Често го подминаваме, а е много ценно за здравето ни

Често го подминаваме, а е много ценно за здравето ни

Знаещи хора определят този зеленчук, така напомнящ ни за миниатюрно дърво с много багри, като истински магьосник. И наш могъщ съюзник срещу немалкото врагове, които се опитават да ни създават проблеми.
Много редове ще са ни нужни, за да опишем различните ползи, които броколито носи на организма ни. Ще се спра накратко само на най-съществените от тях.
Но преди това няколко думи за онова, което се съдържа в този зеленчук. В 100 грама броколи има 2,8 грама белтъчини, 0,5 грама мазнини, 6,5 грама въглехидрати, 2,6 грама фибри, 87,6 грама вода. И не повече от 34 килокалории – един напълно диетичен продукт!
Той спокойно може да бъде определен и като истинска съкровищница на витамини – носител е на витамините Е, К, РР, U и групата В, фолиева киселина. Витамин С в него е 2,5 пъти повече, отколкото е в цитрусовите плодове. Провитамин А в него е толкова, колкото и в моркова. Като си го похапваме, ние доставяме на организма си и немалко макро- и микроелементи – натрий, магнезий, калций, манган, желязо, селен, мед, цинк… В броколито има също безценни и незаменими аминокиселини – като лизин, триптофан, изолевцин.

Известно е, че рака е едно от най-опасните и най-разпространени заболявания на планетата. Очаква се близо милиард души да умрат от рак в света през нашия век срещу 100 милиона през миналия. Причините за това са различни – от грешки в работата на генетичния ни код до фактори на околната среда. Но много по-важното за нас е да помним, че възможностите да се предпазим от това опасно заболяване, не са малки.
И затова осезаемо ще ни помага и непретенциозното броколи. Съдържащите се в него фитонутриенти (природни химически вещества) помагат в организма ни да се балансира хормоналното му равнище. И така те играят много важна роля за предотвратяването на ракови заболявания.
Редовната консумация на броколи намалява вероятността от образуване на метастази при рак на млечната жлеза. Те снижават и риска от развитието на тежки форми на рак на простатата.

A compound found in broccoli slowed down the deterioration of liver function, bone density, eye function, a new study found

Учени са открили в броколите гени, които контролират натрупването на фенолни съединения. А те притежават превъзходни антиоксидантни свойства. И когато си похапваме броколи, те се разпространяват по кръвоносната ни система. По този начин се намалява възможността от възпаления, следователно и риска от развитие на рак и други дегенеративни заболявания.
Броколито съдържа глюкорафанин, който тялото преработва в съединението сулфорафан. За него се знае, че ограничава вероятността човек да получи онкологично заболяване. Но, ако това – недай си Боже!, се случи, то сулфорафана е от съществено значение при лечението. Като активира биологически механизми на човешкия организъм, той способства за по-ефективна работа на лекарствата, които се борят с рака.
Броколито е богато и на антиоксиданта лутеин, който е особено полезен за мозъка ни. Учени са установили, че възрастните хора с високи концентрации на лутеин в организма си, имат и по-висок “кристализиран интелект”. Това означава, че те по-често запазват знания и навици, които са получили преди много години. Предполага се, че лутеина ускорява предаването на сигнали между нервните клетки.

Броколито укрепва и сърцето ни. Защитният му ефект се обяснява отново с високото съдържание в него на сулфорафан, който стимулира и образуването на протеина тиоредоксин (TXNIP). Той пък защитава клетките в условията на нарушено кръвоснабдяване на мускулите на сърцето. Броколито помага за възстановяване след инсулт – сулфорафана в него активира в главния мозък защитен фермент. Той предотвратява окислителния стрес – увреждане на клетките от опасните свободни радикали.
В броколито е скрито и едно съединение с доста сложно наименование – никотинамид мононуклеотид (НМН). Учени са установили, че той действа за предотвратяване на стареенето на организма на човека. Как става това? С нарастване на възрастта в тялото ни се образува все по-малко от един естествен антиоксидант (коензим) – никотинамид аденин динуклеотид. Точно той ни е необходим за производството на енергия, но няма как да се изгражда без НМН. Ето как броколито реално работи и за подмладяването ни.
Но това далеч не изчерпва невероятните дарове, които ни носи този зеленчук. Броколито подобрява храносмилането ни. То е лек против диабет, защото снижава равнището на захарта в кръвта. Съхранява плътността на костите ни, пази и укрепва ставите ни и тяхната тъкан. Като блокира вреден ензим, който разрушава хрущялите, броколито ни предпазва от неприятния и болезнен артрит.

Укрепва имунната ни система, като и помага да извежда патогенните бактерии от дробовете ни. Регулира кръвното налягане и подобрява бъбречната функция. Помага ни да съхраняваме младостта на кожата си. Лутеинът в него е способен да предотвратява загубата на зрение при възрастни.
Хората, които редовно си похапват от този продукт, определено са по-здрави и с минимални шансове да се разболеят. Ето защо е добре броколито редовно да е в менюто ни.
А нашият организъм само ще ни благодари за това.