Храната, която ни пази от рак

Храната, която ни пази от рак

Едно от коварните и смъртоносни заболявания е рака. За съжаление, той продължава да шества на планетата ни – прогнозите на Световната здравна организация са, че той ще стане проблем номер едно на Земята в обозримо бъдеще. Предполага се, че един милиард души ще починат от рак в света през ХХІ век срещу 100 милиона през миналия век.
България е сред най-рисковите държави. Всяка година около 30000 българи се разболяват от рак, а около 16000 души умират ежегодно от злокачествени заболявания. Сега реалният брой на българите с диагноза рак, е около 300000.
Тенденцията е негативна: рак ще бъде откриван у все повече хора. Но по-същественото е, че почти 40 на сто от случаите на онкологични заболявания могат да бъдат предотвратени! А на открити злокачествени туморни образования да се блокира ръста им.

Истински магьосник, който е в състояние да извърши това, е храната, която похапваме. Има продукти, които сме длъжни да слагаме на трапезата си всеки ден, за да предотвратим появата на злокачествени тумори в организма си. Когато редовно се храним с тях, те укрепват имунната ни система и издигат бариери пред разпространението на рака.
Ето някой от нашите съюзници срещу онкологичните заболявания.

чесън
Намалява риска от възникване на рак на стомаха и на червата, активно се бори с раковите клетки в устната и бронхите. Органичните серни съединения, които съдържа, водят до клетъчно самоубийство на раковите клетки (апоптоза). Според китайски учени, ако човек редовно похапва чесън, то опасността от рак на белите дробове намалява почти наполовина. А изследователи от Австралия са установили, че чесъна снижава вероятността от рак на червата почти с една трета.

домати
Редовното им потребление намалява с 45 на сто опасността от поява на рак в бъбреците при жените. Ликопенът, който придава червения цвят на доматите, защитава мъжете от рак на простатата. А ако вече е установен, то той е в състояние да го блокира. Доматите изграждат защита у нас и срещу други опасни видове рак – на ларинкса, на гърдите, гърлото, хранопровода, устната кухина, гръбначния стълб, белите дробове, стомаха, дебелото черво, яйчниците… Едно от обясненията, защо раковите заболявания са по-рядко срещани в средиземноморските страни е, че там ядат много домати.

броколи
Фитонутриентите в тях (природни химически вещества) помагат на организма да балансира хормоналното си равнище. И така те играят много важна роля за предотвратяването на ракови заболявания. Редовната им консумация намалява вероятността от образуване на метастази при рак на млечната жлеза. Те снижават и риска от развитието на тежки форми на рак на простатата. Фенолните съединения в броколито ограничават възможността от възпаления, следователно и риска от развитие на рак и други дегенеративни заболявания. В тях се съдържа и съставката сулфорафан, която работи за предотвратяване на рака. А при онкологично заболяване броколито прави по-ефективни приеманите лекарства, като активира биологически механизми на организма.

Червено цвекло
Бетанинът в него притежава силно изявени антиканцерогенни свойства – предпазва от рак черния дроб, простатата, дробовете, гърдите. Установено е, че сока от цвекло забавя растежа на тумори с 12,6 на сто. Затова той е много ценен при лечение на рак. Освен това редовната употреба на цвекло (като сок или сурово в салата) понижава осезаемо негативните последици от лъчетерапия и възстановява загубен апетит.

краставици
Съдържат т.н. стероидни сапонини, които са супер мощни антиракови средства. В тях има и други съставки със сложни названия (секоизоларицирезинол, пинорезинол, ларицирезинол), които снижават вероятността от заболяване от рак. В това число и на едни от най-разпространените – рак на гърдата, матката, яйчниците, простатата, дебелото черво. Краставицата е естествен природен адсорбент (от лат. -поглъщащ) и затова е в състояние да чисти много успешно организма ни от отрови.

орехи
Пазят мъжете от рак на простатата, заради наситеността си с омега 3 мастни киселини. А ако жени ги ядат редовно те се предпазват от един от най-опасните видове рак – на дебелото черво и ректума. Орехите значително снижават риска от това онкологично заболяване, заради богатото си съдържание на витамини, минерални вещества и фитосъединения. Редовното им ядене оказва въздействие на гени, които отговарят за контрола над ръста на тумори и метаболизма.

кора на лимон
Способна е да унищожава канцерогенни клетки. Особено ефикасна е при лечението на 12 вида рак, сред които рака на дебелото черво, на гърдата, простатата, белия дроб, панкреаса и др. В нея се съдържат десет пъти повече витамини и биоактивни съединения, отколкото в самия сок. Затова тя препятства ръста на злокачествени тумори. Установено е, че при хора, които са яли лимонови кори е намалял сквамозния клетъчен рак в сравнение с хора, които само са пили сока. Учените обясняват този ефект на лимоновите кори със съдържащото се в тях D-лимонено вещество, което е известен инхибитор на рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво.

зелен чай
Ако човек го пие редовно през целия си живот, то това е много ефективна профилактика срещу раковите процеси. Чаят съдържа полифеноли (катехини, теофлавини, флавоноиди) с мощен антиоксидантен ефект, благодарение на който се забавя деленето на раковите клетки, стимулира се и процеса на гибелта им. Зеленият чай освен, че предпазва жените от рак на яйчниците, увеличава шансовете да оцелеят на тези, които вече имат този вид рак. Рискът от заболяване на рак на простатата, е с две трети по-малък при мъжете, които редовно го пият в сравнение с тези, които предпочитат други напитки.


Хипократ е наричан бащата на медицината. Невероятно мъдър човек, автор на трудове, които продължават да са все така актуални и в нашата епоха на смартфони, изкуствен интелект и роботи. Сред неговите сентенции, е и тази:
– Нека храната бъде твоето лекарство, а лекарството – твоята храна!
Добре е да я помним и следваме.
За да се радваме дълги години на този прекрасен луд свят!