Храната, която ни състарява и скъсява живота ни

Храната, която ни състарява и скъсява живота ни

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/29030/pub_5c61aecf1fabdc00afe7cf21_5c61b6f7ac183600ad37c070/scale_1200

Независимо от годините на които сме, всички ние не искаме да остаряваме. Къде по-приятно е да привличаме погледи с енергичност, стремителна походка, стройна фигура, отколкото да ни възприемат като немощни, влачещи се образи. Още повече, че бързото състаряване е верен индикатор и за това, колко дълго ще сме живи.

Тази чисто човешка мечта е породила и пазарната ниша на всевъзможни препарати за подмладяване. На тази вълна добре припечелват и безброй тарикати, предлагащи своите „уникални съвети“ за блокиране на остаряването и дълголетие.

Но се оказва, че има простички, достъпни и твърде ефективни подходи за забавяне на темпото на промените, с които трупането на годините ни заплашват. Един от най-важните сред тях е това, което слагаме на трапезата си. Защото наред с безценните за здравето ни продукти, съществуват и много храни с опасен за организма ни потенциал. А някои от тях направо може да определим като храни-убийци – те са в състояние да ни осигурят инфаркт, инсулт, диабет, рак, Алцхаймер… А това са и основните заболявания, поради които милиони хора  не само се състаряват, но си отиват и преждевременно от този свят.

Проблемът е, че в забързаният ни ден, наситен с безброй предизвикателства,  а и с разнообразни изкушения, невинаги си даваме сметка за продуктите-убийци. Поне, докато ножа не опре до кокъла, както казва поговорката. Ето някои от тях, към които много от нас често посягат, забравяйки за рисковете от употребата им.

Бял хляб

Той е лишен от фибри, минерали, витамини. В него има още твърде много химия и затова е заплаха за щитовидната ни жлеза. Носи ни затлъстяване, създава и други проблеми за здравето ни.

Захар

Наричат я основателно бялата смърт. С нея неизменно си върви и риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет, които във време на пандемия от коронавирус ни заплашват дори с летален изход при инфектиране. Но не е само това: захарта подхранва ракови клетки, способства за тяхното размножаване и задълбочава всяко възпаление в организма. Най-често умират от рак тези, които имат най-високо равнище на захар в кръвта.

https://i0.wp.com/leveton.su/wp-content/uploads/2018/11/kaloriynost-pischi.jpg?w=640&ssl=1

Сол

Злоупотребата с нея води до опасна сърдечна недостатъчност, инфаркт и рязко увеличава риска от преждевременна смърт. Неслучайно австралийски експерти я определят като най-опасния за човека продукт на планетата ни.

Маргарин

Свръхопасен за здравето ни продукт – та той не е нищо друго, освен чиста химия! И атакува директно сърцето ни, кръвоносните ни съдове, повишава равнището на холестерола…

Хот-дог

Специалисти сравняват ефекта от тяхната консумация с вредата от пушенето на цигари. Тези топли закуски са тъпкани с токсини, които ни заплашват с онкологично заболяване. Рискът човек да развие колоректален карцином (рак на дебелото черво) с редовната им употреба се увеличава с над една пета!

Обработено месо

Стама дума за месо, което е преминало през осоляване, изсушаване, опушване или други подобни процеси, за да се подобри вкуса му или да се консервира. Най-популярните такива продукти са бекон, шунка, колбаси, наденица, сланина, месни консерви… Установено е, че колкото повече обработено месо присъства в менюто на човека, толкова по-висок е риска от развитие на определени видове рак в организма му, на сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт. При хора, които изяждат редовно на ден около 160 грама обработено месо (два кренвирша например), с 44 на сто се увеличава риска да умрат от ранна смърт. Причината за това са химикалите, с които то се обработва и съдържа, голямото количество мазнини в него, както и това, че се приготвя при високи температури.

Месо от барбекю

Към рисковете, които съпровождат хапването на червено месо, се добавят и химически вещества, които попадат в него по време на процеса на печене. Доказана е пряка връзка между редовното хапване на така приготвено месо и рак на панкреаса и гърдата.

Плодови сокове

Продаваните по магазини и заведения кутии с плодов сок са претъпкани със захар, оцветители, консерванти, подобрители… Изключително опасни са за здравето ни, а особено за това на децата ни.

Газирани напитки

Ако ги пием редовно ние сами съсипваме организма си. Причината е, че в тях няма нищо полезно, но пък са натъпкани със захар. И с много химия, във вид на подсладители, консерванти, оцветители…

Енергийни напитки

Те застрашават нашата сърдечно-съдова система и могат да доведат до сърдечна аритмия, хипертония, инсулт, инфаркт и внезапна смърт. Пагубни са и за психиката ни – вследствие на честтата им консумация могат да възникнат психични и неврологични заболявания.

https://i0.wp.com/cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5d8/991/8e3/5d89918e3b05b.jpg?w=640&ssl=1

Кетчуп от магазина

Тази приятна добавка към някои ястия всъщност е изключително вредна, когато сме я купили готова. Тя има непосредствено отношение към такива опасни за здравето ни процеси, като затлъстяване, диабет, болести на сърцето… А за причините вероятно се досещате – многото захар и всевъзможни химикали в кетчупа. Затова е добре сами да си го правим или да предпочитаме свежите градински домати в сезон, като сегашния.

Истината е, че производителите на храни-убийци не жалят пари за всевъзможни маркетолози и рекламисти, които  да ни промиват мозъците и да купуваме опасните им продукти. На тях им дреме за нашето здраве – единственото, което ги интересува е как да приберат парите от джоба ни.

Бащата на медицината Хипократ (460 – 370 пр.н.е.) ни е завещал и следната мъдрост: храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна. Вековете, които ни делят от появата и доказват категорично правдивостта и. Нещо повече: точно в нашата забързана дигитална епоха и в условията на несекваща манипулация на съзнанието ни,  тя става свръхактуална.

Ако я следваме и недопускаме храните-убийци до себе си, ние не само ще ограничим остаряването, но ще ни има още дълго на този прекрасен и леко луднал свят.