Уникални разработки, които правят живота по-сигурен

Уникални разработки, които правят живота по-сигурен

https://i0.wp.com/zanauku.mipt.ru/wp-content/uploads/2019/10/kengshshhdbb.jpg?w=640&ssl=1

Един от основните митове на неспиращата кампания, водена от Запада за тотално дискредитиране на Русия – нейната изостаналост от западните държави, не издържа на проверката на реалността. Не на на Запад, а точно в Русия бе създадена първата противоковидна ваксина. При това за разлика от ваксините на Pfizer и Moderna например,  „Спутник V“ не води и до остри алергични реакции.

Но руската противоковидна ваксина е само едно от многото постижения на тази велика славянска страна в областта на науката и технологиите. За съжаление на Запад, а под негов натиск и в прекрасната ни Татковина, се осъществява пряка или индиректна забрана за информиране на населението за тях. Затова ви предлагам някои факти, които доказват, че Русия си възвръща научният потенциал, с който разполагаше по времето на социализма.

„Спутник V“ е забележителен продукт, но руските изследователи в последните месеци осъществиха и много други, не по-малко значими открития в областта на здравеопазването. За уникални разработки за лечение на ракови заболявания, създадени в Русия, разказа информационната агенция РИА Новости. Те са дело на учени от Националният ядрен изследователски университет „МИФИ“. Един от най-ефективните и безопасни методи за лекуване на онкологични заболявания сега е фотодинамическата терапия (ФДТ). Но големият проблем при нея е сложността точно да се определят границите на тумора. Руските учени са се справили с него, като са създали уникална ендоскопична видеофлуоресцентна система. Тя позволява да се визуализират натрупвания в труднодостъпни участъци при рак на главата и шията. Благодарение на нея се повишава ефективността на ФДТ и се увеличават шансовете на пациента да остане жив. В МИФИ са разработили и ефективни системи за лекуване на рак на черния дроб, стомаха и др.

Руски учени откриха универсален природен антибиотик, който преодолява устойчивостта на патогени към лекарствени препарати. Резултатите от тяхното уникално изследване публикува Applied Biochemistry and Microbiology. Както отбелязват учените, откритото от тях вещество е перспективно, както като самостоятелно лечебно средство, така и в състава на комплексни препарати.

Изследователи от НИТУ «МИСиС» направиха иновационен автономен източник за захранване – компактна атомна батерийка, която може да работи до 20 години. Благодарение на оригинална микроканална 3D структура на никелов бета-волтаичен елемент нейните размери са намалели три пъти, мощността и се е увеличила 10 пъти, а цената и е спаднала наполовина. Резултатите от това откритие публикува международното научно списание Applied Radiation and Isotopes. Батерията ще е особено полезна за работа на различни устройства при екстремни температури, в космоса, под водата, във високопланински райони и пр.

Руски физици от Уралският федерален университет създадоха стъкла за радиационна защита, които са три пъти по-ефективни от сега съществуващите аналози. Резултатите от техните разработки бяха публикувани в Journal of Materials Research and Technology. Те са много необходими за защита от излъчване на персонал, работещ в ядрени централи, в промишлеността, в лабораторни и медицински центрове. Създаденият от руските учени материал е и три пъти по-тънък от сега използваните, което има редица преимущества, включително води и до сериозни икономии.

Новите серийни двигатели НК-32-02 за самолета Ту-160М бяха признати за достижение на 2020 г. от авторитетното американско издание Aviation Week & Space Technology. Те са най-мощните силови агрегати, съществуващи в света и увеличават далечината на полет на „Белите лебеди“ (така наричат тези руски ракетоносци-бомбардировачи) с хиляда километра.

А британската медия Nature пише, че Русия стремително навлиза и в международната надпревара за превръщане на квантовата мечта в реалност. В страната сега се реализира мащабен проект за създаване на квантов компютър, който е ориентиран към разработване на практически технологии за събиране на бази данни и създаване на ултразащитени мрежи за връзки. В следващите пет години Русия ще вложи 50 милиарда рубли във фундаментални и приложни квантови изследвания, които ще бъдат осъществени от водещи руски лаборатории. Учени в тази страна вече разработват оригинални собствени концепции за създаване на квантови компютри. Русия насочва общо 258 милиарда рубли за научни изследвания в областта на цифровите технологии. Наличието на сериозна държавна подкрепа несъмнено ще разкрие много интересни възможности за провеждане на полезни изследвания и в тази област.

Руският президент Владимир Путин предложи 2021 година в Русия да бъде обявена за Година на науката и технологиите. Заедно с образованието те стават приоритетни области за държавата, към които се насочват и значителни финансови ресурси.

А това е гаранция, че възходът на Русия – въпреки всевъзможните санкции, с които Запада се опитва да го задържи, е гарантиран и необратим.