Усещането, от което зависи срока на живота ни: част 1

Усещането, от което зависи срока на живота ни: част 1

Учени от няколко британски организации (Лондонският университетски колеж, Манчестърският университет, Институтът за фискални изследвания и изследователският институт NatCen) проведоха необичайно проучване. Те решиха да проверят, дали чрез усета за щастие може да се предвиди, колко дълго ще живее един човек. За тази цел те изследваха над 10000 души.

И така установиха: има пряка връзка между това, хората да са щастливи и продължителността на живота им.
Тези от наблюдаваните лица, които са имали усещането, че са щастливи и удовлетворени от живота си, са живели обикновено с десетилетие повече в сравнение с останалите. В групата на хората, които са били най-недоволни от живота си, смъртта е идвала три пъти по-често, отколкото в групата на най-доволните.

При това прогнозата за срока на живота чрез измерване на усета за щастие, е работела безупречно дори и когато хората са нямали никакви проблеми със здравето си.
Това проучване доказва, че ако хората на средна възраст са раздразнителни и не са доволни от живота си, то ги очаква най-вероятно преждевременна смърт. Причината за това е, че усета за щастие директно се отразява на инвалидността, скоростта на ходене и води до заболяване от исхемична болест на сърцето.

Става дума за запушване на една или повече коронарни артерии и като резултат недостатъчно снабдяване на сърцето с кислород. Освен това повечето от хората, които се чувстват като нещастни, имат нездравословен начин на живот. А съчетанието от дopи минимaлни cимптoми нa дeпpecивнo paзcтpoйcтвo и исхемично заболяване, води директно до смърт.

Излиза, че ако усещаме, че сме щастливи ние удължаваме живота си с много години. И обратното – ако това чувство ни е напуснало, то със сигурност ще съкратим престоя си в този прекрасен луд свят.
Но как да си осигурим така необходимия ни усет за щастие?

Като подбираме обкръжението си
Изследователи, които повече от десетилетие търсят отговор на съдбовния въпрос как да се усещаме щастливи твърдят, че това прекрасно чувство зависи най-вече от нашето обкръжение. В много по-малка степен то се определя от материалното ни положение, личната ни философия или опита ни. Това е така, защото нас ни изтощава най-вече самия процес на приемане на различни решения.

Подобно на растенията, които се нуждаят от слънчева светлина за да живеят, на организма ни е потребна енергия. Значителна част от нея ние получаваме от другите хора около нас. А те са различни: едни от тях ни зареждат с позитивна енергия, но се срещат и носители на негативна. Затова с едни хора ни е уютно, а с други – дискомфортно.

Причината е в характера на енергията, които те излъчват към нас. Ако тя е положителна ние сме в добро настроение, имаме позитивни емоции и усет за щастие. Но ако е негативна, то депресията ни е гарантирана и ние се чувстваме нещастни.
Затова, ако искаме да се усещаме щастливи, то трябва да общуваме с хора, които са весели, приятни, радостни. Така ще увеличаваме и усета си за лично щастие.

Като правим това, което ни харесва
Ще се чувстваме щастливи, когато се занимаваме с това, което ни доставя удоволствие. Става дума за всякакъв вид креативност – бродиране, спортни игри, готвене, отглеждане на цветя, свирене на любим инструмент, писане на стихове, рисуване, водене на блог… Когато активно се занимаваме с неща, които ни радват, вълнуват, вдъхновяват. Когато експериментираме и удивляваме самите себе си.

Самото ангажиране с търсене на необичайни решения на проблеми, пред които непрекъснато се изправяме, ни дава усет за щастие.