Утрешният лист или за тайната на здравето на самураите

Утрешният лист или за тайната на здравето на самураите

https://i0.wp.com/3.bp.blogspot.com/-6asuDwjBOeg/TgBUc2lZq4I/AAAAAAAAAB8/fKRQfRrejEU/s320/ashitba_01.JPG?w=640

В продължение на векове тя е била основната храна на японските самураи. Редовно е присъствала на тяхната трапеза – те са били убедени, че тази лечебна трева им помага да пазят здравето си и да удължават живота си. Древните японци неслучайно са я нарекли “ашитаба” или “утрешен лист” (ashita – утре и ba – листа). Името много точно изразява уникалната способност на растението да се самовъзстановява – ако днес откъснем листа от него, то на следващия ден там ще се появат нови. Едва ли е случайно и наименованието, което учени са дали на ашитаба – Angelica keiskei Koidzumi. В него присъства латинската дума “Angel” – израз на уважение към невероятните лечебни свойства на това растение.
А жителите на вулканичния японски остров Хачиджо – родината на ашитаба, от векове я включват в храната си. Те си я похапват сурова, варена, изсушена, пият я като чай… И са известни не само в Япония, но и в много други страни с доброто си здраве и дълголетие.
Ашитаба я определят като една от най-здравословните храни на нашата планета. На какво ли не е богата тя: съдържа витамини, калций, магнезий, желязо, германий, цинк, калий, протеини, бета-каротин, флавони, гликозиди, сапонини, мелатонин… Витамин В12 е безкрайно полезен за нервната ни система, за кръвообразуването ни. Но единственото растение в света, където той може да бъде намерен, е точно ашитаба.

С невероятно ценните си съставки тя, естествено, е безценна за организма на човека. Не само в Япония, но и в много други страни ашитаба се използва за почистване на черния дроб и бъбреците, за укрепване на костите и сухожилията, за предпазване от сърдечносъдови заболявания, рак, за укрепване на имунитета и пр. Тя стимулира апетита, заздравява рани, предпазва организма от инфекции, намалява високото кръвно налягане, предотвратява и лекува остеопороза, чисти кръвта, невероятно мощен антиоксидант е и др.
А наскоро учени от Грацкият университет „Карл-Франц“ – вторият най-голям и най-стар университет в Австрия, разположен в град Грац, съобщиха за още една невероятна способност на ашитаба. Те откриха в нея веществото 4,4-диметоксихалкон (DMC), което е в състояние да забавя стареенето на клетките и да удължава живота на човека. Благодарение на DMC, съдържащо се в листата на ашитаба, организма се стимулира към изчистване на стари и поразени от болести клетки, за да освободи място за техни здрави “събратя”. Произвежданият от ашитаба DMC, на практика заставя клетките на човека активно да преработват “белтъчния боклук”. А това може да удължава живота, отбелязва Nature Communications.


В медицината този процес е известен като автофагия (от гр. – самоизяждане). Любопитното е, че разграждането в клетката на излишни или нефункциониращи нейни компоненти, бе анализирано и описано точно от японски учен. За това молекулярният биолог Йошинори Осуми – професор в Токийския университет, получи преди три години и Нобеловата награда за медицина и физиология. Самоизяждането отстранява болните клетки, като в този процес отделя енергия и за производство на нови. Но ако процеса на автофагията е нарушен, то човека го заплашват опасни болести – Паркинсон, диабет, рак, нарушения в ДНК и др.

Ими немалко учени, които са убедени: стареенето е процес на мутации и случайни повреди в клетките. Това води до натрупване в организма на т.н. престарели клетки, които вече не са му нужни. Излишъкът от подобен “боклук” способства за натрупване на мутации в ДНК, а оттам и до поява и на ракови заболявания. Но, ако те своевременно се отделят от тялото, то не просто ще се удължи живота на човека, но ще се подобри и самата жизнена дейност. Даже неголеми количества от веществото DMC, произвеждано от ашитаба, забележимо намаляват скоростта на стареене и гибел поради нарушения в организма на човека.
Факт е, че хората днес живеят много по-дълго от своите предшественици. А това означава, че те все по-често ще се срещат и с т.н. старчески заболявания. Една от възможностите да са овладее и забави този процес, е включването в храната на ашитаба. С изключително ценните си съставки този далечен братовчед на морковите и целината, може да се окаже наистина ефективното средство за борба с болестите, които ни носи възрастта.
И така да ни помага да бъдем здрави и енергични, за да се радваме още много години на този прекрасен, леко луднал свят…