Шарлатани на власт вземат решения, които ни побъркват

Шарлатани на власт вземат решения, които ни побъркват

https://i0.wp.com/www.happyhey.com/images/copenhagen-tab/325.jpg?w=640&ssl=1

Дания стана първата държава в Европа, където се отменят ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус. Датският премиер Мете Фредериксен заяви, че от 1 февруари падат всички забрани, свързани с коронавируса в страната. Прекратява се и статуса на Ковид-19 като заболяване, което застрашава обществото. Отменят се маските, ковид сертификатите, никой никого не принуждава да се ваксинира, всички са свободни да ходят където поискат, няма ограничения за събирането на много хора и т.н.

Дания е държава с население от 5,7 милиона души. Там през цялото време на пандемията тестовете за коронавируса бяха напълно безплатни и в неограничено количество. Ваксинираше се само този, който пожелае да го направи. Сега датските експерти стигнаха до извода, че   щамът „Омикрон“  по-скоро напомня на простуда или обикновен грип –  делът на тези, които се нуждаят от хоспитализация стремително намалява. Ето защо властите в страната прекратяват въведените ограничения заради пандемията.

Така за пореден път Дания  доказва правдивостта на твърденията, че нейното население е най-щастливото на планетата. А една от причините за това е, че датчаните се радват на мъдри и отговорни политици, и ерудирани, и почтени експерти в най-различни области. В тази страна битката с пандемията се водеше не  с безумни забрани, а с научно обосновани и ефективни решения. Доказателство за това е и факта, че икономиката на Дания не е спирала динамичното си развитие и по време на пандемията. А датчаните продължават да се радват на жизнен стандарт, за който ние дори не можем и да  мечтаем.

Истината е, че пандемията се оказа верен индикатор за качеството на елитите на всяка държава. Става дума не единствено за политици, но и за хора от света на науката, на медицината. Не само ние, но и много други държави вече платихме и продължаваме да плащаме висока цена за развихрянето на коронавируса. Но една от ключовите причини това да се случи, е навлизането в управлението на държавата не само на неграмотни хора, но и на истински шарлатани. В резултат решенията, които те вземат, вместо да овладеят възникналата криза, още повече я изострят.  Точно това сега се случва и с политиката на „харвардските възпитаници“ и тяхната шуробаджанашка компания. Освен, че са самовлюбени и посредствени, те са продукт и на днешна  Америка, което особено силно трябва да ни притеснява. Сляпото копиране на нейни модели на управление, в това число и в областта на медицината,  заплашва с още по-дълбока деградация  родното здравеопазване.

Поредно доказателство за управленческият хаос, безотговорност и некомпетентност на американските елити, ни дава д-р Скот У. Атлас в наскоро излязлата негова книга  „Чума в нашата къща“ (състои се от 328 страници). Самият той е известно име в световната медицина, експерт е в областта на политиката на здравеопазването. Той бе съветник на президента Доналд Тръмп и  член на Работната група за коронавирус към Белия дом.

В книгата си д-р Атлас разказва за своето изумление от срещата си с висши държавни служители, които  насърчават неефективни стратегии с ужасни последици. Според него трима бюрократи с нищожен интерес към научните изследвания и без никаква загриженост за пагубните последици от решенията си, реално са допринесли за разразилата се трагедия от Ковид-19 в САЩ.

Той се съгласява да стане член на работната група за противодействие на Ковид-19 на Белия дом, защото се е надявал там да се обсъждат сериозно научни данни и да се откриват най-добрите стратегии за защита на общественото здраве. Вместо това е установил, че в нея липсват експерти с нужните знания, способни да анализират не само медицински, но и икономически, социални и други въздействия върху общественото здраве. Решенията са вземали Дебора Биркс, военен лекар и координатор на работната група, Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол на заболяванията. По-късно става известно, че те са се споразумели да подадат оставка веднага, ако някой от тях бъде уволнен. И тримата са ветерани от федералната бюрокрация, които са работили в тясно сътрудничество по време на епидемията от СПИН. Резултатите от тяхната дейност тогава са били крайно разочароващи.

