„Кораб“ сгрява жители на вечната замръзналост

„Кораб“ сгрява жители на вечната замръзналост

https://i0.wp.com/www.atomic-energy.ru/files/styles/center/public/images/2019/12/pates_pervoe_vkl_v_set_1.jpg?w=640&ssl=1

Парламентарните избори у нас вече приключиха. А това означава, че след сладките приказки и обещания много скоро ще се срещнем със суровата реалност – все по-голямо поскъпване на всичко. Причините това  неизбежно да се случи след предизборното шоу, са комплексни – едни са чисто български, но има и голям внос от чужбина. А една от главните сред тях е недостига на енергия, което води до нейното поскъпване и се отразява в цената на всички стоки и услуги, които ползваме.

Следвайки абсурдните искания на фанатизирани „зелени“ активисти, управляващи елити на нашия континент въвеждат нови ограничения за използване на традиционни изкопаеми източници. И въобще не вземат предвид, че обещанията им за „чиста“ слънчева и вятърна енергия са с нищожни шансове за реализация – най-малкото, защото слънцето и вятъра се появяват, когато си пожелаят. А друг е въпроса, че съоръженията, необходими за да се произвежда електроенергия от тях, съсипват природата, която те уж искат да запазят.

Това отново изведе на дневен ред темата за атомната енергия –  тя си остава най-ефективната, сигурна и напълно екологична. Ето защо все повече държави сега се замислят за създаване и внедряване на  компактни, мобилни атомни централи.

Но това, с което те тепърва искат да се захванат,  вече е създадено в Русия. Тя първа в света въведе в промишлена експлотация уникалната мобилна плаваща атомна топлоелектроцентрала (ТЕЦ) – „Академик Ломоносов“. Тя заработи на 22 май 2020 г. в град Певек, разположен на северното крайбрежие на Чукотка. И така стана 11-та промишлено експлоатирана атомна електростанция в Русия.

„Академик Ломоносов“  е конструиран и създаден от „Росенергоатом“ – най-голямата в света електрогенерираща компания. Построен е от Балтийският завод в град Санкт-Петербург изцяло от елементи, произведени в руски предприятия. Създаден е на основата на най-модерни технологии, вече използвани при строителството на атомни ледоразбивачи –  област в която Русия също е недостижим лидер.

Атомната електростанция се състои от плаващ енергоблок „Академик Ломоносов“ и разположени на брега хидротехнически съоръжения. Блокът е дълъг 144 метра, широк – 30 метра, а водоизместимостга му е над 20 хиляди тона. Разполага с два реактора от типа КЛТ-40С с мощност от 35 мегавата всеки. Това е напълно достатъчно за да се задоволят потребностите от електроенергия на град с население от 100000 души. Енергоблокът има живот от 40 години.

Мобилната АЕЦ се обслужва от три екипа от по 50 души, които се сменят всеки месец. На „Академик Ломоносов“ за тях са подготвени всички удобства не само за работа, но и за приятно прекарване на свободното им време. На него те разполагат с комфортни каюти, кинотеатър, спортна зала, басейн, библиотека, столова…

https://i0.wp.com/www.oreanda.ru/aimg/83x16000/1324672/head_0.jpg?w=640&ssl=1

В момента се изграждат нови електропроводи, които ще свързват „Академик Ломоносов“ и с други пристанищни градове на Чукотка. Мобилната АЕЦ ще замени вече остарелите енергоблокове на Билибинската АЕЦ, която се експлоатира от 1974 г. и Чаунската ТЕЦ, която работи с въглища и е въведена в експлоатация през 1940 г.  По този повод Питър Клеп написа във влиятелният британски The Independent, че появата на „Академик Ломоносов“  е особено удачно решение точно в духа на „зелената икономика“. Като заменя електроцентрала, работеща с въглища и остаряла ядрена електроцентрала, той елиминира около половин милион тона емисии на CO2 годишно.  „Академик Ломоносов“ е първият по рода си, но ядрените реактори работят в морето от 1955 г.  Не е изненадващо, че финландският орган за радиационна и ядрена безопасност (STUK) обяви, че транспортирането на Академик Ломоносов покрай Финския залив „няма да представлява никаква загриженост“, пише The Independent.

