„Червена линия“ спира нейният стремеж към НАТО

„Червена линия“ спира нейният стремеж към НАТО

https://i0.wp.com/1news.az/images/2022/04/03/20220403083149567/thumb.jpg?w=640&ssl=1

През 2008 г.  на срещата на върха в Букурещ НАТО заяви в деклерация, че Украйна и Грузия след време ще станат негови членове. Но отказа да им предостави план за действия по подготовка на членство – първата стъпка в юридическата процедура за влизане на една страна в алианса.

Оттогава мина много време и  Украйна вече няма търпение това да се случи. През 2019 г. нейният парламент дори внесе поправка в конституцията, в която се говори за „необратимостта на евроатлантическия курс“. Сега нейният президент – Володимир Зеленски, подчертава: дошло е времето Украйна да бъде приета в НАТО! В интервю за американската медия Axios,  той заяви, че въпросът за влизането  на страната му в НАТО трябва да се реши „незабавно“, а не в далечното бъдеще. Сега тя е в опасност и точно сега тя има нужда от помощ.

Неистовият стремеж на управляващите в Украйна да са в НАТО ги кара да представят желаното за реално. И дори да фалшифицират официални стенограми на разговори между техния и американския президент. Джонатан Суон и Дейв Лоулър пишат в Axios, че появилото се на  официалния сайт на украинското правителство съобщение за телефонния разговор между Джо Байдън и Зеленски (проведен на 7 юни) не е вярно. „Правителството на Украйна първоначално съобщи на официалния си уебсайт, че Байдън „подчерта … важността на предоставянето на украинската държава на План за действие за членство в НАТО“. Това ще открие пред Украйна пътя и към членство в алианса. Белият дом отрече Байдън да изрази подкрепа за подобна стъпка по призива“, изтъква  Axios. След негативната реакция на САЩ, украинските власти коригираха този текст, като премахнаха от него  позоваването на членството на Украйна в НАТО.

Германия – най-мощната страна в Евросъюза е категорична: въпросът за членството на Украйна в НАТО не е актуален! Говорителят на нейното федерално правителство – Улрике Демер, сподели пред журналисти: влизането на Украйна в НАТО не стои на дневен ред.

Истината е, че на все повече западни лидери не просто им омръзна, но вече ги дразни поведението  на украинските власти. Те нямат граници не само в безобразията, които вършат в страната си, но и в наглостта си да отправят настойчиво нелепи искания към тях. Естония е сред държавите, които особено недолюбват Русия. Но точно нейният президент – Керсти Калюлайд призна, че в Евросъюза вече им е писнало от Украйна, тъй като тя не следва съветите, които  получава от него. „Причината за умора е, че ние  от много години и даваме едни и същи съвети, но не забелязваме Украйна да става по-малко корумпирана, а икономиката и – по-малко олигархична“, сподели тя в интервю за  „Европейска правда“ (украинска медия, фокусирана най-вече върху европейската тематика).

https://i0.wp.com/phototass1.cdnvideo.ru/width/1200_4ce85301/tass/m2/uploads/i/20161026/4360926.jpg?w=640&ssl=1

Украйна прави всичко възможно за да се хареса на САЩ и НАТО и по този начин да се реализира мечтата и за влизане в алианса. Популярната украинска медия „Страна“ пише, че в новата стратегия за външна политика на държавата 90 на сто от нейните усилия са насочени към конфронтация с Москва. Това е главният приоритет на сегашните управляващи в Украйна. Изрично е заявено, че тя ще дружи най-вече със САЩ, Канада, Великобритания и Полша (заклетите врагове на Русия). Става ясно, коментира „Страна“, че ни готвят за противоборство с Москва за десетилетия напред. В документа властите директно заявяват: конфликтът с Русия ще е много продължителен и края му не се вижда.

Украйна не предлага никакви конкретни мерки за неговото регулиране, а точно обратното: настоява пред Евросъюза за запазване на старите и въвеждане на нови санкции против Москва. Обещава да помага на НАТО да увеличава присъствието си в Черно море и т.н., надявайки се  срещу това да получи бързо План за действие за членство в НАТО.

