Часовникът на Съдния ден – все по-близко до полунощ

Часовникът на Съдния ден – все по-близко до полунощ

https://i0.wp.com/4.bp.blogspot.com/-Uq-Hw0ajLOw/WV3GOMZ2feI/AAAAAAAANCk/JwS7yTx_tlIjkjkMBs9i8oM4ByHPpMAlACLcBGAs/s1600/Hiroshima_before_after_atomic_bomb%2B%25288%2529.jpg?w=640&ssl=1

Навършиха се 75 години от варварската бомбардировка на САЩ над два японски града – Хирошима и Нагазаки. На 6 август 1945 г. в 08:15 минути японско време е взривена първата атомна бомба – над Хирошима. В резултат загиват по различни данни до 166000 души, предимно цивилни, мирни жители.  Три дни по-късно – на 9 август в 11 часа и 02 минути над град Нагазаки е взривена плутониева бомба. Хвърлена е от американски бомбардировач В-29. Веднага след това от близо 240-те хиляди жители на града загиват до 80000.  А за оцелелите започва нов живот, съпроводен с мъки, заболявания, лични трагедии, в основата на които е радиоактивното облъчване и преживения ужас. Сега официални удостоверения за потърпевши от ядрените бомбардировки в Япония имат 36000 души, които страдат най-вече от последици на лъчевата болест.

От военна гледна точка и двете бомбардировки са абсолютно ненужни, безсмислени – двата града не са представлявали никакъв интерес. А и Япония вече се готвела всеки момент да капитулира. Но не това е била целта на лудналите американски политици и военни. Тя е била съвсем друга: да шокират и доведат до ужас тогавашния Съветски съюз, като му демонстрират чудовищната сила на новото оръжие, което притежават. И да му покажат, кой ще е господарят на света след приключването на Втората световна война.

Невежите американски елити са били уверени, че точно това ще се случи. Те нито за миг не са се съмнявали, че ще шокират Съветския съюз с най-новото си оръжие. Но едно нещо са миражите, а друго – реалността. Благодарение на изключително ефективното си разузнаване Съветския съюз е знаел до най-малки подробности всичко, което се случва по т.н. Манхатънски проект, по който се създава и атомната бомба. А не след дълго СССР полага основите и на собственият си ядрен арсенал. Така е постигнат военен паритет и студената война не се трансформира в ядрена.

https://i0.wp.com/static.toiimg.com/photo/imgsize-,msid-52459890/52459890.jpg?w=640&ssl=1

Струва ли се да се пише днес по тази тема? И още как! Взаимното недоверие в света сега е достигнало невероятни размери, а заплахата от употреба на ядрено оръжие е много по-голяма, отколкото по времето на т.н. „студена война“. През юни 1947 г. на корицата на списанието на Чикагския университет  „Бюлетин на атомните учени“ се появява символичен часовник, който отброява времето до евентуална ядрена война между САЩ и Съветския съюз. Тогава часовникът сочи 7 минути преди полунощ, който символизира момента на ядреният катаклизъм  и показва, колко велика е вероятността от ядрена война. В началото на тази година списанието придвижи отново стрелката напред с цели 20 секунди от оставащите последни 100.

По повод годишнината от варварските американски бомбардировки генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че разделянето, недоверието и липсата на диалог набират скорост и изострят състезанието за ядрени оръжия в света. По неговите думи ядрените държави модернизират своите арсенали и разработват нови опасни оръжия.

И е напълно прав г-н Гутериш. По данни на Стокхолмският институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI) девет от сегашните ядрени държави притежават около 13400 ядрени бойни глави и продължават да развиват и модернизират арсеналите си. Расте и опасността, че броят на държавите, притежаващи ядрено оръжие, скоро ще се увеличи. Дори и Япония – единствената страна, която познава ужаса на ядреното оръжие, не е изключено да пристъпи към неговото създаване. Още повече, че има съответните технологични възможности, достатъчни запаси от плутонии за производството на хиляди атомни бомби, разполага и със завод, в който би могла да преработва отпадъци от ядрено гориво от атомните си централи. Швейцарската медия Die Neue Zürcher Zeitung цитира японски учен от Университета в Нагазаки, според който в случай на необходимост за Япония не е никакъв проблем да започне да произвежда ядрено оръжие. При това страната е добре подготвена и в областта на ракетната техника.

Но главната причина за нарастване на ядрената заплаха се оказва отново Америка, която високомерно, пренебрежително се отнася  към проблема за ядреното разоръжаване. И не само това – сега тази страна започва ускорено да създава и малкогабаритно ядрено оръжие, предназначено за лесно и бързо използване.

В своя публикация в  медията The Conversation професорът от Мичиганския технологичен университет Джошуа М. Пиърс, припомня за бюджета на Белия дом за 2021 г. В него се искат от конгреса 28,9 милиарда долара само за ядрени оръжия и 20 на сто увеличение (с около една пета – с 19,8 милиарда долара) на парите за Националната администрация за ядрена сигурност. Към края на фискалната 2017 г. САЩ разполагат с 3822 ядрени оръжия (тук не са включени оръжията, които ще бъдат демонтирани). Но за сдържане на потенциален агресор на тях са им предостатъчни и 100. Или другояче казано военно-промишленият комплекс на Америка иска да задигне от данакоплатците колосални пари, които иначе биха могли да бъдат използвани за все по-острите социални проблеми в тази страна. Като да бъдат нахранени милионите сега гладуващи американци например.

8

Впрочем има и още един проблем, за който е добре да си даваме сметка. От пандемията можем да оцелеем, но не и в ядрена катастрофа, предизвикана и заради човешки грешки, технически повреди, случайности. Военното министерство на САЩ призна, че в неговият ядрен арсенал се случват сериозни „недоразумения“. В това число не е изключена вероятността от случаен старт на наземно базирана ракета с ядрени бойни глави например. В американски медии се появи информация за закрит доклад, предназначен за законодателите и подготвен от  президентската администрация на Доналд Тръмп. В него също става дума за съществуваща уязвимост и проблеми в американския наличен ядрен арсенал. Преведено на нормален език това означава, че самоизстрелването на такава ракета автоматично ще предизвика глобален ядрен апокалипсис. А в него ще изгорим всички, независимо от своя пол, местоживеене, образование, възраст, политически и сексуални ориентации, имаме или нямаме яхта и т.н.

Дали ще се вразуми Америка, която сега се готви да стартира най-нова надпревара в ядреното въоръжаване? Едва ли: японският вестник Hokkaido Shimbun припомня във връзка с първото в историята на човечеството реално изпитание на ядрено оръжие определението, което му дава  президента Доналд Тръмп: „прекрасно и велико достижение“. Така да се нарича една трагедия и безчовечен акт е твърде красноречиво свидетелство за мисленето на днешните американски елити.

А всичко това означава, че часовникът на Съдния ден все по-плътно ще се доближава до полунощ.