Чие новогодишно обръщение предпочетоха украинците?

Чие новогодишно обръщение предпочетоха украинците?

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u23/photo4BE4/20933593465-0/original.jpg?w=640&ssl=1

 „Демокрацията“ продължава победоносния си ход в някогашната съветска  република Украйна. От 16 януари т.г. вестниците и списанията, които се издават на руски език там, на практика ще престанат да съществуват. На тази дата влиза в сила член 25 от Закона за функциониране на украинския език, приет от парламента на страната през 2019 г. Печатни медии могат да се издават и на руски, но само при условие, че същия тираж ще го има и на украински език (т.н. мова). Дори и кръстословиците са длъжни да бъдат написани само на украински. Естествено, никоя медия не може да си позволи да излиза във втори тираж на още един език – това ще донесе фалит на много печатни медии. Освен, че този закон е крещящо нарушаване на човешките права на рускоезичните в Украйна, той ще удари и малкия и среден украински бизнес – печатници, рекламни агенции, разпространители и др. При това не става дума за огромен брой медии –  делът на излизащите на руски език медии в Украйна през 2018 г. е бил 64.3 на сто от всички печатни издания, а през 2021 г. – около 60 на сто. Тази забрана не се отнася за изданията на аглийски език и на други езици на държави-членки на Евросъюза.

Но истинският терор срещу рускоезичните в Украйна ще последва след 16 юли 2022 г. Тогава влизат в сила много високи глоби (до половината от работната заплата) за всеки, който си позволи  да говори на руски език. Няма да бъде разрешена употреба на руски  в кафенета и ресторанти, търговията, медицински учреждения, в областта на правото, на концерти и шоу-програми, в афиши, реклами  и др. Забраната се отнася и до социалните мрежи и медии, независимо, че точно той доминира в украинския сегмент на интернет – в търсачките руският език се използва от украинци в пъти по-често в сравнение с  мова.

По украински данни числеността на населението на страната през януари 2021 г. е около 41  милиона  и 588000 души. А,  ако направим справка в Уикипедия ще прочетем, че руската общност в тази държава е най-голямата руска диаспора в света. По данни от преброяването през 2001 г. 8334100 души са идентифицирани като етнически руснаци. Или заявили за своята руска етническа принадлежност са 17.3 на сто от населението на тази страна.

https://i0.wp.com/rusdozor.ru/wp-content/uploads/2021/04/scale_1200-2-1_result.jpg.jpg?w=640&ssl=1

В Украйна, колкото и да не се харесва на тамошното американско посолство и на раболепните към англосаксите украински лидери, точно с руски език работят всеки ден милиони украинци. Над 65 на сто от жителите на Украйна използват руски, а не украински език във всекидневното си общуване. Отказват принципно да говорят на него едва 33.5 на сто от населението на държавата. Това показва проучване на центъра „Социален мониторинг“. То е проведено в средата на миналата година сред 3004 украинци на възраст над 18 години във всички региони на Украйна, с изключение на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики в Донбас.  Според украинските социолози с еднаква честота ползват украински и руски език 24.2 на сто от населението, 14.1 на сто говорят предимно на руски, а 12.3 на сто – само на руски. Употребяват  руския, но в по-малка степен от украинския език 15.1 на сто от жителите на страната. Тези, които общуват в семейството си на други езици са  по-малко от половин процент от всички анкетирани.

Проучването показа и още нещо интересно: едва 23.5 на сто от украинците желаят да ползват информация от телевизионните канали на украински език, а да четат печатни издания на украински искат не повече от 18.1 на сто от населението на страната.

Спрямо руската култура днес в Украйна се води истинска война – тя е обявена извън закона. Забранен е вноса на руски книги, прекратени са предаванията на руски телевизионни канали, не се показват руски филми. Но всячески се поощрява „културната“ продукция, идваща от англосаксонските държави например.

През септември миналата година мониторинговата мисия на ООН по правата на човека в Украйна представи свой доклад. В него тя даде оценка на събитията в страната за периода от 1 февруари до 31 юли 2021 г. В  докладът има ужасяваща статистика за разстрела на цивилни граждани, живеещи на територията на ДНР и ЛНР в Донбас от украински военни, за целенасочено разрушаване там на обекти на електро- и водоснабдяването, училища, медицински учреждения и др. Но в доклада има и специален раздел за интензивно течащия процес на украинизация – за заплахи и преследвания на хора, които се изказват позитивно за руския език, изразяват проруски възгледи. Експертите на ООН критикуват украинските власти за закриването на телевизионните канали „112 Украина“, Zik и NewsOne, както и за въвеждането на санкции, които ограничават достъпа на украинците към онлайн-медии. Регистрирани са десетки заплахи и нападения над журналисти, множество инциденти, свързани с езика на омразата. Особено внимание в доклада се отделя на побоя, нанесен на фотокореспондента на медията „Букв“, което е станало в присъствието на полицаи.

Всички тези действия не съответстват на международните стандарти по отношение правото на изразяване на мнения, се подчертава в доклада на мисията на ООН за Украйна. В него категорично се изтъква: репресиите против тези, които изразяват критични възгледи, трябва да бъдат прекратени!

Това, обаче, едва ли впечатлява днешните управляващи в Украйна. Украинизацията тържествува в страната на победилата „демокрация“ и реално дискриминира милиони нейни жители. През юли 2019 г. в страната влезе в сила закон, който направи задължителен държавния език в управлението, учебните заведения, болниците, сферата на обслужването. Така бяха отменени норми, които даваха на руския език статус на регионален език и бе разрешено да се използва от местните органи и самоуправлението. На следващата година влезе в сила друг закон, който ликвидира и рускоезичните училища в Украйна.

https://i0.wp.com/rusvesna.su/sites/default/files/styles/orign_wm/public/yazykovoy_terror_latviya.jpg?w=640&ssl=1

Дреме им на украинските власти, че така се нарушава Конституцията на страната, която гарантира „свободното развитие, използване и защита на руския и другите езици на националните малцинства“. За украинските властимеющи е най-важно да изпълняват  заповедите, които получават от  САЩ и Великобритания. Защото истината, която често споменават опозиционери на днешната украинска власт е, че страната се управлява от американското посолство в Киев – ситуация точно, както днес е в нашата прекрасна Татковина. А за англосаксите човешките права са без значение – достатъчно е, че Украйна вече е „демократична“.

Дали, обаче, ще има ефект агресивната и насилствена украинизация, ненавистта, ксенофобията спрямо всичко руско, която днес е официална политика на „демократична“ Украйна?

Преценете сами. Украински медии съобщиха, че на Нова година огромната част от населението на страната е гледало руска, а не украинска телевизия. В украинският сегмент на YouTube особено популярна сред  украинците е била руската програма  „Голубой огонек“. А най-търсеното видео е било руското комедийно шоу „Что было дальше“.

И сега най-любопитното: украинците масово са предпочели да видят  новогодишното обръщение на руския президент Владимир Путин.

А не това на техния президент Володимир Зеленски.