По време на пандемията от коронавирус, пише д-р Атлас, тази тройка от бюрократи подклажда ненужни страхове, като непрекъснато набляга на най-лошите сценарии. Тя разпространява модели например, които погрешно прогнозират милиони смъртни случаи на американци през лятото на 2020 г. Вследствие на това повечето американци силно надценяват риска от сериозно заболяване от Ковид-19.

В книгата си д-р Атлас пише за своята изненада, когато на едно от заседанията  на работната група колегата му д-р Фаучи се оплакал, че американците не приемат вируса сериозно. „Призовах го да изясни своята гледна точка“, пише д-р Атлас, „защото не можех да повярвам на ушите си. „Значи мислиш, че хората не са достатъчно уплашени?“ Той каза: „Да, трябва да се страхуват повече“. За д-р Атлас това е пълен абсурд – та насаждането на страх в обществото  е абсолютно противоположно на това, което трябва да прави един лидер в общественото здравеопазване. „За мен това е откровено неморално!“, пише автора.

Особено критичен е д-р Атлас към главният координатор на работната група Дебора Биркс. Той е дълбоко убеден: това е човека, който е нанесъл най-много щети на американското общество. Като представител на Белия дом д-р Биркс пътува из Америка и принуждава държавни и местни лидери да издават заповеди за носене на маски, да затварят фирми и училища. А на въпроса му, кое я кара да вярва в ползата от носене на маски, тя цитира някакъв абсолютно несериозен доклад за изследване на фризьорски салон в Мисури.

„Познавах проучването добре“, пише д-р Атлас и дори „вече го бях анализирал подробно с няколко епидемиолози, преди да стъпя във Вашингтон. Всички мои колеги се смееха над него. Беше направено лошо, а заключенията не бяха валидни.“ Но нито Биркс, нито другите двама от тройката ключови фигури в работната група, са проявили интерес към много по-задълбочените и сериозни научни изследвания, които опровергават ползата от носене на маски, подчертава д-р Атлас. Нещо повече: тройката отказва да обсъжда всякакви научни изследвания, които оспорват техните решения за носене на маски и за въвеждане на пълен локдаун.

На срещите на работната група не е имало никакви сериозни научни дискусии за вредата от затварянето на предприятия, училища, за риска за децата, за грешността на PCR-тестовете и т.н. Неудобните данни за ниското разпространение на коронавирус в държави, където маските не са задължителни, са отхвърляни незабавно от бюрократите. Те са игнорирали многото изследвания, които доказват и неефективността от въвеждането на локдаун. А също и факта, че  райони, които не са го прилагали – като щата Флорида и Швеция например, са се справили далеч по-добре отколкото държавите, вървели локдаун.

Д-р Атлас е потресен от невежеството на висши държавни бюрократи, от тяхната искрена ненавист към сериозната наука и стремежа им да бъде унищожен всеки, който се опита да изрази различно от тяхното мнение. В същото време  всевъзможни мошеници, които е можело да бъдат използвани като доказателство на опасните им решения, са били щедро обгрижвани и подкрепяни.

 За това тези висши бюрократи са разполагали с най-мощно оръжие – медиите. Чрез тях е била раздухвана истерията за „смъртоносния“ ковид-19, за необходимостта да се носят маски и да се въвежда крайно опасния за обществото локдаун. Медиите денонощно са стоварвали върху хората страшни истории, за да повишават рейтингите си и да имат още повече рекламодатели. И продължават да го правят. За д-р Атлас най-голямата група безпринципни лъжци днес са точно американските медии.

Навремето един наш поет бе казал: не се страхувам от министъра на културата, а от културата на министъра! Днес трябва да се безпокоим не само за  културата на министрите, но и за това, коя държава им е дала  дипломите.

И определено ще спечелим, ако тя се нарича Дания.