Успяваме, когато сме различни от другите

Успяваме, когато сме различни от другите

И в комуникацията си трябва да сме различни от другите. Само при това условие ще съумем да привлечем вниманието на нужните ни хора и да повлияем на предпочитанията им. При днешното информационно цунами имаме един-единствен шанс: да действаме необичайно и да съумеем да докосваме емоциите на хората.
Лесно е да го напишеш, трудно е да го осъществиш. А и твърде много бариери има между нас и публиките, които  искаме да спечелим. Затова добрата публична комуникация днес е тази, която не напомня на хората на публична комуникация. Тя е разговор с другите, приказка, която ги увлича с всичко онова, което носи добрата история: емоция, интрига, динамика, различие от сивото всекидневие…
А този притегателен разказ ще се появи, не като следваме плътно нечии указания или подходи, а когато ги поставим в миксера на собственото си подсъзнание.  Незабравимият Дейвид Огилви е прав, когато формулира своите две правила за креативност: правило 1 – няма правила; правило 2 – никога не забравяй правило 1!
Днес рекламата е навсякъде и като че ли няма повече свободно пространство за нея. Но така си мислят хората, които не обичат да напускат ложата на спокойствието и сигурността.
За другите, които нас ни интересуват, това не се отнася. Японски колеги от агенцията Absolute Territory PR се запитаха: къде най-често гледат мъжете? И си отговориха – ами в бедрата на момичетата, които нямат нищо против там да ги гледат.
И се роди идеята им: реклама на бедрата. Те наеха красиви момичета, които срещу 100 долара на ден се разхождат по улиците.

Как да напомним на пушачите за опасностите, на които подлагат не само себе си, но и другите хора около тях? Досадни, скучни обяснения за вредата от тютюнопушенето ще пропуснат и тези, които пушат, и непушачите.
Колеги от Швеция постъпиха  необичайно – в центъра на Стокхолм поставиха билборд, който кашля от тютюневия дим. Определено нестандартен и затова работещ подход, който никого не оставя равнодушен: едни от минувачите са развеселени, другите впечатлени, трети – объркани, четвърти – смутени…
И неусетно за тях те узнават за лекарствени препарати, които помагат на пушача да се откаже от вредния навик.

Комуникативната кампания е реализирана от експерти, работещи по поръчка на шведска аптечна верига. Посредством акцията те показват и своята социална отговорност – да помагат на хората да имат дълъг и здрав живот.
Преди три години от същата аптечна верига в метрото на Стокхолм бе реализирана друга успешна “жива” кампания, насочена към грижата за косата. При всяко пристигане на влака косите на момичето се развяваха.

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ е популярен германски вестник, който излиза от 1949 година. Но въпреки неговия престиж на вестника не му е лесно във времена, когато онлайн медиите превземат публичното пространство. Трябва постоянно да напомня за себе си. И тъй като слогана на вестника е “Зад това винаги се скрива умна глава”, повече от две десетилетия това се правеше и чрез фотосесии на известни хора, прикриващи тялото си с брой на вестника.
Но дойде четвъртата индустриална революция и колегите, работещи за вестника, решиха да включат в комуникацията му промишлените роботи KUKA. А лице на фотосесията стана Тил Ройтер – шеф на компанията-производител KUKA. Изпълнителите са нейни промишлени роботи.

Хората обичат да играят и затова, ако им предложим увлекателно занимание, те ще се включат в него. Особено, ако кампанията ни е посветена на популяризиране на игри:

Какъв е извода от тези няколко примера? Той е, че в новите реалности нито големината на екипа, нито ресурсите, с които той разполага, са гаранция за успешно осъществена комуникация. Секретът на успеха е в нестандартното мислене, което е в състояние да увлече човека и той да не иска приказката да има край…