Гроздето на трапезата ни

Гроздето на трапезата ни

Няма да открия нищо ново, ако подчертая, че плодовете са най-богатата природна аптека. Тези уникални коктейли от витамини и много други ценни вещества в естествено състояние, са от първостепенно значение за нормалната работа на нашия организъм.
Но безспорен цар сред всички тях, както го определя още древногръцкия лечител Хипократ, който пръв систематизира и лечебните му качества, е гроздето. То е познато и ползвано от човека от най-дълбока древност – историята му е поне от преди 5 хилядолетия. В Библията се споменава, че първите насаждения, засадени по склоновете на Арарат след потопа, са били лози.

Вкусното и ароматно грозде е изключително полезно за здравето ни. То е богато на лечебни вещества, известни под наименованието полифеноли. За тях се знае, че имат антиканцерогенно, имуностимулиращо, антиоксидантно, противовъзпалително действие. Полифенолите пречат на кислорода да руши клетките.
В сока от грозде се съдържат и много полезни за организма минерални вещества – те не са по-малко от тези в млякото. Лабораторният анализ намира в него много магнезий и калий, йод, мед, цинк, манган, фосфор, фолиева киселина, натрий, желязо… Всички те изключително благотворно влияят на човешкото здраве и са необходими за образуването на нови клетки.

Сред ценните съставки на гроздето е и редкия елемент бор, който подкрепя хормоналното равновесие. Изследователи установиха, че микроелемента бор предпазва костите от преждевременно износване с напредване на възрастта. Най-добър ефект е постигнат при жени над 45 г., които са приемали по 3 мг бор на ден. Богати на бор са и ябълките, крушите, бадемите, сливите, морковите, но най-голямо количество борати – соли на боровата киселина, съдържа гроздето: в една чаша гроздов сок има 1 мг от него.
В зърната на гроздето се съдържат от 10 до 30 на сто захари и по този показател то е на челно място сред всички плодове.

От захарите в гроздето преобладаваща е гликозата – основен източник на енергия за тялото ни и за правилното поведение на клетките на организма ни. Гроздето съдържа и малко фруктоза.
Няма по-добро гориво за нашия организъм от гроздовата захар – тя направо се всмуква чрез чревната лигавица, постъпва в кръвта директно, непроменена, усвоява се максимално и бързо. Чудесен горивен материал е за телесните ни мускули и за мозъка ни.

Въобще гроздето е един от най-хранителните плодове: по показателя енергетична ценност, то почти три пъти превъзхожда портокалите, ягодите, касиса и ябълките. В зависимост от съдържанието на захари, един килограм грозде има 700-1200 калории, докато в 1 кг сливи те са около 580, в 1 кг ябълки – около 550 и т.н.
По калорийност един килограм от този плод дава калории, колкото 300 г хляб, 380 г месо, 1105 г мляко, 10 яйца, 1190 г картофи, 2 кг моркови, 4 кг домати, 2 кг праскови и т.н. Това означава, че ако изядем това количество грозде, нашия организъм ще бъде осигурен с около 30 на сто от необходимата му енергия за деня.

Казват, че едно от най-големите имена в турската борба от ХІХ век и легенда в кеча – Коджа Юсуф Пехливан, който е родом от шуменското село Черна, е дължал невероятната си сила на гроздето: всеки ден той изяждал по 8-10 кг грозде.
Особено полезен е прясно изтискания сок от гроздови зърна – заради богатството от хранителни и биологически активни вещества го наричат още растително мляко. Никой друг натурален сок не може да се сравнява по ценност на съставките за организма ни с гроздовия сок – той няма конкуренти.

Когато сока се приготвя, то неизбежно се остраняват някои части на плода, но най-ценното – съдържащите се в гроздето соли, минерали, витамини, ензими, преминават в него. Чрез тях той връща жизнеспособността и енергичността на нашия организъм, изгонва от него физическата и умствена умора. Ако изпием един литър сок от узряло грозде през деня, ние си осигуряваме около 800 калории, т.е. една четвърт от количеството, което ни е необходимо. Сокът от грозде е поддържал Махатма Ганди – духовния водач на индийското движение за независимост, по време на дългия му пост, с който той е протестирал срещу британското владичество.

Гроздовата захар благотворно влияе на мускулния тонус и в частност на сърцето, стимулира го, подобрява окислителните процеси в организма ни, повишава кислородния обмен в тъкъните, подпомага процеса на обмяната на веществата. Специалистите знаят, че при функционални нарушения на сърдечно-съдовата система лечението с грозде дава много добър ефект, нормализира сърдечния ритъм и кръвното налягане, намалява застойните явления в съдовата система, подобрява самочувствието и апетита, а така също и съня.

Гроздето засилва растежа на децата, помага тялото ни по-бързо да се възстанови след болест и изтощение, кара бъбреците и жлъчката ни да работят по-активно. Пресният гроздов сок е особено целебен при артрит, ревматизъм, сърдечни и други болести. Той много помага за възстановяването на изтощена нервна система и при отпадналост, почиства бъбреците и черния дроб от токсините и филтрира кръвта, като забележимо намалява съдържанието на холестерол в нея.