Чаят, който ни заплашва с рак

Чаят, който ни заплашва с рак

Много хора, сред които е и моята скромна личност, обичат чай. Това наистина е вълшебна напитка, която не само ни доставя удоволствие, но ни зарежда с бодрост и добро настроение, дарява ни здраве.
Но се оказва, че и тук, както навсякъде другаде е добре да си имаме едно наум. Защото се оказва, че иначе здравословната напитка може да ни създаде много сериозни проблеми. Като да ни докара рак например.

Изследователи твърдят, че чая в пакетчета, независимо от вида и произхода му, е опасен за здравето на човека. Причината за това са множеството вредни добавки, които съдържа той. Редовната употреба на чай, така опакован, е в състояние да разруши храносмилателната ни система, бъбреците, костите, дори да предизвика рак и безплодие.

В интерес на истината човек трябва да е голям наивник, ако си мисли, че съдържанието в малките пликчета е чай. Той се приготвя най-вече от стари листа, които в процеса на израстването си са натрупвали съдържащи се в почвата флуориди. Само припомням, че това са токсини, които водят до главоболие, разрушават бъбреците, костите, тровят нервната ни система и мозъка, водят до безплодие и т.н.

Предлаганият за бърза и лесна консумация чай съдържа много опасния хлор. С него и с други вредни химикали обработват хартията, от която произвеждат пликчетата за чая. В тях често се среща и епихлорхидрин. За ваше сведение този пестицид, след като влезе във взаимодействие с водата, уврежда сериозно имунната ни система и води до рак.
Пакетчета за чай се изготвят и от найлон и пластмаса, които също отделят токсични вещества.

В най-голямо количество те попадат в организма ни, ако си позволяваме едно пакетче да запарваме повече от веднъж или ако постоянно пием само така приготвян чай.
А да не забравяме и за ароматизаторите, които се слагат в съдържанието на пликчетата, за да привикват към тях потребителите – те също не са безопасни за здравето им.


Излиза, че ако редовно посягаме към чай в малки пакетчета – за да икономисваме време например, ние създаваме сериозни заплахи за организма си. Допускам, че на немалко производители им дреме за това – за тях от значение единствено е да си продават стоката. И колкото повече, толкова повече, както казва Мечо Пух.

Добре е да се поучим от азиатските страни, където пиенето на чай е цяла церемония. А от личен опит знам, че да изпиеш “чай”, приготвен по бързата процедура с пликче, върху което си изсипал гореща вода и да си запариш листа от любимия ми зелен чай например, са две несъвместими неща.
В първият случай не просто разочароваш организма си, но  го подлагаш и на реални опасности.Докато във втория получаваш не само невероятна наслада, но и укрепваш здравето си. За това допринасят най-вече антиоксидантите – вещества, на които той е богат. Те защитават живата клетка от свободните радикали и затова са много ефективни за профилактика при сърдечносъдови и онкологични заболявания.
Излиза, че избора си е наш. Можем да пестим време и да подлагаме на сериозен риск здравето си, пиейки “чай” в пакетчета. Добре е да помним, че вредните съставки в тях имат свойството да се акумулират, да се натрупват в организма ни.

Но можем да намираме мигове през деня, които да посветим на чаша или две от истинската и прекрасна напитка, наречена чай.
И по този начин да заредим тялото си с жизнена енергия и да укрепим здравето си.