Чука ли  гражданска война на портите на Америка?

Чука ли  гражданска война на портите на Америка?

Като особено тревожни анализатори определят резултатите от най-ново проучване на авторитетният Калифорнийски университет в САЩ. И има за какво да са разтревожени мислещи хора, които се срещат и в далечна Америка. Проблемът е, че се увеличава  делът на американците,  които са убедени: предстои втора  гражданска война в страната им!

 Припомням ви, че първата,  известна още като войната между Севера и Юга, се е състояла в периода между 1861-1865 г. Тя е била особено жестока и кръвопролитна. Северняците са загубили около 360000 убити и умрели от рани, а ранените и осакатените им са над  275000. Загубите на южняците са сравнително по-малки –  убити са 258000 и са ранени около 137000 души.

Сега, ако съдим по резултатите от проучването на Калифорнийският университет, Америка стремително се движи към нова гражданска война. Убедени, че това неизбежно ще се случи и то в близките няколко години, са 50.1 на сто от американците.

Социлозите предупреждават за нарастваща склонност към агресия при разрешаване на политически спорове. Британската медия Daily Mail цитира Гарен Уинтемют – ръководител на проучването, който твърди: резултатите от него са „много мрачни“ и те „надминават и най-лошите ни очаквания“!  Американците все повече разглеждат насилието като нормална реакция на политически сблъсък. Около една пета от тях казват, че ще носят пистолет при  политически сблъсъци. Около 7 на сто от американците – а това са почти 18 милиона души, заявяват: в случай на политически конфликт те са готови да убият човека с противоположни на техните възгледи!  За социолозите особено тревожен е факта, че на подобно мнение са и възрастни хора, които не са склонни към престъпления, за разлика от хората без жизнен опит.

Близки до тези резултати са и данните от друго проучване, осъществено от Tulchin Research и Southern Poverty Law Center през юни т.г. То установи, че 44 на сто от американците са убедени: САЩ вървят към нова гражданска война! Най-нови данни и на  друг авторитетен изследователски център – YouGov, говорят за нарастващи призиви за разпадане на САЩ на отделни, независими държави.

Основният извод от това актуално проучване е: разколът на американското общество стремително расте! Над две трети (67.2 на сто) от населението на страната виждат „сериозна заплаха за американската демокрация“.  Милиони американци са убедени, че в близките години страната я чака гражданска война. Според изследователите големи социални групи „подкрепят насилието, включително смъртоносно, за постигане на политически цели“.

За всеки пети американец политическото насилие е напълно оправдано! И все повече са жителите на страната, изразяващи готовност да убиват несъгласните с тях. Косвено доказателство за това е и факта, че Америка преживява невиждан ръст на насилието, в това число и убийства. Само за едно десетилетие – от 2010 до 2020 г., смъртността от огнестрелно оръжие в САЩ се е увеличила с над 43 на сто! Това е истински рекорд за последните 100 години, откакто се води подобна статистика в страната.

Все повече американци  са готови да използват оръжие, ако ситуацията в страната им продължава да се  влошава. Спрямо населението на САЩ това са над 50 милиона души! И всичките са отлично въоръжени – в тази страна около 500 милиона оръжия са в частни ръце. На 100 души се падат над 120 огнестрелни оръжия, включително и мощни автоматични карабини.

Докладът на изследователите, който обхваща цели 42 страници, въз основа и на резултати от предшестващи проучвания, заключава: в САЩ  „продължава отчуждението и недоверието към американското демократично общество и неговите институции“. Над  40 на сто от американците сега мечтаят за „силен лидер“ – за тях неговата поява е  много по-важна от демокрацията. А всичко това е ключова предпоставка и към една евентуална гражданска война в страната.

Макс Хейстингс – автор в Bloomberg Opinion прогнозира, че вероятността от разпадане на САЩ и от гражданска война, сега е съществено по-висока, отколкото в началото на новото хилядолетие. Той цитира проучване на Вирджинският университет, което сочи: 52 на сто от избирателите на екс-президента Доналд Тръмп подкрепят отцепването на „републиканските“ щати на  отделни държави. Интересното е, че подобна нагласа имат и  41 на сто от гласувалите за Джо Байдън. Авторът напомня, че това не е нещо невъзможно – то вече се случи в Съветския съюз. Бангладеш се отцепи от Пакистан, Сингапур от Малайзия, разделена бе Чехословакия… Според Макс напълно е възможно, при съществуващите нагласи на милиони американци, това да се случи и в САЩ. Още повече пък сега, когато в Америка се е „натрупала такава гневна вълна, че е невъзможно да се предскаже, как тя може да приключи“, пише Макс.

За нарастващата неудовлетвореност и агресивност на американците несъмнено допринася и безумната политика на демократите, завладели коридорите на властта в тази държава. Нейн връх стана прокси (опосредствената) война, която САЩ вече шести месец водят с Русия на украинска територия.  Единственият ефект от нея е, че Америка изпадна в дълбока икономическа криза, от която едва ли ще се измъкне. Инфлацията в страната е ужасяваща – печатницата бълва огромно количество долари, които с нищо не са подсигурени. Оттук всекидневно расте делът на американците, които не са в състояние да задоволяват дори елементарните си житейски потребности. А това генерира ярост, агресивност, радикализира големи социални групи.

С наближаването на зимата паниката на енергийните пазари ще е неизбежна, както и по-нататъшното поскъпване на живота. Още отсега е очевидно, че управляващата Демократическа партия ще загуби междинните избори в страната през ноември т.г., а с тях  и болшинството в Конгреса.  А това означава не само задълбочаване на икономическата, но и появата на много остра политическа криза в страната.  Недоволството  стремително ще обхваща нови милиони американци и все повече от тях ще са склонни и към насилие.

Адам Туз е изтъкнат британски историк, професор в два от най-авторитетните американски  университети – Йелския и Колумбийския. Той  публикува в британското списание  New Statesman много интересна статия, наречена „Защо Байдън се провали“.  Първото изречение, с което тя започва, е твърде красноречиво: „През лятото на 2022 г. едно пътуване до Вашингтон може да изглежда като посещение на мястото на предречена катастрофа.“ За него демократите, които са дошли на власт през 2021 г. с „висока амбиция“, сега – година и половина по-късно, са „изправени пред политическа разруха“. И тя „поставя в опасност не само бъдещето на администрацията на Байдън, но и на самата република“, пише проф. Туз.

Според него политиката на САЩ към Украйна със сигурност  „ще тласне отслабените институции на управление до точката на колапс.“  За  проф. Туз факта, че толкова много хора в Америка вярват, че „Байдън е откраднал изборите, е знак за окаяното състояние на нещата.“

Много показателни са и резултатите от социологически изследвания, които сочат: рейтингът на Байдън катастрофално продължава да се срива. И тези впечатления само ще се засилват, след като демократите загубят мнозинството си в Конгреса, както се очаква през ноември. Ако планът на Байдън е бил да стабилизира демокрацията в САЩ, то фактите свидетелстват, че неговото президентство напълно се е провалило, заключава проф. Туз.

„Глас народен – глас божи“ казва известната латинска поговорка. Като нищо предчувствията на милиони американци за гражданска война, която вече чука на техните порти, могат  да се окажат верни…