Но за този военен блок напълно достатъчно е  демонстрираното раболепие от страна на Украйна. Реално той сега е господар на тази страна – за НАТО в нея се строят военно-морски бази, логистични и разузнавателни центрове, територията и отдавна вече се е превърнала в натовски полигон за военни учения. Хора на НАТО са разположени в ключови държавни организации на Украйна. Ситуация, определено за предпочитане в сравнение с тази, в която би се оказал военният блок,  ако Украйна стане негов пълноправен член.

Защото, ако това един ден се случи то вероятността от война на НАТО с Русия е напълно реална. И това обясни руския президент Владимир Путин в свое интервю за телевизионния канал „Русия 1“. Според него,  ако Украйна бъде приета в НАТО то на нейна територия ще се разположат ракети, които за по-малко от десет минути ще достигнат до централната част на Русия. Това ще означава, че е прекрачена „червената линия“, т.е. наистина реално е застрашена сигурността на Русия. Владимир Путин напомни, че когато Съветския съюз разположи свои ракети на Куба тяхното време за достигане на цели в САЩ бе 15 минути. И американците веднага показаха, че за тях това  е „червена линия“ – недопустим акт, след който следва ядрена война.

За Русия тази червена граница е перспективата НАТО да приеме Украйна, както и да разположи ударни комплекси в Прибалтика. Тогава времето за достигане на натовските ракети до руски ключови обекти, в това число щабове на ракетните войски със стратегическо предназначение, базите на Балтийския, Черноморския, Северния флот и др., ще е между 7 и 10 минути. И на Русия не и остава друг вариант за действие, освен да извърши ядрен удар по САЩ и страната от НАТО, от чиято територия са изстреляни ракетите. Но според руски експерти  много е възможно, ако НАТО ескалира действията си в Украйна, Русия да  нанесе  изпреварващ и обезоръжаващ ядрен удар по ключови обекти на страни – членки на  НАТО. Целта е с него да им бъдат нанесени неприемливи щети, които да ги откажат от по-нататъшна ескалация на военните действия.

https://i0.wp.com/discover24.ru/wp-content/uploads/2021/06/9704.jpg?w=640&ssl=1

Руски експерти са на мнение, че ако САЩ продължат да разполагат бази до нейните граници, то техни ракети ще се появат на  Чукотка – руски полуостров в Североизточен Сибир. А оттам за няколко минути ядрените им бойни глави ще са в състояние да превърнат в пустиня цялото западно крайбрежие на САЩ. Възможен  отговор на ескалацията на натовската агресия е и по-нататъшно усъвършенстване на руските крилати междуконтинентални ракети Х-101 и Х-102, с които са въоръжени стратегическите самолети  Ту-160 и Ту-95МС. Достатъчно е да се увеличи далекобойността им на 15000 км, което не е проблем.

Предлага се  още по-конкретно да се определи „червената линия“, като се запише в руската военна доктрина, че всяко разполагане на ядрено оръжие на по-малко от 100 км от границите на Русия, ще е причина за война. И това е логично – американците тогава ще застрашат Централният промишлен район на Русия. А, ако това се случи, време за дипломатически обсъждания просто няма да има… Всичко това ще откаже САЩ от идеите им да създадат свои нови военни бази в Източна Европа (включително и в България).

Политици, генерали и безброй обслужващи ги организации и образи, полагат неистови усилия да ни убедят в ползата от съществуването на НАТО. И никак не е трудно да си обясним, защо го правят – докато я има тази организация, отдавна изпаднала в „мозъчна смърт“, към техните лични банкови сметки всяка година ще летят стотици хиляди и милиони долари и евро. Нищо лично – просто това си е техния бизнес. Но те не са чак толкова балами, за да изпълнят мерака на Украйна да се присъедини към НАТО. Ако това се случи те ще се лишат не само от лукса, в който тънат и статуса си в обществото, но и от живота си. Въпреки алчността и тоталното невежество на повечето от тях, те все пак са в състояние да осъзнаят, че Русия няма комплекси спрямо НАТО. Просто тя си има   ефективни ракетни комплекси.

А защита от тях НАТО няма.