Чист ли е въздуха през зимата на село?

Чист ли е въздуха през зимата на село?

Задава се един прекрасен сезон: пухкав сняг, похапващ лицето ни мраз, летящи шейни, ски, снобордове… Вярно, дните са къси, а температурите – доста ниски. Но затова пък бързаме да се приберем у дома – там, където е топло и уютно.
В зимните дни много от нас си мечтаят за собствена къща – на село или в предградията на големия град. А в нея, както си се полага, огън в камина или печка, с приятно пропукващи отвреме-навреме дърва. Красиво и комфортно!
И у нас, както и в много други страни, близо половината от домакинствата използват за отопление през зимата най-вече дърва. Едва около една десета от българите са на парно, а около 4 на сто се топлят с природен газ. Дървета горят не само по малките градове и села на страната ни, но и в София – едва ли някой точно знае, колко са домовете в столицата ни, които се отопляват с тях.
Само дето камините и печките на дърва ни носят смъртоносна опасност. Наскоро в своя публикация популярното издание Daily Mail ги определи като един мълчалив убиец – печките за изгаряне на дърва замърсяват въздуха и то много.

Изследване на британски учени показва, че една обикновена печка за горене на дърва (от тези, които масово се използват и у нас), отделя твърди частици в атмосферата, равни на пет едновременно работещи стари дизелови двигатели! Тровят се не само домакинствата, които ги използват, но и много други хора.
Съгласно най-нови изследвания у тези, които вдишват продукти на изгоряла дървесина, се увеличава кръвосъсирването, твърдостта на артериите, развиват се системни възпаления, появяват се нарушения в съдовите стени. В резултат у тях могат да възникнат сериозни сърдечносъдови заболявания.
Много е важно да се знае, че продуктите от горенето на дърва, съдържат над 14 канцерогенни съединения, които предизвикват рак. Учените определят неслучайно тези частици като “тихи убийци” – заради своите микроскопични размери те проникват в най-дълбоките части на дробовете на човека. Под тяхното въздействие се уврежда ДНК и клетки мутират. Ефектът е същия, както при силен автомобилен смог: рязко се увеличава опасността от раково заболяване.


Проблем е и това, че продуктите от горенето на дърва, увреждат организма на човека не само, когато те пламтят. Дори и два часа, след като този процес е спрял, концентрацията на канцерогенни частици във въздуха, остава увеличена до 80 на сто.
Най-опасни са печките на дърва за бременни и деца. Според изследователи те са една от причините да се забелязва в последните години увеличен брой на мъртвородени деца и новородени с ниско тегло.
Има различни решения на този много сериозен проблем – изгарянето на дърва, който реално заплашва живота ни. Едно от тях е да се използват за горене само сухи дърва и да се изключи употребата за отопление на влажна дървесина. В никакъв случай в печките да не се хвърлят дърва с неизвестен произход, както и дървесни строителни отпадъци. Причината е, че те най-вероятно съдържат силно отровните арсен и олово.
Но най-вече не трябва да се използват остарели средства за изгаряне на дърва. В съвремените екопечки-котли дърветата изгарят изцяло и в атмосферата попадат сравнително минимални количества от свръхопасните вещества.
Разбира се, пределно ми е ясно, че в полето на фантастиката е да предположим, че всяко от стотиците хиляди домакинства, ако попадне на подобна публикация, ще хукне незабавно да си сменя старата печка на дърва.

Та една нова екопечка е с цена от около 3000 лева – сума немислима, за повечето хора при техните доходи. За тази цел държавата би следвало да използва свои възможности и тези на различни европейски екологични програми, за да осигури необходимия ресурс за нови екопечки. И, разбира се, категорично да бъде прекратена практиката да се продават току що отсечени, влажни дървета.
Това е в интерес на всички ни. Но вероятно поради присъщия ми скептицизъм, много се съмнявам, че родната бюрокрация е заинтересована да реши и този проблем.
Освен, разбира се, ако не почувства възможността и тя самата да участва в усвояването на едни страшно големи пари…