Хората нямат проблеми с парите, а с нещо друго

Хората нямат проблеми с парите, а с нещо друго

Не знам, дали сте се замисляли над следния факт: на планетата ни всяка година повече от 3 милиона души умират от това, че дишат замърсен въздух. Той причинява рак, води до инфаркти, заболявания на дихателните органи, кръвообращението, нервната система, генни мутации… Испански експерти установиха, че всяка година от заболявания, свързани само с изгорели газове на автомобили, в Европа умират пет пъти повече от жертвите на пътнотранспортни произшествия!
Много вреден за здравето ни е и въздуха вътре в колите, които караме. Колкото повече престояваме в тях, толкова по-бързо остаряваме и вредим на имунната си система.

По-здравослвно е да вървим по улица с наситен трафик, отколкото да седим удобно и продължително в климатизирана кола. Причината за това са, както проникването на изгорели газове в купето, така и химикалите, които се освобождават от седалките, аудиооборудването и ароматизаторите. Въздухът в автомобилите не се самопречиства, както това става на открито. И затова човек, който прекарва дълго време в автомобила си – например таксиметров шофьор, е застрашен много повече от дихателни болести и рак.
Изводът: съществува проблем и той непрекъснато се изостря, защото все повече хора се пренасят да живеят в градовете. А това означава, че за предприемчивия човек се открива невероятно пространство и за правене на пари.

Брис Маргетс не е първия, който е установил, че жителите на Ню Йорк страдат от мръсния въздух. Далеч преди него хиляди правозащитници са били тревога, че хората имат здравословни проблеми заради това, което дишат. Но Брис за разлика от тях е видял не само проблема, но и възможността да спечели от него. И затова основал компанията си Oxia, която предлага индивидуални бутилки с чист въздух. Само срещу 70 долара за брой вие осигурявате на белите си дробове 40 вдишвания на чист кислород, от което те изпадат в истински оргазъм. Но няма никакъв проблем да продължите да ги радвате – фирмата предлага презареждане на веднъж купената бутилка за някакви си 15 долара.Лиса Чарън и Шамила Хънтър откриха своята верига от кислородни барове “О2” в Канада и САЩ. Те предложиха алтернатива на замърсените и шумни заведения –
приятна атмосфера, уютни кожени шезлонги в стил “Льо Корбюзие”, предразполагащи към отпускане. И чист въздух – в техните барове се предлага 20-минутна доза чист (99,9 на сто) кислород в няколко плодови аромати. Звучи успокояваща джаз-музика. Има и масажистки, които предлагат кислороден масаж. Цените започват от 15 долара и стигат до 50 долара.


Дали от това могат да се правят пари ли? Сами преценете – по официални данни само жителите на Ню Йорк са 8,5 милиона души. И кой знае защо на повечето от тях не им е съвсем безразлично, какво все пак вдишват. С една дума – не им се мре и затова с търговията си хора като Брис, Лиса, Шамила нямат проблеми.
Калкута е един от най-мръсните индийски градове. Заради вредните газове, изхвърляни от хилядите таксита и автобуси, жителите му непрекъснато се оплакват от умора и главоболие. Този проблем не просто забеляза Раджив Мадхогария, но въображението му подсказа, че от това може да направи немалко пари. И той създаде своя уникален бар – “Оксизоун”.

В него се предлага един единствен продукт: чист въздух. Посетителите се отпускат в кожени кресла и вдишват кислород с различни аромати. По време на сеансите от колоните звучи успокояваща музика. Цената на 20 минутен престой в “Оксизоун” е 3,60 долара.
А двама бизнесмени от Австралия – Джон Дикинсън и Тео Руйгрок също решиха да заработят, като оптимално се възползват от безплатния въздух, който предоставя природата. Те си създадоха фирмата Green & Clean и започнаха да доставят в Китай опаковки с австралийски въздух. Плащаш 67 евро и получаваш въздух от района на Сините планини например – едно от най-красивите кътчета на планетата.

Въздухът се вдишва чрез пластмасова маска, която си върви с опаковката. Всяка бутилка съдържа въздух, който стига за 130 дълбоки вдишвания. Той се предлага с различни аромати – с мирис на морски бриз или на планински с оттенък на евкалипт например.
Заради изключителното замърсяване на китайските градове, австралийците не смогват да задоволят интереса на тукашни хора с възможности, каквито вече има достатъчно в тази пренаселена страна.

Та, ако някои ви каже, че има проблеми с парите, просто не му вярвайте. Истината е, че той по-скоро има проблеми с въображението си. И ако му се довери и го активира, то и проблема с парите ще престане да го има – по-рано или по-късно.