не го покани). А на другия ден започва да твърди точно обратното: отсъствието на Русия на самита за мира е „абсолютно правилно решение“.

Рюте е още по-агресивен русофоб от предшественика си Йенс Столтенберг.  Типичен продукт е на западната пропаганда и фанатично мрази Русия. Като премиер той поиска от нидерландския парламент да признае Русия за „спонсор на тероризма“. И обеща да направи всичко възможно, за да убеди Китай да прекрати икономическото си сътрудничество с Русия. Новият шеф на НАТО всячески подкрепя свръх корумпираният, диктаторски и в същността си неонацистки режим на клоуна Зеленски (неговият президентски мандат изтече на 21 май т.г.). Както отбелязва The New York Times той е категоричен в намерението си да победи Русия в Украйна.  Според Рюте Путин „няма да се ограничи до Украйна, ако ние не го спрем сега. Тази война е повече, отколкото самата Украйна. Става дума за поддържане на международния правопорядък“. Ето защо той е за рязко увеличаване на производството на боеприпаси за киевския режим. Като генерален секретар на НАТО вероятността десетки хиляди натовски военнослужещи да се изпратят директно срещу руските подразделения на украинска територия, стремително се увеличава.

Представата ни що за образ е главният натовец допълва любопитна публикация в популярната американска медия Jacobin (посетителите  само на нейния уеб сайт са над три милиона души всеки месец!). Тя го определя като изпечен дезинформатор, който умело е манипулирал обществеността за военните престъпления на Израел. Нещо повече: авторът на публикацията – Джоуке Хюицър изтъква, че под негово ръководство Холандия активно допринася за  геноцида, извършван от Израел над палестинците. И дава пример с произвеждани в страната части за изтребители F-35 на Израел, с които неговите пилоти избиват невинни жители в сектора Газа. Медията припомня, че лично Рюте е подкрепил горещо и американската агресия в Ирак и т.н.

Рюте е известен и със стремежа си да скрива информацията (тук той си е лика- прилика с гинеколожката, поставена от САЩ начело на Еврокомисията).  Jacobin припомня, че неговият кабинет не е информирал парламента за 70 цивилни, убити от холандските военни в Ирак през 2015 г. По време на неговото управление хиляди обикновени семейства незаслужено са обвинени във фалшифициране на надбавки за деца, което им е донесло огромни глоби, дългове и страдания. Също като гинеколожката – шеф на Еврокомисията и Рюте в ролята си на премиер полага много усилия за да минимизира всички следи от процеса на вземане на решения. „Практиката да се записва възможно най-малко от това, което се говори зад затворени врати, беше наречена от държавните служители „доктрината на Руте“, пише Jacobin. На думи той обещава да увеличи прозрачността, но на практика е изтривал повечето от текстовите си съобщения. Наистина е учудващо как такъв откровен лъжец е успял да се задържи толкова дълго на власт като премиер на Холандия, пише Jacobin.

Неговият проблем  не  е, че лъже – всички политици правят точно това непрекъснато. Но той не успява да прикрива лъжите си. Ето защо репутацията му на политик-измамник с нищо няма да допринесе за подобряване на все по-негативният образ в света на НАТО.

Това, което натовец №1 ще прави със сигурност на новият си пост и то непрекъснато,  е да доказва изключителната си послушност пред САЩ, отбелязва Jacobin. Според американската медия той е поредният натегач, чиято главна задача е да защитава интересите на САЩ. „Ръководството на Рюте в НАТО не е нито в интерес на страните членки, нито на безопасния международен ред.“ Той ще е „лидер“, който ще насочи всичките си усилия към задоволяване на най-могъщите интереси, само за да защити собствената си позиция, заключава Jacobin.

На същото мнение е и британската медия New Statesman. Тя  задава въпроса защо толкова много холандци се назначават на поста генерален секретар на НАТО – Рюте е четвъртият, който го заема. И отговаря: главната причина за това е предаността на САЩ, а не толкова на европейските идеи и институти. Холандецът нямаше да е на този превъзходно заплатен пост, ако не бе използвал позицията си като премиер за да съгласува политиката на холандското пправителство с тази на администрацията на Байдън.

Впрочем личните качества на Рюте едва ли ще помогнат НАТО да се измъкне от все по-дълбоката криза, в която затъва. Много точно The Spectator озаглави своята публикация за бъдещият 14-ти шеф на алианса така: „Марк Рюте не може да спаси НАТО!“  За влиятелната британска медия въпреки очакванията това е много лош избор. Отличителна черта на Рюте е гъвкавостта, но пък  му липсва стратегия. Според Spectator алианса има нужда от съвсем друг тип лидер – динамичен, прогресивен, с ясна визия за следващите пет до десет години, който може да определи цел и е наясно, как тя да бъде достигната. А Рюте определено не е този тип – той едва ли ще е в състояние да реши поне един от многото проблеми на алианса, заключава Spectator.

За нас – обикновените хора в Европа страшното е, че новият натовец №1 е несравнимо по-опасен от  предшественика си Столтенберг. Защото е човек без лична позиция, без нагласа за постигане на мир. Той ревностно изпълнява само волята на управниците във Вашингтон. А те – отдавна скъсали с реалността, невероятно инфантилни и некомпетентни, за да съхранят хегемонията си в света са готови да предизвикат   необратима катастрофа. И това не е игра на думи, за да бъде стреснат читателя – горчивата истина е, че с всеки изминат ден САЩ и НАТО се доближават до директен, непосредствен  сблъсък с Русия.

А с  това ще бъде поставено началото на  унищожителна война на нашия континент. Която ще е последната за него – той просто ще изчезне в пламъците на ядреният апокалипсис…