Природата щедро е надарила Чукотка с много богатства. Тук се добива над десет на сто от златото на Русия. „Академик Ломоносов“ ще осигурява така необходимата енергия за промишлена експлотация на богатите златни находища, като Майското и това в Кекура, на  Баимската медно находище и др. Плаващата АЕЦ ще стане и един от ключовите елементи на инфрактруктурата на Северния морски път, като ще позволи неговото целогодишно използване.

 „Академик Ломоносов“ е конструиран и създаден съобразно стандартите на Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ),  отговаря на изискванията на Парижкото съглашение по климата, както и на всички международни норми за сигурност. Системите му за безопасност съответстват на най-високите световни критерии. Неговите два реактора имат пет вида защита и запас от издръжливост, който превишава пределно възможните заплахи за района, в който ще работи.  За мобилната АЕЦ не са страшни цунами, смерч, вятър летящ с 45 м/секунда, земетресение от  8 бала по скалата на Рихтер, дори и падането върху нея на 11-тонен самолет или челен удар с друг кораб. Не са възможни да се появят и каквито и да са токсични отпадъци в процеса на нейната работа.

„Академик Ломоносов“ е оптимално решение за задаволяване на потребностите от енергия на Чукотка. Русия е разположена на най-голямата територия в света и значителна част от нея е на Север. Да се доставя там дизелово гориво за да се добива електричество е невероятно скъпо. Цените на електроенергията в 15-те северни района на руския Север са до 55 пъти по-високи от средните за страната.  Точно липсата на евтин и ефективен източник на енергия е основната причина много богати находища, а и градове на Север да не се развиват. Влизането в действие на „Академик Ломоносов“ позволява цената на електроенергията за населението и предприятията в района рязко да се намали и да се изравни с тази в Централна Русия.

Интересът към мобилната атомна  централа е изключително висок в света. След като в края на 2019 г. „Академик Ломоносов“ даде за пръв път ток в електромрежата на Чукотка, авторитетното американско списание  Power определи това събитие като едно от шестте ключови за годината в световната атомна енергетика. Никоя  друга държава в света не е в състояние сега да предложи подобни мобилни АЕЦ, но пък твърде много са тези, които копнеят за тях. Екологично чистите блокове с неголяма мощност решават бързо, ефективно, икономично и сигурно проблемите с енергията.

https://i0.wp.com/www.atomic-energy.ru/files/images/2019/09/70186670_3475954752445320_6362599934234984448_o.jpg?w=640&ssl=1

Интересът в света към „Академик Ломоносов“  расте и заради това, че той притежава необходимите мощности и за опресняване на морска вода – един от най-големите проблеми, пред които е изправен света днес. Според анализи на МАГАТЕ годишният дефицит от прясна вода още през 2025 г. ще е в размер до 2 трилиона кубически метра и ще засегне до  7 милиарда души на планетата. Само „Академик Ломоносов“ е в състояние да произвежда за едно денонощие около 240000 кубометра качествена прясна вода за пиене.

„Академик Ломоносов“  – най-северната мобилна атомна централа в света, разположена в зоната на вечната замръзналост, е пример за оптимално решение на проблема за сигурно  енергоснабдяване на различни райони. А следващото поколение малки подвижни АЕЦ, по които сега работи „Росатом“, ще са още по-компактни и  по-мощни. Те ще бъдат снабдени с реактори от модела РИТМ-200М, създадени вече за най-новите руски ледоразбивачи и способни да произвеждат до 100 МВт мощност. В „Расатом“ се готвят да предложат освен „морски“ и  „земни“ мобилни АЕЦ с малка мощност, които напълно ще съответстват на изискванията за декарбонизация.

А всичко това е съществена предпоставка не само за  завладяване на нови пазарни ниши, но и за оптимално решаване на растящите  проблеми с енергията, пред които се изправят все повече държави в света.