Успяваш, когато се състезаваш единствено със себе си

Успяваш, когато се състезаваш единствено със себе си

https://i0.wp.com/assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/i8b2.SVFjr_A/v3/400x-1.jpg?w=640&ssl=1

Това, че да оцеляваш днес не е толкова лесно, вероятно не е никаква тайна за повечето от нас. От размера на заплатите си са доволни малцина, а от пенсиите – още по-малко.
Но този факт не отменя и една друга истина: и в тези трудни времена се намират хора, които не се притесняват за личните си финанси. Те си купуват уютни домове в райони, потънали в зеленина и тишина. Сменят преди да е изтекъл гаранционният им срок луксозните си возила с още по-свежи. Децата им получават качествено образование в престижни и скъпи учебни заведения. Почиват при пълен комфорт в приказни кътчета на света. С една дума не се лишават от нищо и не се притесняват дали ще им стигнат парите, за да си платят услугите, които получават.
Въпросът как те успяват за разлика от нас, на които всичко това звучи като приказка, вълнува мнозина. А често срещания отговор е по-скоро осъдителен: те вероятно са царе на далаверата, имат възможност да крадат, да се корумпират, да експлоатират други…
Вероятно и такива източници са в основата на забогатяването на немалко хора, особено в условията на родния пещерен капитализъм. Но точно те не представляват интерес за нас. Далеч по-полезно е да погледнем към съвременници, които са постигнали финансови успехи, благодарение на лични качества, умения и навици. Запознаването ни с техни практики е възможно да ни подскаже и някои полезни за оцеляването ни хрумвания.

relates to Silicon Valley’s Latest Unicorn Is Run by a 22-Year-Old

Александър Ванг е един от тях. Роден е в Ню-Мексико в семейство на физици. Още докато е тинейджър се разкриват неговите способности да програмира – той печели различни престижни състезания, получава съблазнителни предложения от високотехнологични компании за работа. На 19 години е, когато открива своя стартъп (от англ. startup company – стартираща компания) – Scale AI.
Днес алгоритмите са навсякъде – в безпилотните автомобили, в магазини, заведения за хранене… Но за да вършат работа техните невромрежи се нуждаят от обучение. Значителна част от тази дейност се поема от мощни компютри, но те не могат да отменят напълно човека. В крайна сметка той трябва да маркира фотографии, текст и видео и така да зададе на техниката правилните насоки. Производителите на безпилотни автомобили например, всяка година харчат милиони долари, за да наемат хора, които да обработват снимки от камери на пътния трафик. Тази способност – да се видят, разберат и подредят изображения на това, което се среща по пътя, изкуствения интелект не притежава – той трябва да бъде научен на нея. Затова хиляди хора в света се взират в монитори, очертават с помощта на мишки контурите на автомобили, класифицират ги в специални програми. Същото правят със здания, паркинги, деца, пешеходци, полицаи, кучета, светофари… Понякога това отнема часове, но едва след тези операции данните се подават за обучение на изкуствения интелект – за да се научи и той да прави същото.
Програмите, разработвани от Алекс и неговия екип от около 100 души в Scale AI, оптимизират тази дейност. Те правят първи преглед на изображения, които след това предават на други – около 30000 наети служители от цял свят за маркиране и проверка. Те получават от Scale AI най-подробни инструкции, какво точно трябва да правят. Специална програма оценява работата им, като най-добрите вземат и най-високо възнаграждение. Става дума за милиарди снимки, видео, текст, без които е невъзможно да се научат алгоритмите да разпознават света наоколо, подобно на нас, хората. Само най-големите компании могат да си позволят със собствени ресурси да осъществяват този процес на машинно обучение, но то е недостъпно за повечето фирми. Те се нуждаят от други, които да обработват събираните сурови данни, за да развиват собствените си интелектуални системи.
Александър не е първият, който е забелязъл необходимостта от машинно обучение на алгоритми. Конкуренцията и тук, както навсякъде другаде, е огромна. Затова Scale AI предлага изключително висококачествени, съвременни продукти, които позволяват бързо и евтино да се обозначават данни. Нейното програмно осигуряване мигновено преглежда изображенията и автоматично идентифицира обектите на тях. За сътрудниците остава проверката и при необходимост нанасяне на корекции. Задачи, за които преди това са отивали десетки и стотици часове наблюдаване на монитори, сега се решават за секунди и минути.
Сред клиентите на Scale AI са Waymo (на Alphabet), Cruise (на General Motors), Uber, OpenAI, Standard Cognition и др. И те непрекъснато се увеличават – реално създаваните от Scale AI продукти са нужни на всеки производител на изкуствен интелект.

https://i0.wp.com/www.diariomotor.com/tecmovia/imagenes/2015/02/rinspeed-budii-160215-42.jpg?w=640&ssl=1

Дали фирмата на Алекс, който сега е на 22 години, му осигури мечтаната финансова независимост? Преценете сами: Scale AI се оценява на над един милиард долара! Алекс сега разполага със свежи над 100 милиона долара, получени от различни инвеститори, за да продължава да развива бизнеса си. Сред тях е и Майк Волпи, генерален партньор в авторитетната Index Ventures. Ашли Ванс от Bloomberg Businessweek цитира Майк, който си спомня, че след подписването на договора двамата с Алекс отишли да отпразнуват събитието в ресторант. Майк поръчал бутилка добро вино, а после се сетил да попита Алекс дали не нарушава закона, като му го предлага. За негово успокоение възрастта на партньора вече му позволявала легално да употребява алкохол.
Проучване на авторитетната консултантска организация “Делойт” сред 10000 млади хора в 36 държави, стигна до следния тревожен извод: по-малко от една трета от тях са готови за промените на пазара на труда, които се задават! На преобладаващата част от тях не им достигат не само технически знания, умения и навици. По-големият проблем е, че те не притежават изключително важни за нашето време качества на характера: увереност в собствените сили, мотивация, ентусиазъм, критично мислене, креативност, хибридни знания, умения да се приемат адекватни на реалността решения.
Историята на Александър Ванг доказва не само верността на този извод, но ни разкрива и сигурна “рецепта” за постигане на финансова независимост в нашия неустойчив и непредсказуем свят. Най-важното е да осъзнаеш, че никой друг освен теб самия няма да се погрижи за мястото ти под слънцето. Да приемеш, че в света наистина съществуват възможности, които очакват да се възползваш от тях. Но за да се случи това не трябва да спираш да се развиваш. Да не правиш компромиси с качеството на това, което предлагаш. Да си гъвкав и адаптивен към динамично променящите се обстоятелства. Да мислиш в перспектива, защото така ще забелязваш тенденции, които тепърва ще се извявяват. Да не ти пука, че на пазара има конкуренция – твоята жизнена философия да е “състезавам се единствено със себе си!” Да не се страхуваш от провала, а целенасочено да следваш пътя, който сам си избрал.
И тогава непременно ще успееш.